Modalitati de abordare a conflictului

Conflictul este rezultatul manifestarii diferentelor. Ca urmare, recunoasterea unei stari conflictuale si interventia in solutionarea sa implica acceptarea diferentelor.
Modalitati de abordare a conflictelor fara lupta si fara a ceda:
1. Negocierile
Constau in discutii nemijlocite, purtate in scopul de a ajunge la o intelegere, la incheierea unei tranzactii sau la rezolvarea unei probleme. Intelegerea se stabileste atunci cand este acceptata de toate partile: ea trebuie deci sa satisfaca nevoile tuturor partilor implicate.
2. Medierea
Uneori, mai ales atunci cand partile sunt numeroase sau problema este foarte complexa, se intampina greutati in stabilirea si respectarea regulilor si procedurilor. In acest caz exista riscul ca negocierile sa devina haotice si sa se termine intr-un esec. O solutie este folosirea unuia sau a mai multor facilitatori, persoane impartiale si neutre care au in sarcina modul de desfasurare a discutiilor.
3.Arbitrajul
Atunci cand partile nu reusesc sa gaseasca o cale de a elabora impreuna solutia unei probleme, se pot adresa arbitrajului. Acest lucru se intampla de obicei cand partile nu se simt competente sa judece situatia, cand intre ele exista diferente ireconciliabile sau cand comunicarea este profund alterata. Partile trebuie sa se oblige sa respecte decizia arbitrajului, indiferent care va fi ea. Arbitrul este un expert independent care analizeaza si interpreteaza aspectele diferendului si propune o solutie.
Strategia win-win de rezolvare a conflictelor
Este strategia ideala, care nu presupune un invingator si un invins. Procesul de gasire a solutiei poate fi mai lung si mai anevoios, insa cu siguranta relatiile se vor consolida, iar solutia va fi mai durabila. Cand ambele parti castiga, ambele vor sustine solutia, iar probabilitatea declansarii unor conflicte ulterioare va fi foarte mica.
Pasii abordarii strategiei victorie/victorie:
1) Afla de ce celuilalt ii trebuie ceea ce cere – clarifica cerintele si motivatiile fiecaruia;
2) Depisteaza punctele de complementaritate – doua persoane pot dori acelasi lucru din motive diferite;
3) Identifica ideile de rezolvare – incepe prin a vedea care sunt solutiile propuse de catre fiecare parte;
4) Coopereaza – continua prin a gasi impreuna noi solutii posibile. Cooperand, arati clar celuilalt ca il tratezi ca partener, nu ca oponent. Astfel, chiar daca relatia nu va fi intarita, ea va fi cel putin mentinuta. Incearca permanent sa disociezi problema de persoane. Concentreaza-te pe corectitudine, nu pe forta. Fii dur cu problema si bland cu oamenii!
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei