Nu vă reprimaţi plânsul! Are şi el rolul lui!
Plânsul reprezintă un răspuns la o stare emoțională, la un stres acut sau o manifestare care este urmarea unor evenimente de viață. Emoțiile care pot duce la plâns sunt furia, tristețea sau chiar fericirea, bucuria. Cercetătorii au stabilit că există o legătură neuronală între glanda lacrimală și anumite zone din creier implicate în emoție.
Plânsul poate să apară într-o mare varietate de contexte, inclusiv împlinirea și fericirea, precum și eșecul, pierderea și tristețea sau alte sentimente negative, cum ar fi furia și vina. În ciuda unor astfel de diferențe, am încercat să identificăm o cauză psihologică unitară, bazată pe plâns: neajutorarea percepută. În diferite situații de plâns care implică în mod direct frustrarea și suferința personală, atunci considerăm plansul empatic, plânsul de bucurie și plânsul „estetic”, adică plânsul provocat de experiențele estetice. Încercăm să arătăm că toate acestea implică un nucleu comun: o anumită frustrare (anticipată, reală sau anterioară), încercarea de a rezista, percepția neputinței și blazarea.
Plânsul are și beneficii:
Oamenii au tendința de a suprima lacrimile pe care le văd ca pe un semn de slăbiciune, însă plânsul are o serie de beneficii.
Plânsul are un efect liniștitor
Îți reglează emoțiile proprii, prin plâns oamenii se calmează singuri și își reduc astfel sentimentul de primejdie. Un studiu din 2014 a constatat că plansul poate avea un efect direct, auto-liniştitor asupra oamenilor. Studiul a explicat cum plânsul activează sistemul nervos parasimpatic (PNS), care îi ajută pe oameni să se relaxeze.
Plânsul este un comportament de atașament
Pe lângă faptul că îi ajută pe oameni să se liniștească, plânsul poate ajuta oamenii să obțină sprijin din partea altora din jurul lor. Plânsul este în primul rând un comportament de atașament, deoarece se întâlnește încă de la începutul vieții, la bebeluși, care, prin plâns, obțin alinare. Acest lucru este cunoscut ca un beneficiu interpersonal sau social.
Plânsul ajută la ameliorarea durerii
Pe lângă faptul că sunt auto-liniștitoare, vărsarea lacrimilor emoționale eliberează oxitocina-”hormonul dragostei” și endorfinele,”moleculele fericirii”. Aceste substanţe chimice fac ca oamenii să se simtă bine și pot, de asemenea, să dea senzația că ușurează atât durerea fizică, cât și pe cea emoțională. În acest fel, plânsul poate ajuta la reducerea durerii și la promovarea unui sentiment de bine.
Plânsul îmbunătățește dispoziția
Pe lângă ameliorarea durerii, oxitocina și endorfinele pot ajuta la îmbunătățirea stării de spirit. Acesta este motivul pentru care sunt adesea cunoscute ca substanţe chimice „ale stării de bine”.
Plânsul eliberează toxine și ameliorează stresul
Când oamenii plâng ca răspuns la stres, lacrimile lor eliberează o serie de hormoni de stres și alte substanțe chimice. Cercetătorii consideră că plansul ar putea reduce nivelurile acestor substanțe chimice în organism, ceea ce ar putea, la rândul lor, să reducă stresul. Nu există însă confirmări științifice pentru acest lucru.
Plânsul ajută somnul
Plânsul poate ajuta copiii să doarmă mai bine. Cu toate acestea, rezultă că efectele calmante, amelioratoare ale dispoziției și ușurare a durerii pot ajuta o persoană să adoarmă mai ușor.
Plânsul luptă împotriva bacteriilor
Plânsul ajută la uciderea bacteriilor și la menținerea ochilor curaţi, deoarece lacrimile conțin un lichid numit lizozim, cu proprietăți antimicrobiene.
Plânsul îmbunătățește văzul
Glandele lacrimale eliberate de fiecare dată când o persoană clipește, ajută la menținerea ochilor umezi și împiedică uscarea membranelor mucoase. Efectul de lubrifiere al lacrimilor îi ajută pe oameni să vadă mai clar. Când membranele se usucă, vederea poate deveni neclară.
Cu toate acestea, uneori, plânsul frecvent poate fi un semn al depresiei. Oamenii pot fi deprimați dacă plânsul lor:
- se întâmplă foarte frecvent, se întâmplă fără niciun motiv aparent;
- începe să afecteze activitățile zilnice, devine incontrolabil.
Plânsul nu înseamnă că persoană care plânge e slabă, înseamnă că persoana are o inimă…