Neglijarea contraceptiei de catre adolescenti
Unii adolescenti, influentati de diverse idei si credinte irationale, refuza sa se protejeze sexual de multiplele urmari ale contactului intim. Este vorba despre sarcini nedorite la varste precoce, despre diversele boli cu transmitere sexuala, uneori lasand amprente de nesters asupra sanatatii fizice a aparatului reproducator si sanatatii psihosexuale.
Folosirea contraceptivelor, un indiciu al responsabilitatii
Neglijarea unei contraceptii adecvate de catre adolescentii care au viata sexuala are legatura directa cu atitudinile lor personale de zi cu zi.
Exista studii care arata ca adolescentii care au cunostinte despre contraceptie sunt cei care isi accepta sexualitatea si comportamentul sexual cu mai multa usurinta decat cei care nu utilizeaza mijloace contraceptive.
Conform cercetarilor statistice, adolescentele care folosesc contraceptive se simt mai responsabile pentru vietile si deciziile lor, isi gestioneaza mai competent problemele gasindu-le rezolvari adecvate si controleaza mai bine consecintele vietii lor sexuale active.
Motivatii anticontraceptive
Nefolosirea contraceptivelor de catre adolescenti este motivata de prejudecata conform careia utilizarea lor ar conduce la conturarea unei vieti sexuale timpurii.
O alta idee eronata sugereaza ca metodele contraceptive sunt nenaturale si grav daunatoare sanatatii.
Fetele care cred in practicile magice cad usor prada ignorantei, fiind de parere fie ca sunt prea tinere pentru a ramane insarcinate, fie ca sunt protejate magic si deci nu risca o eventuala sarcina.
Majoritatea adolescentilor care nu se protejeaza in timpul actului sexual se justifica astfel:
• „Mi-e teama sa nu afle parintii, sa nu fiu examinata.”
• „Cred ca pilulele costa cam mult si, in plus, nu este bine sa le utilizez.”
• „Nu m-am asteptat sa fac dragoste. Oricum astept o relatie mai intima cu un baiat.”
• „Nu m-am gandit niciodata la asta, insa nu am avut asa de multe relatii sexuale incat sa raman gravida.”
• „Nu stiu de unde sa le obtin si nu cred ca m-as obisnui cu ele.”
Atitudini personale fataliste
In familiile cu venituri scazute, multi adolescenti dezvolta in sistemul lor de credinte si valori atitudini fataliste, depresive si apatice fata de „viata”. Astfel de sentimente actioneaza impotriva cunoasterii, a sanatatii si, implicit, asupra folosirii efective a contraceptivelor.
Educatie sexuala deficitara
Lipsa de cunostinte de educatie sexuala si planning familial determina in sufletul tinerilor teama de necunoscut, in situatia noastra, de contraceptive. Intre ignoranta si lipsa responsabilitatii si a maturitatii nu este decat un pas.
Un rol important in educatia sexuala a adolescentilor il au si parintii acestora, care, in mod firesc, le transmit propriile credinte despre viata sexuala si despre folosirea contraceptivelor.
Daca parintii sustin folosirea contraceptivelor de catre fiul sau fiica lor, atunci tinerii vor fi mai disponibili sa foloseasca in mod uzual mijloace de protectie sexuala.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic experientialist sub supervizare – Formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei
Web: