Optimismul se învaţă!
Studiile spun că oamenii optimiști trăiesc mai mult, sunt mai productivi, interacționează mai mult și mai eficient cu oamenii, au parte de experiențe mai plăcute, în total, par să aibă o viață mai bună. Dar ce faci dacă tu nu ești optimst de fel? Se poate învăța?
Ce înseamnă optimismul?
Optimistul este omul care reușește să vadă partea frumoasă a vieții, care găsește bucurie în cele mai mărunte aspecte și alege voit să trăiască mai frumos atât cât îi permite mediul. Un optimist alege să creadă ca i se intâmplă lucruri frumoase și refuză să vadă scenarile negative ale vieții, sau, cel puțin, speră să nu i se întâmple lui.
Trucuri pentru a deveni mai optimist
- Îndeplineste-ți micile plăceri. Cu toții avem mici tabieturi sau experiențe care ne fac mare plăcere, deci nu te ascunde în a-ți aduce bucurie ori de câte ori se poate. Poate o cafea bună, dar puțin mai scumpă, poate o baie lungă la sfârșit de zi, chiar si o plimbare spontană printr-un parc frumos.
- Evită persoanele negativiste. Încearcă să rărești interacțiunea cu oamenii care au tendința de a dramatiza sau bârfesc mult. Oamenii de acest tip scot ce e mai rău din tine și nu te ajută deloc să devii mai bun.
Optimismul nu este o stare care trebuie neapărat să se vadă la exterior, ci reprezintă o mică victorie contra lumii mari și reci a fiecăruia dintre noi.
- Citește cărți motivaționale. Chiar dacă sună clișeic, o carte motivațională te poate ajuta să îți lărgești orizonturile, să vezi mai mult decât până acum.
- Vizionează comedii. Teatru, film sau spectacole, încearcă să alegi să vezi ceva ce te ajută să te relaxezi, să te facă să râzi și să te simți mai bine.
- Alungă gândurile negative. De câte ori spui în gând ceva rău despre cineva sau de câte ori judeci o acțiune, adaugă și ceva pozitiv. Orice om, oricât ar fi de rău, are și aspecte pozitive și încearcă să le găsești.
- Investește într-un hobby. Încearcă să începi o activitate nouă care să îți aducă bucurie și să te motiveze să devi mai bun. Pictatul, dansul, învățarea unei limbi străine, toate astea te ajută sa devi mai increzător, îți stimulează creativitatea și te ajută te deconectezi de cotidian.
- Alege un job care îți place. E foarte greu în zilele noastre să găsești un job bănos și plăcut, dar dacă se poate, caută un job care să te facă să mergi cu entuziasm la muncă.
Poți să fii un optimist introvert?
În imaginea colectivă, optimistul este acela care atrage toată atenția, care este pus pe glume mereu, sufletul petrecerii. Adevărul e că optimismul e o stare care vine și pleacă, iar fiecare dintre noi este optimist în felul lui unic și aparte. Dacă pentru unii simplu fapt că s-au dat jos din pat este o dovadă de optimism, alții au nevoie de mult mai mult.
Optimismul se învață din familie?
Cam tot ce experimentăm în viața de zi cu zi este învățat din familie. Dacă copilul este crescut într-un mediu în care optimismul câștigă, atunci cu siguranță asta devine normalitatea lui. Pe de altă parte, un copil crescut în negativism, critică și umilință, poate ajunge un adult optimist prin puterea interioară și din dorința de a face bine celor din jur.
Cu toate astea, poți să duci o viață frumoasă chiar dacă nu alegi să trăiești intr-un stil optimist. În definitiv, dacă trăim așa cum simtim, autentic, fără falsitate, atunci viața este fix asa cum trebuie să fie.