Monogamie vs.poligamie

Monogam este barbatul sau femeia casatorit/a cu o/un singur/a barbat ori femeie dupa caz. Poligam este barbatul care are concomitent doua sau mai multe sotii sau femeia care are mai mult de un sot.
In cultura noastra, relatia monogama este acceptata si promovata deoarece implica sentimente esentiale de siguranta, de stabilitate atat pentru soti cat si pentru copiii lor. Intretinerea relatiei cade in sarcina partenerilor, de maiestria cu care se implica in relatie tine reusita relatiei, altfel intervine plictisul si monotonia si implicit apar problemele in cuplu, separarea sau chiar divortul. Chiar daca si-au constituit o familie, comportamentul de a insela este des intalnit, atat la femei cat si la barbati. Cumva acest comportament este asemanator poligamiei. A trai cu mai multe femei/sau dupa caz barbati, este o monogamie numai cu numele. Alegerea de a fi in acelasi timp cu mai multe femei / barbati chiar daca nu oficiezi casatorii cu acestia, te pune pe acelasi palier comportamental cu poligamii. Poligamia este o incercare de a scoate din viata mai mult decat este. Barbatul poligam produce suferinta femeilor, provoaca gelozie si afecteaza emotional persoanele de langa el, atat femeile cat si copiii. Barbatul poligam nu se va simti multumit niciodata cu o singura iubire si nu se simte implinit daca nu va avea mai multe sotii. El se foloseste de femeie in scopul de a-l satisface sexual si de a fi bine ingrijit. Totodata alegerea de a avea mai multe femei, il situeaza – in mintea lui – pe o treapta superioara. Este indiferent la observatii din exterior, considerandu-le nedrepte fata de credinta lui personala.
Monogamia nu este o practica invechita, ci este o practica sanatoasa!
Monogamia ofera sentimente de siguranta si stabilitate partenerilor cat si copiilor. Un mediu securizant afectiv, in care se pot dezvolta armonios copiii si pot primi o educatie dupa principii sanatoase.
O relatie monogama ofera siguranta si o stare de bine permanenta, care te ajuta sa iti pastrezi sanatatea. Gandeste-te cat este de placut sa aiba cine sa te ia in brate dupa o zi stresanta! O relatie serioasa, asadar, te va ajuta sa fii mai putin stresat si sa te relaxezi mai usor. O relatie monogama poate presupune o activitate sexuala care sa se imbunatateasca in timp, cand ajungeti sa va cunoasteti la perfectie corpurile si sa stiti unde si cum ii place celuilalt sa fie atins. Atunci cand cunoasterea reciproca isi spune cuvantul, retinerile sunt mai putine iar actul in sine simte imbunatatiri semnificative. Cu un partener nou, alinturile si imbratisarile pot fi ceva stanjenitor, dar atunci cand esti implicat intr-o relatie serioasa, imbratisarile sunt ceva firesc. Atunci cand esti monogam, nu mai trebuie sa iti faci probleme ca ai putea contracta o boala cu transmitere sexuala. O relatie serioasa te fereste de astfel de neplaceri, cu conditia sa fiti amandoi fideli!
Monogamii trec cu vederea micile imperfectiuni ale celuilalt, deoarece alte lucruri cantaresc mai mult. Echilibrul relatiei, dezvoltarea relatiei, dezvoltare spirituala in cadrul relatiei, etc. Partenerii se iubesc si se accepta asa cum sunt, chiar daca nu sunt fotomodele sau nu arata impecabil din punct de vedere fizic.
Poligamii au tentatia foarte mare de a gasi o noua partenera, chiar daca mai au doua sau trei sau zece partenere. Tentatia aventurii este foarte mare. Tentatia sexului murdar. Tentatia de a insela. Ei nu valorizeaza relatia pe principii de incredere si libertate acordata celuilalt pentru a fi fericit si in afara cuplului.
Text: Ionela-Janina Sabou, psiholog