Nevoia de schimbare si teama de schimbare
Odata cu evolutia noastra ca indivizi sau ca parteneri in cuplu, relatia evolueaza si ea. Nu poate fi tot timpul ce a fost la inceput, nu poate ramane la fel pe parcursul anilor. Daca esti destul de lucid poti observa modificarile si le poti constientiza, iti poti da seama de evolutiile pozitive si de cele care nu sunt normale sau determina relatia sa stagneze sau o afecteaza. Perspectivele, valorile si comportamentele noastre se schimba de-a lungul timpului iar relatia poate sa resimta si ea aceste modificari. Partenerul e nevoit sa accepte aceste modificari pentru ca relatia sa nu fie afectata si la randul lui va veni cu propriile modificari ale personalitatii lui. Adevaratul test al schimbarii este modul in care cuplul va fi constient de modificari, le va observa si va decide sa lucreze cu ele pentru a depasi un eventual prag critic sau ruperea relatiei.
Unii parteneri reusesc in ciuda provocarilor vietii sa mentina o relatie puternica si sanatoasa, altii nu. Una din cauzele nereusitei este slaba constientizare a acestor modificari care apar odata cu anii care trec.
Iata unele dintre acestea:
Schimbare la nivelul dorintei – Modificarile de libidou apar deseori in relatiile de lunga durata. Acest lucru nu reprezinta un motiv de panica si este abordat corespunzator prin schimbari la nivelul comportamentelor, a atentiei si interesului, a provocarilor reciproce, a comunicarii, daca partenerii inteleg ca e nevoie sa investeasca in efort si timp pentru readucerea dorintei in planul intimitatii.
Schimbare la nivelul prioritatilor – Sexul care parea a fi o prioritate este lasat pe loc second, deoarece apar alte preocupari, apar copiii, apar responsabilitatile, apar implicarile in dezvoltarea gospodariei, etc. Pe masura ce inaintam in varsta avem noi experiente sexuale, pot aparea nevoi de stimulare diferite, uneori chiar interese sexuale diferite, deoarece cum spun unii sexologi – Sexualitatea este fluida, iar acest aspect ii confera o caracteristica speciala si anume ca : nu este nimic neobisnuit in a castiga noi insterese sexuale pe masura ce inaintam in experienta sau pe masura ce relatia progrseaza. Comunicarea intre parteneri este foarte importanta , aceste aspecte ar trebui impartasite cu partenerul in mod deschis si fara retineri. Oprirea brusca a intimitatii si lipsa comunicarii pe aceasta tematica sunt semne ale unei relatii care este afectata in mod serios. Disponibilitatea de a-l asculta pe celalalt, empatia, disponibilitatea de a intelege sentimentele celuilalt, sunt calitati care mentin o comunicare deschisa si cu posibilitate de a trece peste perioadele de stres sau tensiune.
Schimbare la nivelul controlului – Cu cat avanseaza o relatie, exista posibilitatea sa apara si comportamente excesive de control. Pana la un anumit prag, aceste comportamente arata o atentie deosebita, grija si protective, insa ele pot conduce la un control excesiv, abuziv chiar, trecandu-se peste limita de respect pentru celalalt ca fiinta independenta. Dependenta de celalalt si credinta ca iti apartine pe de-a-ntregul, sunt premise ale unei relatii toxice.
In cele mai multe cazuri frica de schimbare ne opreste sa luam masuri, sa intervenim. Anxietatea, indoiala, sentimentele de vinovatie apar in astfel de situatii insa e necesar sa constientizam ca ele ne limiteaza evolutia. Anxietatea si frica de schimbare ne impiedica sa incercam ceva nou si ne oblige sa ramanem cu ceea ce stim (dar nu stim niciodata totul sau suficient) insa sa nu ne confruntam cu un viitor care poate fi nesigur (insa nici acest lucru nu il putem stii, deoarece viitorul este o necunoscut prin definitie). Asa apare rezistenta la schimbare, care poate include mai multe temeri printer care: frica de necunoscut, frica de esec, frica de a suferi, frica de pierdere, frica de a parasi o zona de confort, etc.
Frica de schimbare poate fi unul din cele mai mari obstacole in viata personala. Insa daca aceasta prinde contur in viata persoanala are toate sansele sa se simta si-n sfera relatiilor profesionale, in evolutia in cariera, in evolutia in comunitate, etc.
Terapeutul de familie Roger S. Gil defineste schimbarea astfel:
Schimbarea este „o modificare a mediului, a situatiei sau a starii fizice / mentale a unei persoane, care are ca rezultat imprejurari care provoaca paradigmele existente”.
Oamenii au tendinta de a defini cum trebuie sa functioneze lumea lor. Ori de cate ori se intampla ceva in lumea noastra personala sau in fiinta noastra, care nu este in concordanta cu modul in care simtim ca lumea ar trebui sa fie, intalnim schimbari sau activam rezistente. Deoarece noutatea ne deranjeaza creierul, avem tendinta de a gasi prieteni sau alte resurse care ne intaresc convingerile – fie ca sunt corecte sau nu. Teama de schimbare chiar daca reduce situatiile de conflict, nu face altceva decat sa pastreze prejudecatile sau ceea ce stim deja, fara a ne lasa sa probam noutatea. Schimbarea poate veni insotita de emotii, pe care Roger recomanda sa le procesam, altfel vom fi impiedicati sa progresam. Neprocesarea cognitiva a emotiilor ce insotesc procesul schimbarii, conduce la izolare fata de toate lucrurile care reprezinta schimbarea, deoarece schimbarea este perceputa de creier ca fiind dureroasa.
O alta modalitate de a face fata schimbarii este acordul pe care ni-l dam sa gresim. Ne putem permite sa gresim, ne putem permite emotii noi, ….insa in final ne putem permite sa imbratisam pe cineva necunoscut fara frica si stres.