Pana la ce varsta cresc sanii?
Cresterea sanilor reprezinta o etapa in dezvoltarea biologica a adolescentelor si este faptic o manifestare clinica a unor procese fiziologice si biologice care fac parte din viata si dezvoltarea tinerei. Aceasta perioada, din momentul declansarii procesului fiziologic de instalare a pubertatii in cazul adolescentelor, mai este cunoscuta de catre pacienti si personalul medical sub denumirea de „telarha”.
Ce este telarha?
Telarha constituie momentul biologic declansat de atingerea pragului minimal de stimulare celulara a tesutului ce constituie sanul sub directa sau indirecta influenta a hormonilor umani. Intre momentul declansarii pubertatii (aproximativ 8 ani) si finalul perioadei de pubertate (aproximativ 12 ani), tesuturile celulare ce constituie sanii incep sa sufere modificari de structura, de forma, de consistenta. Personalul medical implicat in cercetarea medicala incearca sa desluseasca inca implicatiile exacte ale hormonilor in dezvoltarea sanului ca volum si forma.
Transformarile biologice
Dupa terminarea pubertatii (perioada care se incheie din punct de vedere cronologic in jurul varstei de 12 ani), sanul sufera o serie de modificari de volum in perioada ce urmeaza pubertatii. Aceasta perioada de transformari biologice si anatomice din viata fetelor reprezinta, de fapt, perioada cu cele mai putin vizibile modificari anatomice ale consistentei sau formei sanului. Multi ar fi tentati sa spuna ca, odata cu inceperea perioadei de adolescenta, forma si volumul sanilor raman in stransa corelatie cu factorii fiziologici (hormonii) si omit cu desavarsire influenta factorilor de mediu si culturali asupra sanilor, spre exemplu purtarea sutienului, obiceiuri sociale ca masajul sanilor etc.
Daca in perioada adolescentei are loc si inceperea activitatii sexuale in cazul pacientelor, atunci putem afirma cu desavarsire ca sanii traverseaza inca o perioada de modificari ale formei, consistentei si volumului si influenta mediatorilor chimici hormonali. Daca, dupa perioada adolescentei, urmeaza pacienta sa ramana insarcinata, vom constata ca sanii sufera iarasi o marire a volumului, perioada de maxim fiind cea a alaptarii produsului de conceptie secundar nasterii. Aici, specialistii din domeniul medical s-au lovit de o situatie instabila din punct de vedere a luarii unei decizii acceptate in unanimitate, si anume s-au constatat cazuri medicale (chiar si la noi in Romania) in care pacienta a putut concepe un copil perfect sanatos chiar si la varsta de 65 de ani, cand, practic, putem spune si argumenta cu date medicale posibilitati de modificare a consistentei si cresterii in volum secundar perioadei de lactatie. Iata, asadar, cat de complexa este aceasta crestere in volum si asta doar in situatii pur fiziologice de dezvoltare evolutiva din punct de vedere cronologic si biologic al organismului gravidei. Exista anumite cazuri medicale care implica patologii hormonale si nu numai, care au ca efect secundar cresterea in volum a sanilor.
Un alt aspect sesizat de cercetatorii in domeniu si de nutritionisti a fost acela ca sanul isi poate modifica forma, consistenta si volumul chiar si secundar acumularii unor kilograme in plus fata de greutatea normala, aspect medical care nu mai este direct implicat in fiziologia cresterii in volum a sanului pacientelor din punct de vedere a traversarii ciclurilor hormonale biologice ale organismului pacientelor, ci pur si simplu de constituirea unor rezerve de adipocite. Acest fenomen se poate intampla oricand in viata pacientelor indiferent de varsta.
O alta situatie o constituie patologia retentiei de lichide in organism, patologie ce implica din nou o crestere in volum a sanilor, indiferent de varsta biologica sau de varsta cronologica a pacientelor. Exista, de asemenea, situatii de natura oncologica ce implica o crestere in volum si forma a sanilor, situatii ce nu tin cont de un prag de varsta anume. Ca o concluzie generala, putem afirma ca sanii la o pacienta pot creste in volum in orice etapa de dezvoltare a organismului pacientei.
Farmaciile Catena va recomanda cardul Safe for You, care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin cu pana la 25% REDUCERE.
Citeste si Afectiuni ale sanilor
Text: Dr. Hetea Andreea, Obstetrica – Ginecologie