Nu lăsa pandemia să afecteze armonia în familie
Faptul că trebuie să purtăm mască și să respectăm o mulțime de reguli, la care nici măcar nu ne gândeam până în urmă cu mai puțin de un an, face că stresul din viețile noastre să se accentueze de la zi la zi. Din cauza necesității de a păstra distanța și de a ne izola ajungem să petrecem mai mult timp singuri, în cazul în care nu locuim cu cineva, sau stăm mai mult cu familia în cazul în care locuim în aceeași casă. În ambele cazuri, problemele de ordin emoțional sunt aproape imposibil de evitat.
În unele situații, în afară de mamă, tată și copii, în aceeași locuința mai stau și bunicii sau alte rude, ceea ce, mai ales dacă vorbim despre o casă nu foarte spațioasă, poate fi complicat, mai ales în vreme de pandemie. Este o provocare pentru cei mai mulți care se află în această situație, pentru că atmosfera poate deveni tensionată. Ceea ce trebuie să știi însă, este faptul că poți preveni momentele dificile și poți dezamorsa eventualele conflicte, mai ales că oamenii tind să își verse furia și frustrările pe cei mai apropiați, adică pe membrii familiei.
Înainte de orice, respiră adânc
Atunci când te copleșește neliniștea sau când simți că nu îți poți stăpâni nervii, trebuie ca prima dată să tragi adânc aer în piept. Să inspiri timp de câteva secunde, să ții aerul în tine și apoi să expiri, de asemenea, în câteva secunde. În tot timpul acesta este recomandat să rememorezi motivele pentru care oamenii din jurul tău sunt importanți și de ce este esențial să îți păstrezi cumpătul și să îi protejezi cât poți de bine.
Încearcă să vezi lucrurile așa cum sunt de fapt
Părinții nu sunt supărați pe copiii lor în adevăratul sens al cuvântului. De cele mai multe ori este vorba despre furia pe care copiii le-o pot provoca părinților atunci când nu țin cont de sfaturile și indicațiile lor iar situația scapă de sub control. Poate fi vorba și despre un moment nepotrivit, în care părintele să fie supărat sau nervos din cu totul alte motive, iar o mică greșeală din partea copilului poate fi scânteia care să aprindă butoiul cu pulbere și să elibereze necontrolat presiunea care apasă pe nervii părintelui.
Privește lucrurile așa cum sunt, este foarte important. Trebuie să iei în calcul faptul că și pentru ceilalți este o perioada stresantă, inclusiv pentru copii – mai ales că au atât de multă energie care cu greu poate fi consumată exclusiv în interiorul locuinței sau în condițiile necesare de siguranță. Nu strică să îți găsești rezerve noi de răbdare, pentru că o să îți trebuiască și este bună în momentele critice.
Nu îți neglija propria persoană
Este foarte greu să faci față situațiilor complicate care apar și este la fel de dificil să dai de cap provocărilor dacă nu ai suficientă grijă și de tine. Nu-ți sacrifica absolut tot timpul pentru ceilalți, pentru că mai devreme sau mai târziu va ajunge să te afecteze prea mult această decizie. Respectă-ți nevoia de spațiu și de odihnă, pentru că altfel va fi imposibil de ajuns la o stare de bine care să îți permită să dai cele mai bune sfaturi oamenilor dragi și apropiați sau să le fii alături atunci când au nevoie.
Nu pierde legăturile cu prietenii, chiar dacă sunt departe
Da, este greu să apucați să vă vedeți la fel de des că înainte. Poate, din cauza grijilor care se acumulează în această perioada, inclusiv comunicarea online sau la telefon ajunge să se rărească. Nu lăsa să se întâmple asta și folosește-te de tehnologia pe care o avem la îndemână pentru a efectua din când în când un apel video în care să schimbi două vorbe cu o persoană dragă. Tipul acesta de interacțiune, chiar dacă nu are loc zilnic, poate face minuni atât pentru starea ta de spirit cât și pentru a prietenilor tăi, care sunt în aceeași situație și care au la fel de multă nevoie de comunicare și de a păstra contactul.
Conform unui sondaj efectuat de iSense Solutions, în cursul acestui an, din primăvară și până acum, se observă o tendința interesantă a comportamentului românilor. Sunt din ce în ce mai mulți care se implică în a ajuta alte persoane, care au mai multă nevoie de sprijin decât ei. Din ce în ce mai mulți români se preocupă de starea proprie de bine și din ce în ce mai mulți au început să discute cu alți oameni despre problemele care ne afectează pe toți în această perioada. De asemenea, din ce în ce mai multă lume acordă o atenție sporită timpului de odihnă și calității acesteia, apelând inclusiv la tehnici de relaxare pe care nu le abordau până acum, și din ce în ce mai mulți români aleg să mănânce sănătos. Sunt modalități prin care oamenii își pot păstra atât sănătatea mentală cât și pe cea emoțională, iar relațiile în interiorul familiei sau al colectivităților devin mai ușor de gestionat în momente critice.