Nastere naturala sau cezariana? Ce ar trebui sa aleg?
Daca esti insarcinata, cu siguranta aceasta este una dintre intrebarile care te framanta. Natural sau chirurgical? Ce ar trebui sa alegi? Cum este mai bine pentru copil, dar pentru tine? Toti medicii recomanda ca, daca sarcina nu este una cu probleme, iar mama este sanatoasa, nasterea sa fie una naturala. Pentru ca sarcina nu este o boala, ea nu ar trebui sa se incheie cu o interventie chirurgicala.
In toate tarile civilizate, este recomandata si incurajata nasterea naturala. Cezariana este o interventie chirurgicala de urgenta menita sa salveze viata copilului si a mamei, nicidecum o optiune. Insa, din cauza povestilor de groaza referitoare la nasterea naturala, povesti transmise din generatie in generatie, femeile aleg varianta mai usoara. Ceea ce nu iau in calcul majoritatea viitoarelor mamici este ca, atunci cand aleg cezariana la rece (cea programata), exista riscul de prematuritate la copii, pentru ca el este fortat sa vina pe lume atunci cand decide medicul, nu cand el este realmente pregatit.
Teoretic, mama ar trebui sa fie pregatita pentru ambele variante, insa ideal ar fi sa aleaga sa nasca natural sau macar sa incerce. Toate povestile despre ororile nasterii naturale sunt partial adevarate. Femeilor le este frica, in primul rand, de necunoscut. Nu stiu la ce sa se astepte, nu stiu cat de mare va fi durerea si nici care este gradul lor de toleranta. Durerea nu este resimtita de toate femeile la fel. Unele au nevoie de anestezie epidurala, altele aleg sa nasca 100% natural. Insa durerea nu mai este resimtita la fel daca femeile stiu la ce sa se astepte. De aceea documentarea din timpul sarcinii este atat de importanta.
Travaliul
Durerile sunt foarte asemanatoare cu cele din perioada menstruatiei, dar ceva mai mari. Pentru ca durerea sa fie mai bine tolerata, este bine ca mamei sa i se distraga atentia, sa fie incurajata in permanenta, laudata pentru progresele pe care le face. Travaliul poate fi foarte lung la prima nastere, dar nu este obligatoriu sa fie asa, insa ceea ce trebuie sa se stie este ca durerea nu este continua. Durerea nu dureaza 12 sau 24 de ore. Durerile vin si pleaca, iar intre contractii te poti odihni. Desi pare incredibil, sunt femei care adorm intre contractii, pret de cateva secunde. Asta pentru ca efortul depus este imens. De aceea este foarte important ca mama sa se odihneasca cat mai mult, mai ales in ultima luna de sarcina. Mai trebuie sa stiti ca efortul nu va apartine in totalitate. Copilul participa activ la nastere. Apoi, este bine sa stiti ca trupul femeii este conceput pentru a da nastere, este pregatit, stie ce are de facut. In timpul travaliului, se elibereaza endorfine care vor anihila o parte din durerile nasterii. Durerea nu este insuportabila, asa cum se crede, iar imaginile din filme cu femei epuizate si desfigurate sunt o exagerare. Fizionomia devine schimonosita din cauza efortului depus, nu a durerii resimtite. Vorbitul in timpul contractiilor va mai atenua din durere, la fel si miscarea si leganatul.
Beneficiile nasterii naturale
Este clar ca, pentru mama, beneficiile nasterii naturale sunt imense. Recuperarea este mai rapida, iar corpul are mai putin de suferit, alaptarea poate incepe imediat, revenirea la forma initiala se produce mai rapid. Iar pentru copil, nasterea naturala este mai putin traumatizanta decat in cazul operatiei de cezariana. Mai mult, trecerea fatului prin canalul de nastere reprezinta ultimul pas in maturizarea plamanilor. Insa dincolo de toate acestea, nu este de neglijat aspectul psihologic al nasterii naturale. Dupa nasterea vaginala, femeile se simt mult mai puternice, capata mai multa incredere in ele, se vad cu alti ochi, iar incidenta depresiei este mult mai mica.
Text: Psiholog Loredana Andrei