Obiceiuri de pe retele sociale care iti afecteaza sanatatea emotionala
Retelele sociale s-au dovedit a avea un mare impact in societatea actuala si au devenit parte integranta din viata noastra. Cu alte cuvinte, in ziua de astazi, daca nu ai un cont pe o astfel de retea de socializare esti considerat ciudat si chiar exclus. Mai nou, inclusiv companiile isi cauta angajatii sau viitorii angajati pe retelele de socializare, iar asta spune enorm de mult despre impactul pe care-l au in viata noastra.
Conform studiilor, o persoana va petrece aproximativ cinci ani din viata doar pe retelele sociale. Nu stim daca acest aspect este unul pozitiv sau negativ, insa depinde de noi ce conotatie ii dam. Pentru socializare si comunicare interumana, retelele sociale sunt un plus, insa exista si foarte multe minusuri care, lasate sa-si puna amprenta pe noi, ne pot afecta la nivel emotional. Iata o serie de obiceiuri de pe retelele sociale care iti afecteaza sanatatea emotionala!
Urmaresti anumite persoane din invidie
Pe retelele sociale ne urmarim prietenii, colegii, rudele, cunostintele si, in general, persoanele cu care avem ceva in comun, indiferent de domeniul de activitate, persoanele care ne plac si care ne motiveaza. In momentul in care urmarim conturi de traveling de lux, persoane care nu stiu decat sa-si afiseze corpul perfect sau persoane care petrec in locatii exclusiviste, nu facem altceva decat sa ne pierdem stima de sine. Astfel, urmarindu-le constant, ne deprimam si chiar putem cadea in plasa depresiei. Este normal sa urmarim persoane care calatoresc si care ofera informatii elocvente despre locurile vizitate, persoane care practica sport si publica trucuri si diete… dar nu asa zisi influenceri platiti sa promoveze un anume stil de viata, un anume brand sau o anume conceptie. De exemplu, putem urmari conturi de moda si influenceri din aceasta categorie si ne putem inspira de la acele tinute pentru a ne crea propria noastra garderoba, dar nu trebuie sa tanjim sa avem intocmai garderoba de pe podium sau piesa vestimentara a respectivului brand sau designer. In plus, multe astfel de tinute sunt doar promovari platite si nu fac parte din dressingul persoanei pe care noi o invidiem.
Te ingrijoreaza stirile citite
Stirile care circula pe retelele sociale au, in majoritatea cazurilor, un impact emotional puternic, intocmai pentru a fi distribuite mai departe si astfel cineva sa castige bani din asta. Nu ne referim la toate stirile, ci la anumite categorii, in special acele stiri pe care daca le citesti nu te alegi cu nimic in plus, nu primesti nicio informatie ajutatoare si nici nu schimbi situatia cu absolut nimic. In schimb, pentru tine personal presiunea emotionala va fi mare si de aici pot decurge o serie de griji, frici, temeri, unele absolut nefondate si ne amintim cu totii de acele stiri care speriau populatia cu salvarea neagra care umbla pe strazi si rapea copii.
Vrei sa fii la curent cu tot ce se petrece
Faptul ca monitorizezi constant retelele de socializare si pierzi timp facand asta doar pentru a fi la curent cu ce se intampla, cu toate ca, in mod normal, iti sunt inutile aceste informatii iti poate afecta sanatatea emotionala. Cercetatorii au numit acest aspect sindromul profitului pierdut si pare a evolua in mod agresiv odata cu dezvoltarea mediului online. In plus, daca in loc sa te intalnesti cu un prieten, preferi sa-i urmaresti activitatea de pe un telefon, atunci s-ar putea sa fii doar la un pas de anxietate.
Te implici in polemici
Comentariile de pe retelele de socializare au foarte rar o intentie si un rezultat de natira constructiva. De cele mai multe ori, oamenii ataca, jignesc si critica si tu te simti in masura sa le raspunzi, sa le justifici o opinie, sa-i corectezi. Ei bine, rareori poti schimba modul de gandire sau viziunea cuiva in acest mod. Astfel, tu nu reusesti decat sa te alegi cu stres, nervi si o dispozitie proasta in urma acestor controverse pe care ar trebui sa le ignori.
Te obsedeaza like-urile
Daca verifici constant cate like-uri a strans poza ta sau ultima postare, te indrepti incet si sigur catre o problema emotionala, chiar catre anxietate. De ce spunem asta? Pentru ca dorinta ta de a avea cat mai multe aprecieri, implicit cat mai multi urmaritori, te va stimula, chiar inconstient, sa depui eforturi pentru a surprinde cu postarile si te poti indrepta catre o directie gresita. Recomandarea este sa cauti aprecierea mai mult in viata reala si mai putin in mediul virtual. Este adevarat ca aprecierea este o nevoie de baza a oamenilor, insa tine cont ca un like de pe retelele de socializare nu este neaparat echivalentul unei aprecieri din viata reala.