Pana unde merge increderea intr-o relatie de cuplu?
Vorbim despre increderea intr-o relatie de cuplu. Increderea se construieste si se consolideaza in timp. Interval de timp in care ambii parteneri de relatie au ragazul necesar pentru a se cunoaste si pentru a experimenta situatii de viata din care sa se dezvaluie intr-un mod autentic unul celuilalt.
Gradul de incredere acordat celuilalt depinde de o serie de factori, dintre care enumeram:
- istoria de viata a fiecaruia dintre parteneri cu bune si cu rele, cu momente de fericire si momente traumatice;
- mostenirea parinteasca de la familia de origine sau modelele parentale;
- personalitatea partenerilor;
- viziunea asupra lumii in general si asupra relatiilor de cuplu in particular;
- sistemul de principii si valori;
Cu alte cuvinte, fiecare relatie de cuplu este unica si speciala in felul sau. Acest lucru face ca si nivelul de incredere relationala acordata sa fie unic si diferentiat pentru fiecare relatie de cuplu.
Lipsa de incredere, factor deprimant
Lipsa de incredere in persoana iubita denota trairi afective negative precum teama de abandon, anxietate, instinctul de aparare, vulnerabilitate sau tristete. Lipsa de incredere nu se rezuma doar la relatiile de cuplu, ci poate aparea in toate celelalte relatii importante din viata unui om, ca cele familiale sau de prietenie. Lipsa de incredere izvoraste din rani ale trecutului care pot parea vindecate la suprafata, dar sunt doar inchise superficial si care se redeschid atunci cand, la un moment dat, te simti in nesiguranta. Direct proportional cu intensitatea suferintelor din copilarie se manifesta si lipsa de incredere in relatiile semnificative din viata ta. Chiar daca pare irational sau paradoxal, atunci cand vorbim despre o relatie de cuplu, sa aducem la suprafata problematica lipsei de incredere intre parteneri, acest fenomen este cat se poate de real si este lesne de observat in jurul nostru. Atunci cand apar sentimente de nesiguranta de sine, mai ales in situatiile in care partenerul doreste sa faca o schimbare in relatia de cuplu, pot aparea reactii adverse de gelozie, de anxietate sporita si teama de abandon. Vulnerabilitatea este cu atat mai mare in cazurile persoanelor dependente emotional sau imature din punct de vedere afectiv. Cel in cauza ajunge sa creada ca nu primeste iubirea si atentia pe care si-ar dori-o de la partener, deoarece este nevaloros si in concluzie nu merita. Cine este de vina pentru lipsa ta de incredere? Vina pentru acest lucru iti apartine, pentru ca sursele acestei lipse de incredere se afla in tine, in structura ta de personalitate, in gradul tau de maturizare emotionala si felul in care tu insuti interpretezi comportamentul celuilalt.
Ceea ce tu traiesti reprezinta expresia problemelor tale nerezolvate din copilarie, atunci cand te-ai simtit nedreptatit. Celalalt reprezinta conditia sau stimulul care declanseaza problema ta. E ca si cum cineva ar apasa pe un buton al tau si tu raspunzi de fiecare data. Puteai sa nu ai acest buton sau sa nu raspunzi. A nu-ti asuma responabilitatea pentru trairile tale si a o pasa celuilalt e ca si cum l-ai insarcina pe acesta sa-ti rezolve problemele personale. Asadar, pana unde merge increderea in relatia ta de cuplu?
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familie