Ovarul inflamat si problemele pe care le poate ascunde
Inflamatia organelor genitale feminine ocupa locul cel mai important in patologia feminina. Acestea sunt date de germeni cei mai diversi: bacterii saprofite (stafilococ, streptococ, colibacili), bacterii patogene (proteus, gonococ, Clostridium perfringens), ciuperci (Candida Albicans), virusuri ( papilomavirusuri, HIV) sau paraziti (Trichomonas vaginalis), favorizate de un deficit de igiena, de excese sexuale, explorari ginecologice, de abuzuri in intreruperea sarcinii cat si de tulburarile hormonale.
Anexita acuta
Anexitele reprezinta inflamatii ale trompelor si ovarelor, mai poarta denumirea si de salpingoovarite sau metroanexite, deoarece in cele mai multe cazuri inflamatia pelvina intereseaza in grade diferite atat uterul, cat si trompele cu ovarele. Leziunile predominante sunt de obicei la nivelul trompei, ovarul fiind mai rar si in mica masura atins de procesul inflamator. Leziunile anexiale sunt de obicei bilaterale, insa pot fi mai accentuate intr-o parte.
Simptomatologia ovarului inflamat poate imbraca mai multe forme, astfel ca in stadiul acut se caracterizeaza prin dureri la nivelul abdomenului si regiunea anexelor, febra (de obicei mai mare de 38ºC), greata insotita adesea de varsaturi, cefalee, secretie vaginala abundenta sau pierderi de sange. Intensitatea durerilor este variabila, uneori sunt dureri surde, alteori violente si exagerbate de eforturile de urinare sau de defecatie. La examenul ginecologic local, cand se efectueaza tuseul vaginal se evidentiaza o sensibilitate dureroasa la palparea anexelor (in cazul inflamatiei bilaterale), care pot fi usor palpabile, avand o mobilitate redusa.
Tratamentul consta in administarea de antibiotice, calmante, vitaminoterapie, repaus la pat, toate acestea ducand la vindecare. In cazul in care vindecarea intarzie, trebuie vazut daca tratamentul prescris de medic este urmat constiincios, daca se aplica indicatiile igienice ajutatoare daca organsimul este pus in repaus necesar refacerii organelor in suferinta. Nici in acest domeniu medicamentele singure nu pot sa duca la rezolvare deplina, nu pot face minuni. Daca miza pusa pe medicamente este prea mare, vindecarile care survin nu sunt depline, apar recidive frecvente, mici complicatii si treptat boala se cronicizeaza.
Anexita cronica
Inflamatia cronica a ovarului se caracterizeaza prin dureri persistente in bazin, bilaterale sau unilaterale, accentuate de frig, oboseala sau menstruatie.
Raporturile sexuale devin dureroase, iar acest lucru trebuie evitat. De cele mai multe ori apar si tulburari ale ciclului menstrual. Dispozitivele intrauterine utilizate de femei peste perioada lor de valabilitate, poate determina instalarea unui proces inflamator cronic. Sterilizarea este considerata una dintre urmarile frecvente ale inflamatiilor genitale cronice si de cele mai multe ori acesta este singurul motiv pentru care femeia se prezinta la medicul specialist. Tratamentul formelor cronice fiind mai dificil si de lunga durata, trebuie luate masuri pentru a se evita imbolnavirea acuta, iar cand aceasta are loc, trebuie tratata cu toata grija pana la completa ei vindecare.
Text: Dr. Hetea Andreea Obstetrica-Ginecologie