Naşterea prematură: îngrijiri speciale
Prin naștere prematură se înțelege nașterea unui copil la o vârstă gestațională mai mică de 37 de săptămâni. Nou-născutul prematur are o greutate scăzută la naștere ( între 500-2499 g), semne fizice de imaturitate și boli multisistemice. O gravidă care a născut anterior un copil prematur are un risc de recurență de 20 %-30% pentru următoarea sarcină, iar 50% dintre gravidele care nasc prematur nu au factor de risc.
Factori implicați în nașterea prematura
De cele mai multe ori atunci când se declanșează o naștere prematură vorbim de o infecție intrauterină, însă pot exista și alți factori cum ar fi: sarcina multiplă, anomalii la nivelul colului sau fundului uterin (incompetență cervico-istmică, anomalii muleriene, fibroame), anomalii fetale, abuz medicamentos, infecții ale tractului urinar.
Detectarea timpurie a travaliului înainte de termen este cheia îngrijirii satisfăcătoare.
În multe cazuri simptomele sunt subtile și pot fi ignorate atât de gravidă, cât și de medic. O dată ce travaliu a început, utilizarea agenților tocolitici este rareori eficientă în întârzierea nașterii pentru un timp semnificativ sau pentru a îmbunătății supraviețuirea.
Vorbim despre confirmarea unui travaliu prematur atunci când:
- apar contracții uterine regulate și dureroase
- ruperea membranelor
- modificări la nivelul colului uterin, ceea ce determină o dilatație mai mare de 2 cm
- ștergerea colului mai mult de 80%.
Când o gravidă are factorii de naștere prematura prezenți se recomandă:
- oprirea actului sexual între săptămânile 20-36 de sarcină
- evitarea efortului fizic
- repaus la pat în decubit lateral stâng și o bună hidratare pentru a spori fluxul sangvin uterin
- oprirea fumatului
- test pentru bacteriurie asimptomatică, care apare în 3%-5% din toate sarcinile
- reducerea stresului psihologic
- efectuarea amniocentezei terapeutice pentru a scoate 500ml de lichid, dacă polihidramniosul cauzează supradistensie sauv contracții
- monitorizarea contracțiilor uterine la domiciliu, în cazul în care în urma administrării de antispastice contracțiile nu cedează, ci mai degrabă se intensifică și devin recurente la 5 minute, gravida trebuie să se prezinte la spital.
Declanșarea nașterii
Nașterea pe căi naturale reprezintă un stres major pentru prematur care este caracterizat printr-o fragilitate particulară. Craniul este incomplet osificat și va trebui să treacă prin filiera perineală dură, nepregătită pentru naștere, ceea ce constituie un risc de hemoragii cerebrale și leziuni cerebromeningee. Pot să apară accidente obstetricale legate de frecvența mare a prezentației pelviene sau a deflectării capului. Cel mai adesea travalii în nașterile premature sunt diskinetice, hipertone, fapt ce accentuează hipoxia fetală.
În general se preferă între săptămânile 28-34 nașterea prin operație cezariană, aceasta efectuându-se în interes fetal. Dacă gravida naște pe cale vaginală, conducerea travaliului nu diferă major față de conducerea travaliului la termen.
Nou- născutul și nașterea prematură
Primul gest medical efectuat în prima secundă după naștere va fi asigurarea permeabilității căilor respiratorii prin aspirația secreților din gură, nasul, faringele și stomacul copilului, cu ajutorul sondelor sterile flexibile. Tendința de hipotermie este combătută prin asigurarea confortului termic, dacă este necesar se poate plasa prematurul într-un incubator la o temperatură de 32-34 grade C și umiditate de 50-60%. Cazurile grave pot necesita ventilație cu presiune pozitivă pe balon și mască sau ventilație asistată.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 22%.