Momente din viata de familie ce merita imortalizate
In viata oricarei familii exista momente pe care membrii vor sa le pastreze in amintire pentru cat mai mult timp. Sunt momente valoroase pentru cei implicati, momente de fericire, momente ce ofera stari emotionale puternice si consolideaza relatia membrilor familiei.
Nunta
Atat ziua nuntii cat si pregatirile aferente provoaca o bucurie si o emotie speciala tinerilor. Este o legatura a destinelor si se doreste pregatirea ei cu toata atentia si cu toate resursele, pentru a fi „ca-n povesti”. Toate etapele nuntii sunt pregatite din timp si parcurse conventional, avand o maxima importanta pentru miri: alegerea verighetei, alegerea rochiei miresei, alegerea locului de petrecere, ceremonia religioasa, cat si momentele din timpul acestora: aruncatul buchetului miresei, furatul miresei si plata ei de catre mire, taierea tortului miresei, cat si respectarea traditiilor si obiceiurilor legate de acest eveniment in anumite zone ale tarii noastre: petitul, bradul, imbracatul mirelui si al miresei, hora miresei etc.
Totodata, bucuria evenimentului se patreaza de-a lungul timpului, dorindu-se o noua oficializare a nuntii cu ocazia implinirii a 10, 25, 50 de ani, sau, de ce nu, in fiecare an, pentru unele familii, fiecare perioada parcursa impreuna cu alesul inimii purtand denumiri sugestive de pietre scumpe sau metale pretioase: nunta de aur, de argint, de portelan, de fildes, de smarald etc.
Nasterea copilului si botezul
Sunt momente de bucurie si fericire, momente speciale, ce sunt asteptate de soti cu entuziasm si incantare si au o bogata semnificatie religioasa. Scufundarea copilului in apa reprezinta cufundarea omului vechi si ridicarea reprezinta nasterea omului nou prin puterea Duhului Sfant. Ungerea cu mir, vesmintele albe, cruciulita pusa la gatul copilului simbolizeaza apararea fata de lucrurile rele, supunerea fata de legile in spiritul credintei in Dumnezeu, toate incununand iubirea parintilor fata de copil.
Binecuvantarea pruncului si semnul crucii asupra partilor esentiale: frunte, buze si piept reprezinta dorinta ca acesta sa aiba ganduri bune si curate,vorbe de duh si control al poftelor trupesti. Alegerea numelui unui sfant incununeaza grija parentala pentru ca pruncul sa fie ferit de rele tot restul vietii. Petrecerea ce urmeaza botezului religios strange in jurul copilului rudele apropiate, prietenii de familie, nasii, toate aceste persoane bucurandu-se alaturi de familie de eveniment, cu mancare, bautura si daruri diverse.
Spiritul religios si proiectarea binelui asupra copilului se continua prin diversele cadouri si baia dupa botez in care se pun flori ca sa fie copilul frumos, bani ca sa aiba parte de noroc sau bunastare, apa sfintita ca sa fie copilul curat ca aceasta, ou ca sa fie sanatos si plin ca oul, pietre ca sa fie puternic, busuioc – sa miroasa frumos, miere si lapte – sa fie dulce, inel ca sa aiba parul cret, menta si romanita – ca sa creasca usor si sa fie sanatos etc.
Primii pasi ai copilului
Sunt momente importante la care parintii asista cu bucurie si emotie, dar si cu mandrie fata de schimbarea comportamentala care indica trecerea la o alta etapa a dezvoltarii. Primii pasi ai copilului sunt incarcati, de asemenea, de o anume simbolistica, si anume: incercarea de explorare a lumii, care la inceput se va realiza cu pasi mici si nesiguri, iar incepand cu al doilea an de viata, pasii vor fi mai siguri pentru aceasta iesire din etapa micii copilarii si cucerirea autonomiei sale.
Cu cat mersul se dezvolta si incepe sa capete stabilitate, copilul inregistreaza progrese si in alte perspective si anume va incepe sa cunoasca mai mult, lumea lui se largeste, iar dorinta lui va continua in sensul descoperirii a mai mult si mai mult. Dezvoltarea capacitatii de a merge tine de gradul de dezvoltare fizica si psihica, dar si de temperamentul copilului.
Copiii mai activi vor incepe aceasta explorare mai devreme, iar cei calmi, care prefera sa observe, merg de obicei mai tarziu. Toti copilasii insa, atunci cand sunt pregatiti de mers, se vor face intelesi cu claritate. Nevoia lor de a exersa mersul primeaza peste toate celelalte preocupari.
Alte momente din viata de familie ce merita imortalizate sunt reprezentate de petrecerile unei zile de nastere sau onomastice, locurile in care aceste petreceri se desfasoara, excursiile si concediile, reusita la examene sau atingerea unei performante scolare sau profesionale, sau a unei performante sportive, cat si sarbatorile anuale cu ocazia Craciunului sau a Pastelui etc.
Desigur, acestea sunt doar cateva dintre evenimentele mai importante din viata de familie, incununate cu bucurie, atentie, afectivitate si care pecetluiesc relatia membrilor familiei odata cu trecerea timpului, o fac sa devina mai stabila si mai armonioasa.
Text: Ionela-Janina Sabou
Psiholog cu libera practica in psihoterapie cognitiv-comportamentala