Neglijarea copiilor – forma de abuz?
Neglijarea copilului reprezinta cea mai frecventa si cel mai putin constientizata forma de abuz. Ea apare atunci cand parintii, involuntar, nu isi asuma responsabilitatea pentru cresterea, ingrijirea si educarea copilului, punand in pericol viata si dezvoltarea psiho-emotionala a acestuia. Prin omisiune, parintii refuza indeplinirea nevoilor fizice, emotionale si educationale ale propriilor copii. Desi aceasta forma de abuz apare in toate categoriile sociale, ea este asociata frecvent cu saracia si stresul financiar. Alti factori care contribuie la aparitia acestui fenomen sunt: educatia deficitara a parintilor, nivelul scazut al scolarizarii, familii dezorganizate, monoparentale, consumul de droguri sau alcool.
Neglijarea poate fi de mai multe feluri:
Neglijare fizica – Parintii sau persoanele care au in grija copii nu indeplinesc nevoile de baza ale acestora, cum ar fi: nevoia de hrana (privare de hrana sau alimentatie nepotrivita) si nevoia de somn. Copiii nu sunt imbracati corespunzator conditiilor meteorologice, au haine murdare si neingrijite sau sunt lasati nesupravegheati.
Neglijare medicala – Parintii refuza sa administreze copilului tratamentul medical prescris de medic sau acesta nu este dus la o consultatie medicala atunci cand se observa o deteriorare a starii lui de sanatate. Neglijarea starii de sanatate a micutului pune in pericol viata acestuia si capacitatea de a se recupera in timp util.
Neglijare educationala – Parintii sau persoanele de ingrijire incalca dreptul copilului la educatie, la joaca si recreere. Ei nu isi inscriu copilul la gradinita sau la scoala si nu sunt preocupati de dezvoltarea lui intelectuala.
Neglijarea emotionala – Lipsa de receptivitate la emotiile unui copil si a contactului cu lumea lui interioara este cea mai frecventa forma de neglijare. Multi parinti acorda o atentie exagerata alimentatiei si igienei, dar sunt incapabili sa se conecteze la sentimentele si la nevoile acestuia. Absenta semnelor de afectiune si a cuvintelor de apreciere si de incurajare pot produce traume emotionale severe.
Abandonul – Reprezinta cea mai grava forma de neglijare. Parasirea unui copil in momentul in care el este dependent de grija unui adult produce daune serioase.
Care sunt consecintele neglijarii asupra copilului?
Neglijarea produce efecte negative atat in plan fizic, cat si in plan psiho-emotional. Lipsa unei alimentatii adecvate varstei copilului va afecta dezvoltarea acestuia si va duce la probleme de sanatate cum ar fi: oprirea din crestere, dezvoltarea deficitara a oaselor si muschilor, dezvoltarea necorespunzatoare a creierului. Psihicul unui copil este extrem de vulnerabil in fata acestei forme de abuz. Primele efecte negative sunt: izolarea, teama si lipsa increderii in sine. Ulterior apar si alte dificultati in plan psihic: depresia, tulburarea reactiva de atasament, tulburari de panica, anxietate, deficit de atentie, manifestari agresive, scaderea capacitatilor cognitive si a performantelor in plan educational. Depresia este cea mai intalnita consecinta a neglijarii, insa exista copii care dezvolta comportamente antisociale, violente. Acestia prezinta un risc mai mare de a deveni dependenti de alcool, tutun sau droguri. Nu toti copiii neglijati vor deveni adulti cu probleme psihologice. Unii dintre ei au o capacitate mai mare de a rezista in fata stresului, sunt mai rezilienti si au o doza mai mare de optimism care ii ajuta depaseasca dificultatile. Ei se simt mai degraba provocati de probleme decat doborati.
Forme ale neglijarii nu apar doar in familiile defavorizate, ci si in cele cu un statut social si financiar crescut. Exista parinti acaparati de propriile probleme, care lipsesc mult de acasa si care nu mai au timp si disponibilitate sa asculte nevoile reale ale copiilor si nu sunt alaturi de ei in momentele dificile.
Text: Psiholog Dana Comanescu