Optimismul întăreşte sistemul imunitar
Uneori, este greu să fii fericit când te gândești la ce se întâmplă în lume. Este și mai greu când oamenii din jurul tău se plâng constant de toate acele lucruri care se întâmplă. Este momentul în care să te detașezi un pic de cei care sunt pesimiști și să privești cât mai mult partea strălucitoare.
În condiții de stres organismul eliberează cortizol – hormonul stresului, pentru a proteja. Responsabilă pentru acest lucru este reacția organismului de tipul „luptă sau fugă” , reacție generată de o arie a creierului numită hipotalamus. Dacă te afli în situații primejdioase (ceva neașteptat, un zgomot asurzitor și puternic, etc.) hipotalamusul reacționează și dă comanda de a se trimite în corp neurotransmițători și hormoni precum adrenalina și cortizolul, pentru a pregăti apărarea în fața pericolului. Inima începe să bată mai repede, iar sângele se distribuie cu precădere către mușchi și creier. Capeți brusc mai multă energie, iar capacitatea de concentrare asupra a ceea ce ai de făcut imediat crește.
Funcțiile cortizolului:
-Crește glucoza din sânge și ajută creierul să folosească glucoza într-un mod mai eficient transformând-o în energie;
-Crește abilitatea organismului de a-și repara țesuturile;
-Reduce temporar funcții ale organismului care nu sunt esențiale în acel moment, pentru a le activa la maximum pe cele care pot salva viața;
-Modifică răspunsul sistemului imunitar;
-Afectează ariile cerebrale care controlează frica, motivația și starea de spirit.
Menținerea unui nivel ridicat de cortizol pentru prea mult timp are un efect negativ asupra sănătății și poate duce la: creștere în greutate; tensiune arterială crescută; tulburări de somn; apatie, lipsa energiei; diabet; tulburări mintale și probleme de memorie; și ceea ce este foarte important slăbirea sistemului imunitar care crește vulnerabilitatea la infecții.
Alegerea de a fi optimist, pentru că poate fi o alegere, oferă multe avantaje. Există multe studii care demonstrează că femeile care aveau o perspectivă optimistă aveau un risc cu 30% mai mic de boli de inimă, sau că riscul de accidente vasculare era cu atât mai mic. Sau că optimiștii au mult mai multe șanse de a nu dezvolta diverse dizabilități, pe măsură ce îmbătrânesc și ajung să trăiască mai mult decât pesimiștii.
Tu decizi cum ești!
Dacă dorești să devii o persoană mai optimistă – în ciuda negativității care te înconjoară – atunci poți lua măsuri pentru a gândi pozitiv și a răspândi acea perspectivă optimistă celor din jur. Fă alegeri în viața ta: poți petrece ziua curățând sau citind; poți să gătești; poți să bei o cafea virtuală cu acel prieten de mult nevăzut și neauzit.
Și, în final, poți decide să fii pozitiv sau poți pur și simplu să trăiești așa cum ești. A fi o persoană optimistă într-o lume negativă începe cu decizia de a fi pozitiv și de a alege să trăiești acea viață în fiecare zi. Sigur că în jurul tău există și persoane toxice, care îți pot schimba starea, însă este important să stabilești granițe sănătoase cu oameni care aleg să rămână blocați în propria lor mizerie. Acest lucru poate însemna că trebuie să spui ceea ce ai de spus unui prieten, precum ar fi: „Observ de fiecare dată când îți ofer o idee despre cum ai putea îmbunătăți situația ta, insiști că nimic nu va funcționa. Nu sunt sigur că pot ajuta.”
Poate însemna, de asemenea, să stai la distanță de o rudă care insistă să împărtășească ultimele sale predicții despre sfârșitul lumii.
Limitează și consumul media. Vizionarea prea multor povești tragice despre știri sau consumarea prea multor știri politice pe social media îți poate scădea capacitatea de a păstra o perspectivă optimistă.
Recunoaște-ți gândurile negative
Este bine să recunoaștem că s-ar putea întâmpla lucruri rele. La urma urmei, ignorarea realității nu este utilă, de fapt, a fi realist ar putea fi cheia pentru a face tot posibilul. Dacă ești excesiv de pozitiv în legătură cu un interviu viitor, s-ar putea să nu îți petreci timp pregătindu-te, deoarece ești sigur că deține locul de muncă.
Dacă totuși, ai o perspectivă exagerat de negativă, îți poți sabota șansele de a te angaja, gândind: „Nimeni nu mă va angaja vreodată”, te va face să arăți și să te simți învins când intri în camera de interviu. Lipsa de încredere poate fi motivul pentru care nu vei primi jobul.
O perspectivă sănătoasă ar fi să îți reamintești că tot ce poți face este cel mai bine și vei fi OK, indiferent de rezultat. Să fii optimist te ajută să crezi că oportunitățile sunt la orizont și poți să depui efortul de a le câștiga.
Dacă gândești negativ, stai un moment pentru a evalua cât de realiste sunt cu adevărat gândurile tale. Reformularea gândurilor exagerat negative în afirmații mai realiste te poate ajuta să menții o doză sănătoasă de optimism.
Deși nu este problema ta să îi faci pe toți fericiți, nu strică să te bucuri de bucuria celorlalți, împărtășește feedback pozitiv cu cineva. Acasă, lăuda-ți copilul pentru cât de greu a muncit la temele de matematică. Sau spune-i partenerului cât de mult îl apreciezi.
A-i face pe ceilalți să se simtă pozitivi are efecte de durată asupra propriei vieți. Înainte de culcare, gândește-te la ce ai făcut în timpul zilei. Chiar dacă a fost o zi în general neplăcută, trebuie să te lauzi pentru ceva, un gest frumos făcut pentru cineva sau o recunoaștere a unor merite.
Imaginează-ți un viitor pozitiv
Pare ciudat, dar scrierea ideilor tale despre un viitor optimist poate face cu adevărat diferența atunci când vine vorba de perspectiva ta generală.
Un exercițiu ar fi cam aşa: ia-ți timp de 10-15 min în patru zile consecutive pentru a scrie ceea ce vrei să se întâmple mâine, săptămâna viitoare, luna viitoare sau anul viitor – nu ezita să visezi.
Iar provocarea poate fi și să te gândești la posibile rezultate pozitive.
Exersează recunoștința
Gândindu-te la toate lucrurile pentru care trebuie să fii recunoscător, de la soare până la apă, îți poate oferi un impuls instantaneu de optimism. S-ar putea chiar să decizi să păstrezi un jurnal în care să scrii tot ceea ce te face să zâmbești în timpul zilei.
Dacă nu ai nimic altceva, oprește-te un moment, să zâmbești și să fii recunoscător pentru lucrurile bune din viața ta. Savurează momentele care îți permit să ai o viață bună.
Este greu să fii optimist fără a simți recunoștință față de cei care te-au ajutat să ajungi în acel loc în care te afli acum. În timp ce te gândești la cât de recunoscător ești, împărtășirea recunoștinței tale cu alții oferă avantaje suplimentare. Vei răspândi un pic de bucurie și veselie și în sufletele celorlați când le spui cât de mult ii apreciezi.
FII OPTIMIST PENTRU O VIAȚA FRUMOASĂ!