Nasterea prin cezariana: lucruri pe care trebuie sa le stii
Nasterea prin operatie cezariana, programata sau nu, nu trebuie sa devina o experienta negativa. In prezent, tot mai multe gravide isi doresc sa nasca prin operatie cezariana aducand in discutie argumente care nu sunt intotdeauna justificate. Pe de alta parte, in virtutea alinierii curentului de peste Ocean, exista o categorie de gravide care isi doresc cu orice pret nasterea vaginala, punand nejustificat sub semnul intrebarii conduita si recomandarile medicale si ramanand cu regrete profunde daca nasterea nu s-a putut finaliza asa cum si-au dorit. Este important ca ambele categorii de paciente sa primeasca in mod corect informatiile medicale si sa discute cu medicul curant atat avantajele, cat si dezavantajele fiecarei metode de nastere.
Fara dubiu, in secolul nostru, gravida trebuie sa aiba dreptul de a alege modalitatea de nastere daca aceasta nu vine in contradictie cu recomandarile medicale. Alegerea gravidei trebuie sa fie facuta dupa intelegerea tuturor aspectelor medicale si a riscului de complicatii ce pot aparea la oricare dintre cele doua metode de nastere.
Care sunt riscurile operatiei de cezariana?
- Fiind o interventie chirurgicala, nasterea prin operatie cezariana comporta o serie de riscuri ce tin de timpii operatori (complicatii iatrogene) la care se adauga evident riscul anestezic (riscurile ce tin de substantele anestezice) si complicatiile ce pot tine de plaga operatorie. Toate acestea se adauga la complicatiile imediate sau tardive ce pot aparea si in urma nasterii vaginale si tin de modalitatea organismului de a face fata acestui eveniment. De asemenea, riscul infectios este usor crescut fata de nasterea vaginala.
- Mobilizarea precoce si tratamentul anticoagulant sunt esentiale pentru a scadea riscul trombembolic care apare in cazul nasterii prin operatie cezariana. Lauza va primi anticoagulant injectabil pentru 5 zile postoperator, care va fi apoi continuat cu anticoagulant oral pentru inca 7 zile.
- Fara dubiu, durerile cu care se confrunta pacienta dupa o nastere prin operatie cezariana sunt mai mari, comparativ cu cele post nastere vaginala. De cele mai multe ori, aceste dureri pot limita timp de 1-2 zile mobilizarea in voie a lauzei, acest lucru neinsemnand ca lauza va fi tintuita in pat, ci doar ca mobilizarea va fi usor mai greoaie in primele zile. Totusi, cu ajutorul calmantelor, lauza poate trece cu brio peste aceste momente. Sa nu uitam ca si nasterea vaginala presupune 10-12 sau mai multe ore de travaliu dureros, precum si durerile date de laceratiile perineale.
- Din cauza sectionarii diferitelor straturi ale peretelui abdominal anterior in cazul nasterii prin operatie cezariana, efortul depus de gravida pana la refacerea completa trebuie limitat. Acest lucru nu inseamna in niciun caz ca nu isi poate tine copilul in brate sau ca nu il poate ridica din patut. Precautiile legate de efort sunt cele general valabile in cazul oricarei interventii chirurgicale abdominale: pacienta nu va ridica obiecte grele, nu va depune efort sustinut prelungit etc.
- Precautiile legate de obtinerea unei noi sarcini exista in cazul ambelor modalitati de nastere, pentru a putea permite organismului sa se refaca si sa revina la metabolismul bazal anterior sarcinii.
- Daca, in cazul nasterii vaginale, restrictiile legate de obtinerea unei noi sarcini sunt mai permisive, in cazul nasterii prin operatie cezariana trebuie luata in calcul si capacitatea de cicatrizare a transei uterine si riscul de ruptura uterina in cazul in care noua sarcina este obtinuta prea rapid. De aceea, se recomanda sa existe o pauza de 1 an intre nastere si o noua conceptie.
- Nu in ultimul rand, nasterea prin operatie cezariana este la fel de normala ca si nasterea vaginala. Pacientele care aleg aceasta modalitate de nastere sau pacientele care ajung sa nasca prin operatie cezariana din considerente medicale nu trebuie blamate ca au beneficiat de o cale mai usoara de nastere pentru ca, desi nasterea in sine decurge mai rapid si fara dureri initiale, perioada de recuperare nu este lipsita de greutati.
- Nicio modalitate de nastere nu este perfecta sau lipsita de riscuri, iar tendinta ingrijoratoare a unor paciente de a blama mamele care au nascut prin operatie cezariana si de a considera ca nu sunt demne de copiii lor este cat se poate de eronata. De asemenea, pacientele pentru care nasterea nu a decurs asa cum s-au asteptat si s-a finalizat prin operatie cezariana din considerente medicale nu ar trebui sa ramana cu angoase legate de acest moment.
Citeste si Ghid de ingrijire in primele ore de la cezariana
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie