Naşterea în pandemie – temeri şi protocol
La nivel planetar, de la începutul pandemiei au avut loc milioane de nașteri. Contextul în care nou născuții au venit pe lume și în care se nasc alții, în fiecare zi, este unul cu totul diferit decât înainte de anul 2020. Au apărut tot felul de situații în care femeile însărcinate s-au temut să meargă la spital, din teama de a nu se infecta. Pe de altă parte, sunt și cazuri în care viitoarele mame nu pot să beneficieze de asistență medicală de urgență pentru că sistemul sanitar este depășit sau din cauza carantinei locale.
Felul în care se schimbă ideea de „naștere” sau de „maternitate” din cauza pandemiei de COVID – 19 nu poate fi încă pe deplin analizat și înțeles, însă există câteva aspecte care pot fi discutate pentru a lămuri viitorii părinți. În urmă implicării lor în desfășurarea evenimentelor din ultima perioadă, profesioniștii din domeniul sănătății au oferit răspunsuri și explicații în legătură cu felul în care sunt afectate gravidele care s-au îmbolnăvit de COVID–19. De asemenea, au studiat dacă infecția se poate transmite de la mama la nou născut, au stabilit ce fel de îngrijire este necesară în cazul în care bebelușul este infectat și în ce fel se poate proteja mama cel mai eficient de diversele tulpini ale coronavirusului.
Ce trebuie să știi despre nașterea în pandemie?
Având în vedere situația actuală a sistemului medical, există foarte multe femei care se gândesc să amâne momentul conceperii unui copil. Trebuie să știți însă că există mai multe organizații la nivel global care mobilizează resurse și care vin cu idei pentru a consilia femeile însărcinate, pentru a le ajuta să treacă fără probleme prin toată această perioadă. În afară de neplăcerile pe care le provoacă pandemia, organismul femeii însărcinate cunoaște oricum anumite modificări fiziologice și imunologice. Tocmai aceste modificări pot să le facă pe viitoarele mame mai vulnerabile în fața infecțiilor respiratorii virale și a Covid–19.
Este bine să aveți în vedere faptul că observațiile de până acum ale specialiștilor nu au dus la concluzia că femeile însărcinate ar fi mai afectate de Covid – 19 decât celelalte femei. Cu toate acestea, este esențial pentru gravide să aibă acces la serviicile de sănătate necesare, la analize medicale și monitorizare constantă, atât înainte cât și după ce nasc. În cazul în care nou născutul este depistat pozitiv, este nevoie de asistență medicală de urgență pentru că riscul de deces poate fi destul de ridicat. De asemenea, proaspetele mame sunt sprijinite cu informații pentru a iniția și pentru a continua alăptarea, cu medicamentele necesare și cu vaccin.
Nașterea în pandemie – protocol și alte reguli
Este esențial ca femeile însărcinate să apeleze la toate măsurile de precauție pentru a fi protejate de infectarea cu noul coronavirus și să respecte regulile de prevenție pentru limitarea expunerii. Recomandările specialiștilor pentru gravide sunt aceleași ca și pentru restul populației: să folosească masca de protecție și să limiteze pe cât posibil vizitele din partea rudelor sau a prietenilor, să evite zonele aglomerate și să mențină distanța necesară pentru singuranță.
De asemenea, igiena mâinilor trebuie respectată cu strictețe. Este foarte important ca femeile însărcinate să fie monitorizate constant pentru a se putea depista la timp orice simptom specific infectării cu Covid–19. În situația în care aveți suspiciuni de acest fel și remarcați simptome precum tusea, febra sau dificultăți de respirație, trebuie să cereți de urgență sfatul unui medic specialist.
Viitoarea mama trebuie să discute cu medicul și să se informeze în legătură cu nașterea în condiții de siguranță, să respecte un plan pentru a evita stările de anxietate și să se asigure că va ajunge în timp util la spital sau la clinică. De asemenea, trebuie ca femeile însărcinate să beneficieze de suport medical și după naștere – inclusiv de imunizari de rutină.
Îngrijirea nou–născutului suspectat de infectarea cu Covid–19
Specialiștii recomandă mamelor care sunt infectate cu Covid–19 și celor care sunt suspecte de infectare să alăpteze în continuare, pentru că virusul nu a fost identificat în laptele matern. Este indicat ca aceste mame să poarte masca în timp ce alăptează, să își spele bine mâinile înainte și după contactul cu nou – născutul. Trebuie ca suprafețele cu care mama intră în contact să fie curățate și dezinfectate constant, dar să continuie să aibă contact fizic cu bebelușul.