Motivaţie vs lipsa motivaţiei
…Cea mai bună motivare este automotivarea!
Pentru a avea un rol important în diverse acțiuni, sau în a conștientiza implicarea într-o activitate sau alta, individul are nevoie atât de motivare cât și de automotivare.
Motivarea este necesară atât în relațiile cu ceilalți, cât și în participarea cu interes în atingerea unor obiective.
Studiile psihologice au demonstrat fără tăgadă, că în orice activitate slaba motivare a individului duce la o utilizare a 20-30% din capacitățile sale, în vreme ce o motivare puternică asigură o folosire aproape de maximum 80-90% a resurselor personale. Care sunt așadar modalitățile prin care ne putem motiva, pentru a ne atinge obiectivele personale?
- Conștientizarea atât a scopului cât și a consecințelor faptelor noastre-este important să știm ce ne dorim să facem, de ce facem acea acțiune și ce rezultate ar putea avea.
- Analiza tuturor resurselor pe care le avem-calități, aptitudini, experiență, mijloace financiare și materiale, pentru a putea demara cu încredere acțiunea.
- Cât de mare este motivația ? Uneori a fi supramotivat nu este întotdeauna benefic, deoarece emoțional vorbind, poți avea diverse trăiri, crește anxietatea, teama de eșec. Submotivarea scade capacitatea de a participa la activitate, duce la blazare și rutină, la superficialitate.
- Te poți baza pe forțele tale proprii? Întotdeauna bazează-te pe forțele tale, cu încredere, pentru că a te bizui pe ceilalți și aștepta ajutor poate fi dezamăgitor și te poate opri din demersul acțiunilor tale.
- Anticipează-ți succesul! Imaginea succesului dă încredere, este generatoare de entuziasm, însă dublată mereu de interesul sporit pentru performanță.
- Pregătirea celor care te pot ajuta în demersul tău. Cel care știe ce are de făcut, ce mijloace și ce idei are pentru realizarea scopului lui, are încredere și se implică, transmițând și celorlalți aceleași stări de încredere.
- Pentru reușita acțiunii este nevoie de planificare, de prezentarea ei cu argumente raționale, și prezentarea inclusiv a rezultatelor ce pot veni.
- În orice proiect automotivarea, cât și motivarea celorlalți este esențială, precum și crearea sentimentului de valoare intrinsecă a fiecăruia , pentru ducerea la bun sfârșit a sarcinii.
- O implicare conștientă în rezolvarea unei acțiuni, o monitorizare permanentă a modului de desfășurare a sarcinii, a comportamentelor celor implicați, cât și a ta, este necesară pentru a interveni în caz de stări de disfuncționalitate.
Pe de altă parte, lipsa motivație este creată de rutina zilnică în care intri, o schimbare a programului nu este foarte uşoară pentru că presupune să te deplasezi din zona de confort. Lipsa siguranței când te pregătești pentru o sarcină nouă, este dificil să ai încredere în tine, in capacitățile tale. Acest lucru se datorează uneori în lipsa de încredere, a temerilor că nu vei reuși, care ți-au fost inoculate încă din copilărie. Lipsa de încredere în propria persoană poate fi generată de prejudecăţi, sau teama de a risca, ceea ce îţi scade considerabil motivaţia de a-ţi atinge obiectivul. Starea de spirit nu e la fel de mare ca în urmă cu câțiva ani-sau ți-e teamă să ieși din zona de confort. Nu mai poți face mereu ceea ce vrei, va trebui să te conformezi unor reguli și să planifici niște activități. Motivaţia ta poate fi afectată de faptul că nu ai răbdare să obţii rezultatul pe care îl vrei. Nu ai avut răbdare şi orice pas înapoi îţi zguduie motivaţia atât de tare încât renunţi. În realizarea oricărei acțiuni, este importantă starea de spirit a celor implicați, existența unui climat cordial, empatic, asertiv, unde nu există rivalități, resentimente, rețineri, frustrări, care pot diminua capacitatea și randamentul în muncă.
O gândire pozitivă, o proiecție plină de certitudini are avantajul unei stări de calm, a încrederii în reușită, ce se transmite și celor din jurul tău. A fi priceput și motivat în ceea ce faci, a fi organizat și metodic, previne anumite stări de încordare, de frustrare, sau de amânare a unor soluții eficiente. Motivația este elementul primordial care duce la o angajare conștientă și activă a individului, care duce la realizarea unei sarcini, de la intenție la faptă. Dacă îi vei aprecia pe cei din jurul tău, dacă îi vei implica, îi vei lauda, le vei cere părerea, vei avea încredere în ei, le vei da libertatea necesară să gândească, dacă îi vei respecta și le vei arăta că îți pasă de ei, sigur că drumul tău va fi încununat de succes. Cel mai important este sa rămâi motivat și concentrat pentru a-ți atinge obiectivele și sa eviţi în a găsi scuze pentru a nu continua și curaj sa mergi mai departe!
Farmaciştii Catena recomandă produsul RILASTIL DERMASTIL – Gel curăţare păr şi corp cu efect benefic asupra stărilor emoţionale şi a capacităţii organismului de a se adapta la situaţiile de stres. Mai multe detalii despre produs găsiţi AICI.