Motivatiile psihologice ale esecurilor sentimentale
1. Lipsa de intelegere a diferentelor dintre barbati si femei
Nu putine sunt cuplurile care intampina dificultati in intelegerea diferentelor inerente dintre ei, atat la nivel emotional, mental cat si fizic. Evident, de unele diferente, acestia sunt constienti. Insa exista atat de multe subtilitati la nivel psihologic, incat iti recomand sa aprofundezi mai mult semnificatia diferentelor in reusita sau esecul unei relatii de cuplu.
De exemplu, femeile vorbesc mult si barbatii putin. De ce? Pentru ca femeile au localizate functiile vorbirii in ambele emisfere cerebrale iar barbatii doar la nivelul lobului stang. Si iata cum se explica anumite nemultumiri legate de comunicarea deficitara la nivelul relatiei de cuplu!
2. Asteptarile nerealiste, cauzatoare de dezamagiri
De regula, atat femeile, cat si barbatii obisnuiesc sa inceapa o relatie de cuplu avand asteptari nerealiste unii de la ceilalti. Aceasta naivitate si inocenta a credintei in povestile romantice din romanele si/sau filmele siropoase ii conduc adesea pe drumul dezamagirilor si a suferintelor in dragoste.
Lipsa de maturitate si pregatire pentru viata reala in doi pot fi, de asemenea, factori demni de luat in seama in acest spectru al esecurilor sentimentale.
Majoritatea femeilor viseaza la parteneri de cuplu ideali. La fel, majoritatea barbatilor viseaza la partenere de cuplu ideale. Acestia sau acestea trebuie sa fie intr-un anumit fel prestabilit, trebuie sa se potriveasca unei imagini prefabricate dinainte.
In acest mod, oamenii obisnuiesc sa intre in parteneriate erotice avand asteptari nerealiste si o capacitate redusa in a se gestiona reciproc.
Vestea cea mai proasta consta in confuzia instalata atunci cand vine vorba de a veni in intampinarea nevoilor reale ale celuilalt.
Cu alte cuvinte, cei mai multi parteneri de cuplu nu stiu cum sa se iubeasca astfel incat sa aiba o relatie de cuplu implinita.
Iubirea se traduce in gesturi tandre si blande, in respect si incredere reciproca, in cooperare si intelegere mutuala. Pentru unii oameni, poate parea dificil. Depinde si de nivelul lor de educatie si dezvoltare personala. Pentru acestia, pare mai simplu sa renunte si sa abandoneze partenera sau partenerul de cuplu.
In masura in care ar decide sa continue, ar fi nevoiti sa munceasca pentru a-si consolida fericirea. In niste vremuri stresante si epuizante, cati dintre noi mai au energie si disponibilitate pentru celalalt? Din pacate, din ce in ce mai putini.
3. Lipsa constientizarii posibilitatilor de interventie asupra “defectiunilor de relatie”
Orice relatie de cuplu este supusa legilor succesului sau esecului! Cu sau fara buna stiinta, obisnuim sa incalcam regulile de buna functionare a relatiei noastre de cuplu.
Intr-o relatie de cuplu, daca se intampla ca vreo regula sa fie incalcata, in functie de greutatea sa pentru cei doi parteneri de cuplu, acestia pot intra intr-o stare de dezolare si derutare. Totusi, in masura in care cei doi sunt constienti de principiul sau regula relatiei incalcate si de consecintele acestui fapt, acestia au posibilitatea de a interveni si de a repara greseala. Astfel, relatia de cuplu are mari sanse sa se restabileasca si sa supravietuiasca torentelor.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei