Nasterea vaginala dupa nasterea prin operatie cezariana
O pacienta care a nascut prin operatie cezarina poate opta la urmatoarea sarcina sa nasca fie prin operatie cezariana, fie pe cale vaginala (naturala). In cazul in care pacienta, de comun acord cu medicul curant, decide sa opteze pentru a doua varianta, trebuie atent puse in balanta riscurile si beneficiile pe care le comporta nasterea vaginala dupa cezariana. Pacientele candidate la acest tip de nastere vor fi monitorizate atent in timpul travaliului, pentru a detecta situatiile care obliga la efectuarea unei cezariene de urgenta.
Beneficii si riscuri
Beneficiile nasterii vaginale sunt multiple si recunoscute unanim:
– se evita practicarea unei alte incizii la nivelul uterului. Fiecare noua cicatrice uterina creste riscul de aparitie a unor complicatii, favorizand placentatia anormala;
– pierderi mai mici de sange;
– zecuperare mai rapida.
Complicatia cea mai de temut totusi in cazul unei nasteri vaginale precedate de o operatie cezariana este ruptura la nivelul cicatricii uterine. Aceasta este o complicatie foarte serioasa care poate duce, in cele mai multe cazuri, la pierderea copilului sau chiar a mamei.
In cazul optarii pentru nastere prin operatie cezariana, aceasta permite programarea si organizarea din timp a chestiunilor legate de ingrijirea copilului si de alte nevoi din perioada spitalizarii. Desi riscul de infectie este scazut in cazul ambelor tipuri de nasteri, riscul unei infectii este mai crescut in cazul unei nasteri prin cezariana. De asemenea, perioada de spitalizare si recuperare este putin mai lunga.
Ce paciente sunt posibile candidate pentru nasterea vaginala post-operatie cezariana?
In primul rand, trebuie sa se verifice care a fost indicatia de nastere prin operatie cezariana la sarcina anterioara. Antecedentele de nastere vaginala anterioara cresc sansele de a avea o nastere vaginala. Pacientele peste 35 ani, cele care au un fat mare sau daca sarcina are peste 40 de saptamani pot incerca, insa sansele de a naste pe cale vaginala scad. Nasterea vaginala post-operatie cezariana trebuie evitata daca exista doua sau mai multe cicatrici uterine sau daca sarcina a fost obtinuta la mai putin de 1 an si jumatate – 2 ani de la operatia cezariana sau daca cicatricea uterina este de proasta calitate.
Posibilele candidate pentru nasterea vaginala sunt pacientele care au un fat de dimensiuni normale, in prezentatie craniana; nu exista cauze medicale asociate, care impun practicarea unei operatii cezariene (ex: placenta praevia, prezentatie pelvina, pelvis ingust, sarcina multipla); pacienta intelege si accepta complicatiile care pot aparea; spitalul este dotat cu aparatura si personal medical care poate practica o operatie cezariana de urgenta, cu timp de reactie al echipei operatorii si anestezice optimal.
Ce complicatii pot aparea?
Niciuna dintre cele doua metode de nastere nu este perfecta, fiecare dintre ele avand complicatiile ei. Printre riscurile incercarii unei nasteri vaginale post-operatie cezariana se numara: esecul travaliului, care se finalizeaza printr-o nastere prin cezariana (40-45% dintre femei ajung la cezariana din varii motive: lipsa de progresie a dilatatiei, oprirea brusca a travaliului, suferinta fetala etc.)
Important! O cezariana efectuata dupa o incercare de travaliu esuata creste riscul de infectie atat pentru mama, cat si pentru fat.
De asemenea, poate aparea desfacerea cicatricei existente (dehiscenta) sau chiar ruptura uterina, care poate ameninta viata mamei si a copilului. Desi ruptura uterina apare foarte rar, este o complicatie foarte severa si daca nu se intervine rapid, pe langa pierderea copilului, se poate pierde si uterul mamei sau chiar viata. Riscurile unei operatii cezariene sunt legate de riscul anestezic si operator, ele fiind identice cu cele ale unei operatii cezariene facute per primam.
Comparand cele doua tipuri de nastere prin cezariana (cezariana programata vs cezariana dupa o proba de travaliu negativa), in cazul unei operatii cezariene dupa o proba de travaliu negativa riscul unor pierderi importante de sange sau nevoia unei histerectomii de urgenta sunt mult mai mari in cazul in care apar complicatii ale nasterii.
In cazul incercarii efectuarii unei nasteri vaginale post-operatie cezariana, in travaliu se impune o monitorizare atenta a batailor cardiace fetale pentru depistarea semnelor precoce de suferinta fetala sau de ruptura uterina in cazul mamei.
De retinut!
In timpul oricarui travaliu, nu numai in cazul tentarii nasterii vaginale post-operatie cezariana, pot aparea complicatii care obliga la efectuarea unei operatii cezariene. Chiar daca pacienta este candidata ideala, nu exista nicio garantie ca travaliul va decurge normal, fara aparitia complicatiilor. Complicatiile care pot aparea in urma unei tentative nereusite de nastere vaginala post-operatie cezariana sunt de temut, de la pierderea vietii fatului pana la pierderea uterului sau a vietii mamei. Decizia asupra modalitatii de nastere trebuie luata in cunostinta de cauza si de comun acord cu medicul curant.
Pacientele carora li se impune efectuarea unei operatii cezariene dupa incercarea esuata a unei nasteri pe cale vaginala au un risc mai mare de infectie decat in cazul pacientelor carora li s-a practicat operatie cezariana per primam.
Text: Dr Andreea Stavri
Medic specialist obstetrica-ginecologie