Nasterea subacvatica versus nasterea clasica
Nasterea in apa sau desfasurarea travaliului in apa a castigat multi adepti in diverse zone ale lumii. Desi nu se stie exact care este prevalenta aceastei metode de nastere, numeroase spitale din lume sunt echipate cu cazi speciale de nastere pentru a satisface dorintele pacientelor.
Nasterea subacvatica
Nasterea subacvatica presupune ca travaliul, expulzia sau amandoua sa se petreaca intr-o cada speciala de nastere. Acest lucru poate avea loc intr-un spital care asigura conditiile necesare unei astfel de nasteri, in prezenta unui obstetrician sau moase specializate, sau acasa − in strainatate exista posibilitatea inchirierii sau cumpararii unei cazi speciale pentru nastere, travaliul si nasterea fiind supravegheate de o moasa instruita in acest sens. Se pare ca atractia pentru aceasta modalitate de nastere este data de dorinta gravidelor ca nasterea sa decurga cat mai natural si mai lin posibil si sa fie mai putin un act medicalizat. Adeptii metodei aduc in discutie faptul ca travaliul decurge mai usor daca pacienta se afla in apa cu diminuarea considerabila a durerii, cat si faptul ca fatul trece dintr-un mediu lichid in altul (din lichidul amniotic intrauterin in mediul lichid din cada), ceea ce ar fi considerat benefic pentru adaptarea lui.
Travaliul in apa
Beneficiile desfasurarii primei etape a travaliului in apa (etapa in care are loc dilatatia colului uterin) sunt date de reducerea senzatiei de durere, o presupusa scurtare a travaliului si folosirea intr-un procent mai scazut a anesteziei, insa nu exista dovezi ca acest tip de nastere ar imbunatati prognosticul perinatal.
Siguranta desfasurarii celei de-a doua etape a travaliului in apa (expulzia efectiva a fatului) nu a fost dovedita; mai mult de atat, exista cazuri raportate de efecte adverse fetale severe ce includ aspiratia de catre fat, infectia, inecul, hiponatremia si chiar ruptura cordonului ombilical, fiind raportate si cazuri de deces fetal dupa nasterea sub apa. Se pare ca perioada de travaliu petrecuta in apa este perceputa intr-adevar de gravida ca fiind mai usoara, mai putin dureroasa si uneori chiar mai rapida, comparativ cu travaliul clasic.
Desi recunoaste ca ar putea sa existe beneficii ale desfasurarii primei parti a travaliului in apa, The American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) atrage atentia ca expulzia efectiva a fatului in apa comporta riscuri crescute pentru acesta, comparativ cu nasterea normala, si ca nu exista date concludente care sa sustina afirmatiile ca nasterea sub apa ar fi benefica sau mai naturala pentru fat.
Mai mult de atat, studiile de specialitate cu privire la desfasurarea primei etape a travaliului in apa nu demonstreaza niciun beneficiu matern (in afara de cel psihologic) sau fetal, comparativ cu nasterea normala.
Cada umpluta cu apa calda poate ajuta gravida sa se relaxeze si miscarile sa fie mai putin greoaie decat intr-un pat, insa studiile nu sustin o imbunatatire vizavi de evolutia travaliului sau prognosticul fetal, comparativ cu nasterea clasica. Studiile arata ca exista un risc crescut de infectii la copiii nascuti sub apa, comparativ cu cei nascuti normal.
Gravidele candidate pentru nasterea sub apa
De asemenea, gravidele candidate pentru nasterea sub apa trebuie atent selectate: este important ca gravidele sa fie sanatoase, sa nu prezinte complicatii legate de sarcina sau infectii. Totodata, monitorizarea cardiotocografica poate fi dificila daca pacienta sta in apa.
Pacientele cunoscute cu complicatii de sarcina de tipul hipertensiune indusa de sarcina sau diabet gestational nu sunt candidate pentru nasterea sub apa. De asemenea, timpul de reactie intr-o situatie ce impune interventia medicala de urgenta este crescut la pacientele care se afla in cada. Un alt aspect de luat in seama este respectarea regulilor de dezinfectare riguroasa a cazilor de nastere dupa fiecare pacienta si respectarea normelor de siguranta.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie