Obezitatea la copii și riscurile ei
Obezitatea la copii este o problemă de sănătate din ce în ce mai des întâlnită, care a ajuns să afecteze aproape 20% dintre copiii cu vârsta de până în 18 ani. Studiile arată că, față de acum 20 de ani, numărul cazurilor de obezitate în rândul copiilor s-a triplat. Problema a devenit atât de serioasă la nivel global, încât este considerată a fi una dintre cele mai mari ale secolului în care trăim. Este esențial ca, atunci când părinții remarcă o creștere nejustificată în greutate a copilului, să ia în calcul faptul că se poate ajunge la obezitate și la boli cronice pe care aceasta le determină.
În situația în care sunt observate valori mari ale nivelului de colesterol și trigliceride, sau dacă rezistența la insulină și hipertensiunea arterială sunt în creștere, înseamnă că trebuie luate măsuri. În urma analizelor și a diagnosticării, medicul va prescrie un tratament prin care manifestările enumerate anterior să fie ameliorate. În caz contrar, se poate ajunge la tulburări respiratorii și apnee în somn, diabet zaharat și astm bronșic, afecțiuni ortopedice sau sindromul ovarelor polichistice. Obezitatea la copii crește major riscul de apariție a bolilor cardio – vasculare atunci când aceștia devin adulți.
Riscurile obezității la copii
Este bine că părinții să conștientizeze faptul că obezitatea poate să afecteze orice organ, de la ficat, plămâni și inimă, până la sistemul osos și muscular. De asemenea, această problemă crește riscul de apariție a unor afecțiuni la nivelul sistemului endocrin, al tractului digestiv și al rinichilor. Pe de altă parte, părinții trebuie să ia în calcul și implicațiile de ordin psihic și emoțional pe care le generează obezitatea.
Este important de avut în vedere și că problemele provocate de obezitate în cazul copiilor pot să ducă la consecințe majore inclusiv la maturitate, așa că avem de-a face cu o afectare pe termen lung a sănătății. De cele mai multe ori, copiii supraponderali ajung să fie supraponderali și la vârsta maturității. Atunci când se întâmplă astfel, adultul poate să dezvolte probleme din cauza consumului de alcool și a fumatului, poate suferi stări de depresie sau de afecțiuni precum diabetul.
Obezitatea la copii – cauze frecvente
Cele mai frecvente cauze ale obezității la copii au mai degrabă legătură cu alimentația nesănătoasă sau excesivă, însă există și situații în care aceasta este provocată de unele anomalii de ordin genetic sau de anumite tulburări endocrine. O altă cauză care favorizează apariția obezității în cazul copiilor este lipsa mișcării, a plimbărilor sau a activităților sportive. Există un risc destul de mare ca un copil cu un astfel de stil de viață să ajungă să păstreze aceleași obiceiuri și la maturitate, ceea ce poate să atragă după sine o multitudine de probleme de sănătate majore.
Conform studiilor efectuate în ultimii ani, copiii care consumă sucuri dulci sau de fructe în fiecare zi prezintă un risc mai mare cu 60% de a ajunge la obezitate. Specialiștii susțin că omenirea se confruntă cu o adevărată epidemie de obezitate infantilă și că aceste sucuri reprezintă cauza principală a epidemiei. Există și studii ale căror concluzii au arătat că mai mult de o oră sau două petrecute zilnic în fața computerului sau a televizorului cresc riscul de apariție a obezității.
Sfaturi pentru părinții ai căror copii se confruntă cu obezitatea
Pentru a evita apariția mai multor probleme de sănătate, este recomandat că părinții să reducă pe cât posibil pentru copii alimentația de tip fast – food, dulciurile, grăsimile animale și băuturile carbogazoase. Pentru ca obezitatea infantilă să fie prevenită cu succes, adulții trebuie să îi încurajeze pe copii să adopte un regim alimentar echilibrat și să facă mișcare în aer liber ori de câte ori au ocazia.
În niciun caz părinții nu trebuie să inducă ideea că mâncarea pe care o primește (sau nu) copilul are legătură cu vreo pedeapsă sau cu o recompensă. Specialiștii recomandă părinților să îi implice pe copii atât atunci când cumpără alimentele, cât și atunci când le gătesc sau pregătesc masa. În afară de reducerea pe cât posibil a conținutului de grăsimi și zahăr din alimentația copilului, este important să îl și învățați cantitatea normală a unei porții.
Reguli de alimentație în cazul unui copil obez
Specialiștii consideră că regulile de alimentație în cazul unui copil obez trebuie să aibă la bază un mod de viață echilibrat și rațional. Se recomandă consumul de legume și fructe proaspete, de semințe, precum și de cereale integrale. Este ideal să evitați pe cât posibil produsele de patiserie și dulciurile rafinate, însă rețineți că trebuie să îi asigurați o alimentație suficientă pentru susținerea procesului de creștere.
Este bine că părinții să îi obișnuiască pe copii să nu sară peste micul dejun și să nu facă din desert o obișnuință după fiecare masă. Părinții trebuie să înțeleagă faptul că reprezintă niște modele pe care copiii lor le vor urma, de aceea este important ca alegerile și acțiunile lor să fie bine cântărite.