Muscaturile si intepaturile de insecte − cum le diferentiem si tratam
In afara de vacanta, vara mai aduce si una dintre cele mai frecvente probleme ale copiilor si parintilor: muscaturile si intepaturile de insecte. Majoritatea lor sunt inofensive, se trateaza si se vindeca usor, altele pot fi periculoase si necesita atentia medicului.
Cele mai frecvente intepaturi si muscaturi de insecte
-
Intepatura de albine − Atunci cand ne inteapa o albina, veninul din acul sau intra in piele si determina reactiile locale specifice. Simptomele clasice ale intepaturii de albina sunt durere, roseata si edem (umflare). Roseata poate sa dureze pana la 3 zile, iar edemul, pana la o saptamana. Durerea este mai intensa in primele 2 ore de la intepatura si este urmata de multe ori de mancarime. Daca intepatura are loc in regiunea fetei, poate aparea edem al pleoapelor sau al buzelor. Daca acul este inca pe loc, este bine sa il indepartati. Puteti aplica o solutie de bicarbonat de sodiu alimentar amestecat cu apa local, pe intepatura. In cazul in care apar tulburari de constienta, de vorbire, respiratie dificila sau suieratoare sau daca exista istoric de reactii alergice severe la intepatura de albina, trebuie sa sunati de urgenta la 112 sau sa plecati imediat cu cel mic catre cel mai apropiat spital.
-
Muscatura de tantar − Este cea mai frecventa muscatura de insecta. Copiii sunt muscati mai des decat adultii, baietii mai mult decat fetele, iar o temperatura crescuta a corpului ii predispune cu atat mai mult. Muscatura de tantar lasa in urma o umflatura tipica, intens pruriginoasa (care da mancarime). Este bine se evite pe cat posibil scarpinatul. El intretine mancarimea si duce la aparitia unor porti de intrare, prin piele, pentru bacterii, atunci cand zonele sunt lezate. Pentru prevenirea muscaturilor de tantar se recomanda folosirea produselor de respingere a acestora (spray, crema etc.) special destinate pentru copii. Muscatura in sine se vindeca in 1-2 zile, mancarimea este ameliorata de aplicarea de solutii tip mixtura mentolata sau de geluri speciale.
-
Muscatura de paianjen − Este mai rar intalnita, dar poate fi si foarte periculoasa in functie de specia de paianjen. Majoritatea muscaturilor unice, cu care copii se trezesc dimineata, sunt de paianjen. Pentru ca in Romania aproape toate speciile sunt inofensive, singura problema este cea legata de durere si posibile reactii exagerate care difera de la copil la copil. Roseata, edemul si durerea sunt de intensitate medie, asemanator intepaturii de albina. Se vindeca in aproximativ 2-3 zile, fara tratament sau cu ajutorul acelorasi solutii pentru tratarea intepaturilor de insecte. In cazul in care durerea este severa, apar dureri musculare, dureri in piept sau dureri abdominale, iar copilul prezinta stare de rau, este obligatoriu sa va adresati cat mai repede medicului.
-
Muscatura de capusa − Este cel mai usor de trecut cu vederea pentru ca nu doare si nici nu provoaca mancarime. Dupa ce se cupleaza de piele, capusa se hraneste cu sange intre 3 si 6 zile si creste in dimensiune. Atunci este cel mai adesea remarcata. De multe ori, capusa se detaseaza singura de piele, iar muscatura in sine este inofensiva. Daca o gasiti pe piele, ea trebuie detasata cat mai repede. Printre tehnicile recomandate pentru indepartarea unei capuse se numara acoperirea ei cu o bucata de vata imbibata in apa cu sapun sau extragerea cu o penseta. Daca nu puteti inlatura capusa sau ati inlaturat doar o parte din ea, trebuie sa va adresati medicului. Dupa inlaturare, locul se va spala bine cu apa si sapun si este bine sa aplicati preventiv o crema cu antibiotic.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Alexandra Barzan, medic pediatru