Parenting modern: Cum ne educam corect copiii?
Traim intr-o perioada in care informatia este la un click distanta, iar in toate domeniile exista experti, persoane care si-au dedicat intreaga viata pentru a aduce informatii stiintifice in domeniile de interes.
Unul dintre domeniile ce ne preocupa in zilele noastre si in care cercetarile infloresc, este parentingul, adica modul in care ne crestem si educam copiii. In acest domeniu apar atat de multe curente incat parintele secolului XXI se simte adesea coplesit de informatiile in permanenta schimbare, iar din pacate, multe dintre ele sunt in conflict.
Cum stie parintele ce este corect in felul in care isi educa copilul?
Din punct de vedere psihologic, daca un parinte este cald, empatic, rabdator, dar si clar, cu reguli clare de conduita, atunci face o treaba buna, iar din punct de vedere al disciplinei nu foloseste niciodata violenta psihica sau fizica, atunci este cel mai bun parinte pentru copilul sau. In plus, daca ne ascultam instinctul si ne purtam cu cei mici asa cum am vrea si noi sa fim tratati, nu ne revarsam frustrarile asupra lor, atunci parentingul devine ceva usor, natural.
Alfie Kohn discuta in cartea sa „Parenting neconditionat” despre tipuri de parinti si despre avantajele pe care un parinte care este comunicativ le are in relatia cu copilul sau. Un parinte autoritar, pentru care relatia parinte-copil este una de tip superior-subordonat, va crea un zid intre el si cel mic, zid ce nu o sa dispara niciodata, iar parintele permisiv risca sa creeze un comportament periculos ce poate avea efecte negative pe termen lung in viata copilului. Deci stilul de parenting cel mai benefic pentru copil este cel in care parintele gaseste un echilibru, iar comunicarea este deschisa, de ambele parti.
Disciplina este un termen ce apare frecvent in discutiile legate de parenting
Sunt curente care promoveaza o disciplina dura, rigida, ce implica pedeapsa, dar sunt si curente ce evita total termenul de disciplina pentru ca este prea dur. Din punct de vedere psihologic, un copil, indiferent de varsta are nevoie de echilibru, iar asta implica si disciplina, adica anumite reguli clare, de neincalcat, reguli ce au fost stabilite impreuna, iar copilului i-au fost explicate de suficient de multe ori incat sa le inteleaga. Recomandat este ca cel mic sa priceapa ca el nu este pedepsit, dar exista consecinte pentru incalcarea regulilor ce au fost prestabilite. De exemplu, recomandat e sa folosim constructii de genul: „Daca lovesti alt copil, atunci plecam din locul de joaca!”, in loc de varianta mult mai nociva „Daca mai lovesti alt copil, atunci o sa te pedepsesc!”. Cei mici inteleg foarte usor conceptul cauza-efect, iar odata ce le-a fost explicat si inteleg sistemul de functionare, iar parintii sunt consecventi, rezultatele vor fi pe masura.
Alta metoda de a-i ajuta pe cei mici sa aiba incredere in parinti este prin a le explica mereu faptul ca ii iubiti, iar atunci cand gresesc, dragostea voastra ramane neschimbata, dar gesturile facute v-au deranjat. Intotdeauna cei mici au nevoie sa li se confirme ca sunt importanti, iar in familia din care fac parte sa stie ca sunt extrem de valorosi si ca parerea lor conteaza mereu.
Discutati cu cei mici despre sentimentele lor, despre cum s-a desfasurat ziua lor si a voastra, despre ce va face placere voua, cat si lor. Explicati mereu deciziile pe care le luati, in special pe cele ce ii privesc in mod direct si explicati ce inseamna sa incalce regulile pe care le-ati stabilit impreuna, iar daca vreodata se intampla sa gresiti fata de ei, recunoasteti si cereti-va iertare. Asta ii invata o lectie pretioasa si vor simti ca ii respectati, dar si parintii au de invatat pentru ca cei mici au o putere fantastica de a ierta cu usurinta persoanele pe care le iubesc.
Citeste si Greselile parintilor in educatia copiilor
Text: Lupu Florentina, consilier psihologic