Opt minciuni in zece minute! Minciuna sau imaginatie?
Povestea minciunii si a adevarului
O poveste culeasa din tezaurul popular indian spune ca un tanar print s-a indragostit de o tanara si a cerut-o de sotie. Tatal fetei insa a spus ca nu poate sa-i dea fiica, pentru ca baiatul nu cunoaste adevarul.
– Cauta adevarul si, cand il gasesti, intoarce-te si iti voi da fata, i-a spus el.
Tanarul a plecat si a inceput sa caute peste tot, intreband pretutindeni. De fiecare data afla ca nu era acolo, ca fusese candva, dar plecase repede. Adevarul era in alta parte, mai departe, de fiecare data si mai departe. Cercetarea tanarului a durat ani la rand, pana cand, obosit si dezamagit, s-a asezat langa o pestera aflata in varf de munte. Era epuizat si se gandea sa se opreasca din cautari. Deodata, din fundul pesterii a auzit un zgomot, ca un mormait. Pregatit sa se apere, crezand ca este vreun animal, a intrat in pestera. Acolo a zarit o femeie batrana, plina de rani, zbarcita si murdara. Aratarea l-a intrebat ce doreste.
– Caut adevarul, a raspuns tanarul.
– L-ai gasit, a zis ea.
– Tu esti adevarul?
– Da.
– Cum as putea sa fiu sigur de asta?
Batrana i-a dat dovezi. Stia totul despre el.
– Eu sunt primul care te-a gasit?
– Esti primul.
– Sunt foarte bucuros ca te-am gasit. Voi putea sa ma insor cu femeia iubita. Ce sa le spun oamenilor despre tine?
– Nu le spune nimic.
– Dar toti vor sa te cunoasca! Ma vor intreba. Trebuie sa le raspund ceva. Ce sa le spun?
Atunci, femeia batrana si sluta i-a raspuns printului:
– Spune-le ca sunt tanara si frumoasa.
Jean-Claude Carriere, “Cercul mincinosilor. Povesti filozofice din lumea intreaga”
Minciuna nu poate fi evitata
Minciuna nu poate fi evitata dintr-un motiv simplu: face parte din realitatea noastra. Este adevarat ca minciuna este duala. Cateodata vine pe un cal alb si luminos, infatisand imaginea ideala a unui print salvator, alteori vine pe un cal negru si obscur, intruchipand un capcaun demonic.
Minciuna poate contribui la dobandirea unui sentiment de satisfactie a dorintei de putere, avere si succes. Insa, cum acest sentiment este dobandit pe baza de minciuni, practic el nu este real, ci este doar o iluzie dulce-amaruie! In cateva secunde, sentimentul se va disipa si puterea va dori din nou sa fie hranita cu o noua minciuna.
Minciuna si/sau imaginatie
Minciuna este supusa dezaprobarii. Imaginatia este cea aprobata si dorita. Pe una o dezaprobam, pe cealalta o cautam incontinuu. Minciuna atrage oprobriul majoritatii. In schimb, imaginatia apare ca o calitate ce tine de creativitate.
Minciuna vine la pachet cu imaginatia. Si invers! Insa, ceea ce face diferenta este ceea ce contin cele doua la nivelul nucleului. Minciuna isi trage seva din frica. Frica de dezvaluire a punctelor slabe sau a actiunilor gresite, face individul sa intre intr-un cerc vicios al minciunii, uneori, fara iesire. De regula, o minciuna atrage dupa sine o noua minciuna. Si asa mai departe. Exista studii de specialitate care indica faptul ca o persoana spune opt minciuni in numai zece minute. Asadar, acest lucru nu stiu daca ar trebui sa ne ingrijoreze sau nu. Ideea de baza este ca oamenii sunt vulnerabili in fata tendintei de a masca adevarul in minciuni frumoase. Atunci cand minciuna tinde sa acapareze in totalitate realitatea, probabil ca vorbim deja despre o afectiune psihica severa. Minciunile compulsive pot reprezenta unul dintre simptomele importante ale unei boli psihice. Atentie la oamenii de care va inconjurati! Nu va lasati manipulati in jocul oamenilor care obisnuiesc sa minta patologic.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei