Nasterea in a 37-a saptamana de sarcina
Incepand cu 37 de saptamani de sarcina, fatul este considerat suficient de dezvoltat pentru a putea face fata mediului exterior. Plamanii s-au maturizat, iar secretia de surfactant este adecvata pentru ca alveolele pulmonare sa poata fi destinse de aer, odata cu primul tipat dupa iesirea din burtica mamei.
Desi termenul de nastere este calculat la 40 de saptamani de sarcina, practic, copiii nascuti intre 36-37 de saptamani si 42 de saptamani sunt considerati copii la termen.
Totusi, ACOG a propus o schimbare a nomenclaturii ca urmare a faptului ca s-a observat ca fetii nascuti intre 39 si 40 de saptamani si 6 zile se adapteaza mai bine din punct de vedere respirator si prezinta riscuri mai mici decat cei nascuti in intervalul 37-38 de saptamani.
In jurul varstei de 37 de saptamani, majoritatea fetilor cantaresc in jur de 2700-2800 de grame. Cu cat va petrece mai mult timp in mediul uterin, cu atat fatul va mai lua in greutate, desi ritmul de crestere nu mai este atat de alert, iar plamanii isi vor continua procesul de maturare. Astfel, in lipsa unei declansari spontane a nasterii sau a unor indicatii clinice care sa impuna extractia fatului, pacientele nu ar trebui sa fie programate pentru nastere mai devreme de 39 de saptamani (conform ACOG 2013).
Ce trebuie sa stie gravida in ultimul trimestru de sarcina?
In ultimul trimestru de sarcina, este foarte important ca viitoarea mamica sa urmareasca miscarile bebelusului sau. Acestea nu vor mai fi atat de puternice ca in trimestrul doi si poate nu la fel de intens percepute, deoarece spatiul in care se desfasoara bebelusul este net mai mai mic raportat la dimensiunea lui decat pana acum. Daca miscarile nu mai sunt percepute deloc sau foarte putin, atunci este indicat ca pacienta sa ia legatura cu medicul obstetrician pentru un consult pentru a verifica daca lucrurile decurg normal si bebelusul se incadreaza in parametrii corespunzatori varstei gestationale.
De asemenea, in jurul varstei de 37 de saptamani, pot aparea contractiile uterine Braxton-Hicks care, daca au fost prezente si pana acum, vor deveni mai frecvente si mai suparatoare. Acestea sunt resimtite ca o contractura a uterului, in special in partea superioara, nedureroasa, urmata de o relaxare. Aceste contracturi trebuie diferentiate de miscarile fetale. Trebuie stiut ca aparitia contractiilor Braxton-Hicks nu poate prevedea momentul intrarii in travaliu, asa cum nici pierderea dopului gelatinos, care, de asemenea, poate aparea in aceasta perioada, nu va prezice momentul nasterii. Toate acestea sunt modificari normale in ultimul trimestru de sarcina care pregatesc corpul mamei pentru momentul nasterii. Pierderea dopului gelatinos poate aparea cu 1-2 saptamani inaintea declansarii travaliului sau chiar la debutul lui.
Pe masura ce gravida se apropie de termen, contractiile uterine pot deveni dureroase. Acestea pot semnifica un fals travaliu, caz in care contractiile sunt neregulate si de intensitati diferite. De regula, acestea vor disparea la administrarea de antispastice. Gravidele pot deveni mai greoaie in miscari, rutina zilnica devenind obositoare, pot prezenta dificultati la respiratie, in special daca se asaza in decubit dorsal, si pot prezenta ameteli. Somnul poate deveni dificil cu treziri frecvente in special pentru a urina sau din cauza durerilor osoase si articulare care pot aparea acum. In saptamana 37 de sarcina, se poate declansa travaliul. Acesta nu trebuie sa genereze un moment de panica. Ca si la varsta mai mare de sarcina, trebuie urmarite contractiile uterine dureroase si miscarile fetale. Daca este vorba despre un travaliu adevarat, atunci contractiile vor deveni regulate, aparand la un interval de timp din ce in ce mai mic si crescand in intensitate. De asemenea, travaliul poate debuta cu ruperea membranelor, caz in care va aparea o pierdere necontrolata de lichid amniotic. Daca apar oricare dintre aceste semne, gravida trebuie sa merga la spitalul unde a fost monitorizata sarcina pentru internare.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie