Modificarile glandelor endocrine in sarcina
Organismul matern sufera in timpul sarcinii o serie de modificari care il fac capabil sa asigure cresterea si dezvoltarea fatului. Aceste modificari intereseaza principalele aparate si sisteme, dar si principalele metabolisme. Modificarile organismului matern debuteaza odata cu aparitia sarcinii si continua, progresiv, tot timpul sarcinii.
Modificarile functiei tiroidiene in sarcina
In sarcina se inregistreaza o crestere a T3 si T4, pe cand fractiunea libera FT4-FT3 nu este modificata sau este scazuta. Concentratiile hormoniilor liberi (78% din femei) raman nemodificate. Putem spune ca gravida este o eutiroidiana. Efectele HCG de stimulare a activitatii tiroidiene sunt maxime in primul trimestru de sarcina, fiind o adaptare a organismului care face, astfel, economie.
Acumularea de iod radioactiv in sarcina are loc prin mai multe mecanisme. Pe de o parte, HCG produce stimularea tiroidiana, iar pe de alta parte, are loc cresterea filtrarii glomerulare, cresterea clearance-ului renal de iod, scaderea concentratiei serice de iod anorganic, cresterea compensatorie a clearance-ului tiroidian de iod. In tarile dezvoltate, la femeile cu rezerva de iod nu se produc modificari, in timp ce, in arii geografice cu risc, deficitul de iod din sarcina este o problema de sanatate publica, deoarece duce la hipotiroidism si gusa. Conform directivelor OMS, in sarcina, nevoile de iod sunt de 200µg/zi, fata de 100µg/zi in afara sarcinii. Iodul este un element care traverseaza placenta prin difuzie; se va avea in vedere ca glanda tiroida fetala este vulnerabila la deficitul de iod, iar capacitatea sa de autoreglare a absorbtiei de iod fiind slaba, depozitele tiroidiene de iod la fat si nou-nascut scad proportional cu gradul deficitului matern de iod.
Afectiunea placentara este cauzata de producerea de bHCG, hCT (izolat la 1/3 din femeile gravide) si TRH (cu activitate mai redusa insa decat cel matern). Placenta reprezinta o bariera incompleta a fatului la modificarile materne tiroidiene, inclusiv tratamentele materne suprafiziologice. Astfel, de bariera placentara trec medicamentele cu efecte tiroidiene, tionamidele, imunoglobulinele stimulatoare tiroidiene.
Functia glandei suprarenale este semnificativ crescuta in sarcina, atat in ceea ce priveste secretia hormonilor glucocorticoizi, cat si a hormonilor mineralocorticoizi. In timpul graviditatii se inregistreaza o crestere a nivelului proteinei transportoare a corticotropinei, CBG (Corticosteroid-binding globulin), in asa fel incat, la finalul sarcinii, nivelul ei sa se dubleze, si se observa o crestere a fractiunii libere, neconjugate a cortizonului. In ciuda acestei modificari, la femeile fara afectiuni declarate nu s-a observat niciun semn de sindrom Cushing. Explicatia neaparitiei unui sindrom Cushing este ca fractiunea care creste cel mai mult este a cortizolului fixat pe proteine, deci biologic mai putin activ, iar reactivitatea celulara este diminuata. Atat productia de mineralocorticoizi, cat si secretia de aldosteron in timpul sarcinii au valori crescute.
Testosteronul si androstendionul au o concentractie crescuta, dar nu apar semne de masculinizare la fat, din cauza cresterii concomitente a capacitatii de legare de proteinele plasmatice sub efectul estrogenilor.
Calciul total seric scade in sarcina pana la valori de 8,5 mg/100 ml, pentru a creste usor in timpul nasterii, la valori de 9,90 mg/100 ml. Fosforul organic scade progresiv pana in saptamana a 30-a de sarcina pentru a creste apoi usor la valori de 2,60-3 mg/ml. Transferul calciului pentru fat se face printr-un mecanism pasiv prin diferenta dintre calciul matern si fetal. Decalcifierea oaselor si a dintilor ar avea un rol in asigurarea calciului fetal; totusi, se crede ca ar creste si turn-overul calciului osos.
Parathormonul si calcitonina nu trec bariera placentara. Fatul raspunde la hipercalcemia materna prin diminuarea secretiei de PTH sau/si cresterea calcitoninei, realizand astfel o situatie ideala pentru cresterea scheletului sau.
Text: Dr. Andreea Hetea, Obstetrica-Ginecologie