Nasterea inainte de termen – cauze, riscuri?

Prin nasterea prematura se intelege nasterea care survine intre 24 si 37 de saptamani complete de amenoree. Nou nascutul prematur este definit ca fiind nou nascutul expulzat (extras ) intre 24-37 de saptamani, avand o greutate intre 1000-2500g. Profilaxia nasterii premature are ca obiectiv recunoasterea factorilor de risc si interventia pentru anularea lor.
Evaluarea factorilor de risc
La prima consultatie prenatala (ideal inainte de 12 saptamani de amenoree) se vor evalua factorii de risc pentru nasterea prematura prin calcularea scorului de risc. Cel mai utilizat este coeficientul de risc Papiernik, care ia in calcul factorii socio-economici, modul de viata, antecedentele gravidei, patologia asociata sarcinii si datele examenului clinic.
Pentru gravidele cu risc crescut ( scorul >5) se recomanda:
• supraveghere prin consultatii periodice: examen clinic, examen ecografic, anamneza, examene biologice;
• hidratare corespunzatoare pentru optimizarea fluxului sangvin uterin;
• diagnosticare afectiunilor asociate si tratarea acestora;
• evitarea eforturilor fizice;
• renuntarea la fumat;
• interzicerea raporturilor sexuale dupa 20 de saptamani;
• cerclaj al colului uterin in cazul incontinentei cervico-istmice.
Exista studii care sugereaza ca sindromul nasterii premature implica mai multe cai patogenice si factori etiologici. Cele mai frevente patologii ale nasterii premature sunt: infectia, stresul matern sau cel fetal, hemoragia deciduala, intinderea miometriala excesiva si incontinenta cervicala, predispozitia genetica, ruptura prematura a membranelor inainte de termen.
- Infectia intrauterina constituie un risc crescut de mortalitate si morbiditate neonatala. Aceasta poate sa determina ruperea prematura a membranelor, maturarea colului uterin si poate sa determine aparitia contractiilor uterine. Daca bacteriile invadeaza sacul amniotic, fatul este afectat, iar infectia produce efecte negative asupra acestuia. Cele mai frecvente bacterii identificate in lichidul amniotic si la nivelul membranelor fetal care se asociaza de cele mai multe ori cu o nastere prematura sunt: Streptococul de grup B, Gardnerella vaginalis, Ureaplasma urealyticum, Mycoplasma hominis, specii de Bacteriodes si E.Coli.
- Stresul matern si / sau fetal implica un volum mai mare de munca din partea mamei si se poate ajunge pana la anxietate sau depresie. In cazul unei afectiuni ( depresie, boala bipolara) se poate prescrie medicamente care sunt compatibile cu sarcina, insa pot avea un impact asupra cresterii si dezvoltarii fatului.
- Hemoragia deciduala presupune dezlipirea placentei fie partial sau complet de perete uterin si se poate asocia atat cu moartea mamei, cat si a fatului. Incidenta aparitiei dezlipirii de placenta are un varf intre 24-27 de saptamani de gestatie, iar simptomatologia este clasica prin aparitia sangerarii vaginale, contractiilor uterine dureroase, anomalii ale ritmului fetal, uneori poate sa nu se asocieze cu sangerare vaginala, atunci cand vorbim de dezlipire de placenta oculta.
-
Predispozitia genetica demonstrata in mai multe studii au aratat ca daca o graviduta a fost nascuta prematur, ea are un risc destul de mare sa nasca la randul ei prematur. Pana in prezent nu exista un indicator genetic predictiv de nastere prematura familiala.
- Intinderea miometriala excesiva si incontinenta cervicala joaca un rol important in nasterea prematura. Astfel ca polihidramniosul ( >25cm) si sarcina multipla pot fi raspunzatoare de o nastere prematura. Incontinenta cervica este considerata principala cauza de avort in trimestru II si se recomanda cerclajul colului uterin. Pentru a fi eficient, cerclajul colului uterin se practica de cele mai multe ori profilactic „la rece” la 12-14 saptamani de ameenoree. Cerclajul colului uterin „ la cald” se efectueaza atunci cand apar deja modificari importante la nivelul colului uterin, fiind un tratament de ultima intentie, de cele mai multe ori cu o rata mica de succes.
Citeste si 5 riscuri ale copiilor nascuti prematur
Text: Dr. Hetea Andreea Obstetrica-Ginecologie