Ortodonţie (vizita la ortodont) de la ce vârstă?
Atunci când vizita la ortodont are loc la vârsta optimă, medicul are posibilitatea să identifice și să corecteze la timp eventualele afecțiuni dento – maxilare. Este recomandat să nu neglijați acest aspect, pentru ca dezvoltarea orală și facială a copilului să fie una sănătoasă. Faptul că va adresați unui medic ortodont nu înseamnă că urmează obligativitatea purtării aparatului dentar pentru copilul dumneavoastră. Evaluarea ortodontică oferă medicului specialist informații despre dinţii și măselele copilului, despre felul în care va evolua mușcătura și despre eventuale probleme precum inghesuiri dentare, mușcătură adâncă sau mușcătură deschisă.
Obiceiurile bune se formează încă din copilărie. Pentru că igiena dentară influenţează starea generală de bine, niciodată nu este prea devreme să-ţi înveţi copilul cum să aibă grijă de dinţişorii săi. Cu setul Foramen, spălatul pe dinţi devine o joacă!
În funcție de datele obținute în urmă evaluării, se poate ajunge la concluzia că tratamentul ortodontic nu este încă necesar. Cu toate acestea, consultația oferă informații importante în legătură cu unele posibile afecțiuni și cu felul în care trebuie tratate acestea. Anomaliile dento – maxilare pot să fie tratate și în cazul persoanelor adulte care au astfel de probleme, însă unele alternative pentru corectarea acestor anomalii nu mai sunt disponibile dacă nu sunt efectuate la momentul potrivit.
Care este vârsta recomandată pentru o prima vizită la ortodont?
Atunci când vorbim despre ortodonţie și despre vârsta la care trebuie făcută prima vizită la ortodont, trebuie să avem în vedere faptul că părerile pot fi împărțite. Există specialiști care recomandă ca acest tip de evaluare să aibă loc la primul semn al unei anomalii dentare sau maxilare, indiferent de vârsta pacientului. Pe de altă parte, luând în considerare faptul că unii copii nu au încă toți dinţii permanenți la momentul evaluării și că nu ar accepta oricum aparatul dentar, unii specialiști recomandă ca evaluarea ortodontică să aibă loc mai târziu – însă nu mai târziu de vârsta de șapte ani (conform Asociației Internaționale a Ortodonţilor).
În principiu, cei mai mulți dintre specialiști susțin că prima vizită la ortodont este recomandată în general după primul an de viață sau după ce apare primul dinte de lapte. În afară de faptul că ajută la prevenirea anumitor posibile complicații, ortodonția este utilă și din perspectiva educării copilului în privința sănătății orale. Conform statisticilor, cei mai mulți dintre copiii care ajung la medicul stomatolog pediatru au aproximativ vârsta de patru – cinci ani. Faptul că unii copii au dinți de dimensiuni și forme anormale poate să fie influențat atât de factori genetici cât și de anumite obiceiuri precum bruxismul, respiratul pe gură sau suptul degetelor.
Când este necesară îngrijirea ortodontică?
Îngrijirea ortodontică este necesară pentru a corecta eventuale anomalii dento – maxilare atât la copii cât și la adulți, însă este ideal că procesul de tratament să aibă loc la o vârstă cât mai mică. Medicii recomandă ca îngrijirea ortodontică să fie efectuată la un moment la care creșterea osoasă să fie încă activă, în perioada în care dinţii sunt încă în dezvoltare. Astfel, tratamentul va fi mai ușor de suportat de către cel mic.
Dacă se intervine din timp, tratamentul durează mai puțin, nu include la fel de multe etape și nu este nevoie să se ajungă la extracții sau intervenții chirurgicale. Medicul ortodont are posibilitatea de a identifica anumite probleme care țin de dezvoltarea maxilarelor, precum și de erupția unor dinți permanenți în perioada în care cei de lapte sunt încă prezenți. Chiar dacă dinţii de lapte par drepți, se poate ca dinţii permanenți să prezinte anumite neregularități atunci când erup. Faptul că dinţii de lapte sunt perfecți poate să însemne, de asemenea, și că cei permanenți nu vor avea suficient spațiu pentru a crește normal.
Care sunt problemele pe care le poate depista medicul ortodont?
Atunci când mergeți la un medic ortodont, acesta poate să depisteze mai multe probleme din punct de vedere al anomaliilor dento – maxilare. De exemplu, poate fi vorba despre mușcătura incorectă – provocată de faptul că dinţii de sus acoperă prea mult dinţii de jos, sau de faptul că dinţii mandibulari se află în fața dinților maxilari – poate fi vorba despre un sunet specific la nivelul articulației mandibulare, despre mușcarea obrazului sau despre un spațiu prea mare între dinți. De asemenea, există posibilitatea ca pacientul să întâmpine dificultăți din punct de vedere al masticației și al respirației, și pot apărea inclusiv anumite dificultăți de pronunție.
Informații despre tratamentul ortodontic
Tratamentul ortodontic presupune utilizarea aparatelor dentare, aparate care pot să fie de mai multe feluri. În situația pacienților care sunt copii, există două etape ale tratamentului. Prima etapă se referă la tratamentul interceptiv și se reazileaza timp de un an – un an și jumătate, între vârsta de aproximativ șapte și opt ani. A doua etapă are denumirea de „tratament ortodontic ulterior” și poate să fie mai scurtă în cazul pacienților care au efectuat la timp prima etapă a tratamentului.
Atunci când tratamentul este realizat la momentul potrivit, creșterea osoasă este ghidată corect și eficient. De asemenea, dinţii definitivi sunt ghidați în pozițiile corespunzătoare iar estetica zâmbetului este îmbunătățită. Cea de-a două etapă, în care au erupt dinţii permanenți, poate fi efectuată la aproximativ 11 – 12 ani. Se poate ca tratamentul să dureze de la câteva luni până la doi ani, în funcție de gradul de severitate al fiecărui caz în parte.