Neuropatia periferica la bebelusi si copii
Neuropatia periferica este o afectare a nervilor periferici. Multe dintre cazurile de neuropatie sunt congenitale, dar exista si cazuri provocate de boli sistemice, ingestie de medicamente, substante toxice ori traumatisme.
Tipica este afectarea si evolutia treptata, in timp, a bolii. O evolutie mai rapida apare atunci cand neuropatia periferica este cauzata de traumatisme, inflamatie sau ingestie de toxice. Simptomele apar adesea bilateral, simetric si afecteaza portiunile distale ale membrelor − maini si picioare. Pentru ca boala afecteaza mai intai nervii cu lungime mai mare, este des intalnita situatia in care primele manifestari apar la membrele inferioare.
Simptomele neuropatiei periferice se impart in motorii (care au legatura cu miscarea) si senzoriale (care au legatura cu simturile)
-
slabiciune: copilul este mai impiedicat, are dificultati la mers, urcat scari, alergat, scris, legat sireturile, inchis sau deschis nasturi;
-
amorteala;
-
durere;
-
parestezii – furnicaturi;
-
senzatie de arsura;
-
tulburari de echilibru;
-
simptome de acompaniere: transpiratie abundenta, palpitatii, tensiune arteriala scazuta, tulburari ale tractului digestiv sau urinar.
-
Diagnosticul de neuropatie periferica
Diagnosticul de neuropatie periferica se pune in urma unei anamneze riguroase, urmata de examen neurologic amanuntit. Pe langa metodele clinice exista si investigatii ajutatoare: electromiograma si studii ale conducerii nervoase.
Cauzele neuropatiei periferice la bebelusi si copii:
-
Afectiuni inflamatorii: sindrom Guillain-Barre, polineuropatie cronica inflamatorie demielinizanta;
-
Infectii: boala Lyme (infectie cu Borellia burgdorferi transmisa prin muscatura de capusa), boala Chagas (infectie parazitara), difterie, infectie cu virus rabic;
-
Boli reumatice;
-
Insuficienta de organ;
-
Deficite sau surplus de vitamine in corp: deficit de vitamine B1, B2, B6, B12, intoxicatie cu vitamina B6, deficit de vitamina E;
-
Ingestie de anumite medicamente sau intoxicatii.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Alexandra Barzan, medic pediatru