Nevoia de a te reinventa după o despărțire
După o despărțire, indiferent că a fost decizia ta sau a celeilalte persoane, urmează o etapă în care simțim nevoia de a ne reinventa. Până aici totul este firesc, însă nu trebuie să facem o confuzie între dorința de reinventare și negarea a ceea ce suntem.
Permite-ți să suferi
Suferința, că și fericirea, face parte din viața noastră și nu este recomandat să o negăm și nici să o ascundem. Trebuie să o validăm, adică să o recunoaștem, să o conștientizăm, să o trăim și astfel să o vindecăm. Atunci când suferim suntem conectați la propriile noastre emoții și sentimente și astfel reușim să le înțelegem. Exact că în matematică: întâi înțelegem o problemă și abia apoi o rezolvăm.
Nu pune presiune pe tine
Perioada de suferință diferă de la o persoană la alta, însă nu trebuie să o lăsăm să ne amprenteze viața prea mult timp, dar nici să punem presiune pe noi pentru a depăși cât mai repede momentul. În acest timp trebuie ne analizăm pe noi înșine, cu bune și rele, și să scoatem în față ceea ce ne dorim să schimbăm la noi, să îmbunătățim. Dacă ne grăbim, riscăm să ne păcălim creierul și chiar să invalidăm o mare parte din durere.
Nu căuta pansamente emoționale
Zicala „cui pe cui se scoate” ne poate deveni dușman ascuns pentru că ne poate aduce o stare de extaz și exaltare, însă doar de moment. În plus, nu este recomandat să intrăm într-o altă relație imediat pentru că astfel vom pune în cârca noului partener toate frustrările noastre. Da, dacă nu ai nicio părere de rău și niciun regret față de despărțire, atunci înseamnă că ești liberă să iubești din nou. Dar dacă există un gram de resentiment, de nemulțumire și neîmplinire, îți recomandăm să mai aștepți mai ales că, dacă nici următoarea relație nu va funcționa, vei tinde să acumulezi frustrări.
Cine vrei să fii?
Ține cont că a te reinventa nu înseamnă să devii dintr-o dată altă persoană, ci înseamnă să-ți îmbunătățești atitudinea față de ceea ce ești în acest moment. De aceea cunoașterea de sine este importantă în această etapă. Poți descoperi că ai pasiuni latente pe care nu le-ai explorat niciodată, tocmai pentru că ai dedicat prea mult timp din viața ta unei alte persoane. Te sfătuim să-ți tranșezi direcții foarte raționale în acest sens, cu care să empatizezi și să rezonezi în procent de 100%.
Iubește-te pe tine însăți
Tindem să scăpăm din raza vizuală și emoțională unul dintre cele mai importante aspecte: iubirea de sine. Înainte de a iubi pe altcineva, trebuie să ne iubim pe noi înșine, să învățăm să fim fericiți cu noi înșine. Ușor de spus și greu de pus în practică, dar începe prin a te autoanaliza. Ce te face cu adevărat fericită? Care sunt pasiunile tale? Dar aspirațiile? Începe cu pași mărunți să-ți trăiești viața așa cum simți și în niciun caz nu te afunda în muncă și nu te închide în casă prea mult timp. Da-ți voie să te cunoști și să te descoperi pe interior.
Capcana schimbării de look
Nevoia de reinventare ne poate induce falsa iluzie că este nevoie să facem o schimbare de look, de coafură și stil vestimentar pentru a ne simți mai bine. Nu negăm asta, însă este doar o capcană. Trebuie să ținem cont că este vorba de o etapă superficială pe care nu trebuie să o exploatăm prea mult. Dacă ne schimbăm culoarea părului nu înseamnă că ne-am schimbat atitudinea față de noi înșine; în oglindă vom fi tot noi, dar… cu altă culoare de păr.
Crește-ți stima de sine
Ceea ce ar trebui să facem însă, legat de aspectul fizic, ar fi să ne asigurăm că nu este o piedică în consolidarea stimei de sine, un atribut extrem de important în această etapă de viață. De aceea, dacă simțim nevoia să ne remodelăm silueta, trebuie să o facem fără să stăm pe gânduri! Încrederea în propria persoană și respectul de sine vin și din această direcție și punctăm că sunt esențiale în procesul de reinventare constructivă.