Nasterea cu anestezie epidurala – avantaje si dezavantaje
Sarcina se apropie de momentul nasterii, moment emotionant pentru gravida, practic gravida devine mamica si acest moment trebuie trait din plin. Drept urmare in cazul in care gravida este primipara, adica la prima nastere este posibil ca travaliul sa dureze mai mult ca in cazul gravidelor secundipare, iar momentul in care gravida ajunge la dilatatie completa este posibil sa fie prelungit deoarece din cauza contractiilor dureroase ca intensitate si frecventa este posibil ca gravida sa nu fie cooperanta si sa treneze in acest fel momentul expulziei nou-nascutului.
Durerea este subiectiva si tine de experienta fiecarei gravide pe scala durerii tolerate
Totusi durerea este subiectiva si tine de experienta fiecarei gravide pe scala durerii tolerate si de modul de a reactiona diferit al fiecarei gravide la stimuli durerosi, de aceea durerea nu poate constitui un element definitoriu in managementul medical al nasterii.
Elementele care contribuie la decizia medicului de a utiliza sau nu tehnicile anestezice constau elementele ce conduc la prelungirea travaliului peste media normala, fapt ce poate conduce la deteriorarea valorilor medicale (ritmul cardiac, frecventa cardiaca, concentratia oxigenului din sangele periferic etc.) ale fatului sau ale mamei. De asemenea, lipsa compliantei si a cooperarii gravidei, pozitionarea vicioasa a fatului, diferite situatii imprevizibile pot determina echipa medicala ce asista nasterea sa apeleze la utilizarea tehnicilor de anestezie.
Avantajele anesteziei peridurale
Cea mai frecventa tehnica utilizata in aceste situatii este anestezia epidurala mai ales daca este vorba de o nastere care nu presupune utilizarea tehnicilor chirurgicale specifice cezarienei.
Aceasta tehnica de anestezie are avantajul ca gravida ramane constienta chiar si in momentul expulziei, fapt ce presupune ca proaspata mamica isi poate tine copilul in brate chiar din primele secunde de cand acesta vine pe lume. Siguranta tehnicii, predictibilitatea si lipsa unor efecte secundare majore constituie, de asemenea, avantaje ce pot conta la luarea deciziei de a se utiliza aceasta tehnica de anestezie. Anestezia peridurala este o tehnica ce nu presupune utilizarea dispozitivelor medicale costisitoare, aceasta tehnica medicala implicand costuri minime si personal minim specializat in anestezie, fapt ce constituie de asemenea un mare avantaj.
Dezavantajele anesteziei peridurale
Totusi, utilizarea tehnicilor de anestezie epidurala are si dezavantaje resimtite de catre pacienta mai ales daca pacienta nu respecta indicatiile medicale recomandate de medicul anestezist. Au fost de asemenea cazuri raportate in care pacienta avea diverse patologii asociate de care aceasta nu stia pana la momentul efectuarii interventiei (spre exemplu hemofilie, patologii ale aparatului osos : deformari in ax ale coloanei vertebrale, hemivertebre, bloc vertebral etc.). De asemenea, pot fi si reactii adverse ale gravidei la anestezicul utilizat, pot fi episoade de hipertensiune sau de hipotensiune, poate apare senzatia de vertij. In unele situatii au fost raportate cazuri in care travaliul a fost prelungit de anestezicul utilizat deoarece a scazut tonicitatea si controlul muscular al gravidei in timpul expulziei, fapt ce determina ca medicul ginecolog sa utilizez ventuza sau forcepsul pentru extragerea nou-nascutului. Un alt dezavantaj al utilizarii tehnicii de anestezie in travaliu consta in faptul ca dupa nastere gravida trebuie sa aiba o igiena riguroasa la locul unde s-a facut abordul, intrucat in acest mod pot fi evitate eventualele infectii locale sau generale.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Citeste si Ce trebuie sa stii despre nasterea cu forceps
Text : Dr. Hetea Andreea – Obstetrica Ginecologie