Narcisismul – cheia succesului sau a nefericirii
S-a observat ca personalitatile narcisice au parte de promovare in cadrul grupurilor din care fac parte si acest lucru este justificat in parte de potrivirea trasaturilor de personalitate cu profilul de lider; in plus, grupurile – persoanele care constituie grupurile − sunt atrase de personalitatile narcisice. Din acest punct de vedere, putem spune intr-adevar ca personalitatile narcisice au inclinatie spre succes.
Personalitatea narcisica
Personalitatea narcisica este atrasa de rolul de conducator, de a se afla in pozitii de conducere. Poseda credinta in propriile idei, manifesta bucurie intensa atunci cand castiga si isi potenteaza energia pentru a castiga concursuri; are farmec, charisma personala, capacitatea de a convinge oameni, capacitatea de a se concentra pe obiectivul de a ajunge lider. Selectia pe care o face un grup pentru liderul sau de fapt potriveste mizele: narcisicul castiga prin trasaturile sale un loc important pentru ca atrage atentia, iar grupul va promova o astfel de personalitate implicit (dar ramane de vazut pentru cat timp…): pentru farmec, charisma, puterea de convingere, credinta in ceea ce spune etc.; potentialii lideri din ceilalti ramasi vor da un pas inapoi in competitia cu un narcisic, deoarece sunt coplesiti de energia si vointa acestuia; datorita aprecierii naturale pentru efortul evident al narcisicului de a deveni lider.
Fie ca este vorba de afaceri, politica sau alte grupuri profesionale, narcisicii nu par sa fie lideri de dorit pe termen lung. De ce…?
Charisma, farmecul, puterea de convingere ale acestora par sa fie motive insuficiente atunci cand vorbim de capacitatile pe care un lider va trebui sa le dovedeasca in fruntea grupului sau. A conduce inseamna o munca asidua pentru rezolvarea tuturor problemelor care se ivesc, o munca sustinuta pentru imbunatatirea conditiilor existente, capacitate de analiza a tuturor aspectelor, ratiune si stabilitate, cat si cooperarea cu ceilalti pentru rezultate optime, insa narcisicul manifesta egoism, vanitate, dragoste exacerbata, patologica, pentru propria persoana si nu o va impartasi celor inferiori lui. Odata ajuns sa conduca, exista riscul ca aceste trasaturi ale narcisicului sa se accentueze. Ei sunt atat de centrati pe sine, incat uita de ceilalti si chiar se folosesc de ei ca de niste obiecte. Ceea ce conteaza pentru ei este propria persoana si dau dovada de o lipsa aproape totala de empatie − ca atare, au dificultati in a pastra relatii satisfacatoare cu ceilalti.
O personalitate narcisica ii poate influenta pe ceilalti sa persevereze in interesele lor, deoarece, cel putin la inceput, pare un model de urmat. Persoanele cu acest gen de personalitate tind sa flateze oamenii care ii admira si nutresc sentimente de lunga durata de ura fata de cei care nu le recunosc calitatile. De asemenea, narcisicii amplifica tot ceea ce considera ca este in avantajul lor pentru a atrage admiratia celor din jur. Rusinea le este straina, iar aroganta este evidenta. Personalitatea narcisica mai este caracterizata de o capacitate minimala sau limitata de a simti emotii – aceste persoane sunt reci si impasibile la nevoile altora.
Trasaturile fundamentale ale narcisismului
Este destul de greu sa diferentiem trasaturile patologice ale narcisicului. Cu toate acestea, trasaturile fundamentale ale persoanei narcisiste includ:
- Importanta de sine exagerata;
- Preocupare exhaustiva pentru succes nelimitat, stralucire, frumusete etc.;
- Pretentii nejustificate de a primi un tratament diferit in comparatie cu cei din jur;
- Exploatarea celor din jur pentru propriile scopuri;
- Lipsa de empatie, aroganta, nevoie exagerata de a primi laude, admiratie;
- Egocentrism extrem sau credinta ca este speciala, deosebita.
Ce anume conduce la nefericirea narcisistului?
- Lipsa constiintei de sine si a autoreflectiei. Narcisistii nu isi recunosc vina, nu vor fi de acord ca au gresit, negarea in unele situatii ii va indeparta de cei care pana atunci le-au acordat suportul.
- Lipsa de adaptare la schimbare. Chiar daca comportamentul lor este disfunctional, ei nu il vor schimba, pentru ca ei nu vor crede ca au o problema, ci mai degraba ca ceilalti din jur sunt invidiosi sau comploteaza pentru a-l detrona. Din moment ce ei nu vad partea lor de vina si nu se vor schimba, cand se vor simti neajutorati, vor cere cu insistenta suportul altor persoane pentru a-i ajuta sa se simta mai bine.
- Lipsa empatiei, a iubirii fata de cei din jur si afisarea unei iubiri de sine exagerate − nu indica, de fapt, o reala incredere in sine, ci tocmai opusul, si anume vulnerabilitatile narcisicului: nesiguranta, fragilitate, instabilitate.
Text: Ionela-Janina Sabou, psiholog