Părinte după divorţ. Cum pregătim copiii?
Divorțul a devenit o practică comună a epocii noastre, cu avantaje și dezavantaje, dar mai ales cu urmări uneori greu de controlat pentru cei mici. Sigur, în niciun caz o astfel de decizie nu este ușoară pentru adult, dar pentru că cei mici au tendința de a considera ca sunt singurii vinovați, pe ei trebuie să îi protejăm cât mai mult.
Cum informăm copilul?
Pentru părinți, cea mai grea discuție în procesul divorțului este comunicarea cu copilul. Cu siguranță cei mici știu că ceva dificil urmează să se întâmple pentru că văd că relația părinților e diferită, dar de cele mai multe ori părinții greșesc pentru că îi anunță pe cei mici după ce divorțul este finalizat, nu în timp ce are loc.
- Părinții stabilesc din timp ce urmează să comunice copilului și în ce direcție duc discuția. Pentru a evita situația în care părinții își reproșează diverse de față cu cel mic, indicat e ca cei doi adulți să discute din timp și să comunice fără reproșuri sau răutăți.
- Ii garanteaza ca rămân uniți pentru el, chiar dacă relația de cuplu s-a finalizat. De cele mai multe ori, copiii consideră că părinții divorțează și de el, că o sa fie abandonat și al nimănui. Părinții maturi, care își iubesc copiii au datoria să îi protejeze de astfel de gânduri.
- Nu îşi vorbesc de rău fostii parteneri de față cu copilul. Indiferent care sunt motivele pentru care divorțul are loc, indiferent de durerea sau umilința pe care partenerul de cuplu a provocat-o, pentru copil, acela este încă părinte, iar imaginea lui nu trebuie denigrată din orgoliu.
Ce putem face pentru a-l ajuta în perioada de tranziție?
Copilul are nevoie de părinți liniștiți, echilibrați, pe care să se poată baza pentru a face față schimbărilor dramatice ce se pot petrece în viața lui. Schimbarea domiciliului, plecarea unuia dintre părinți, răutățile colegilor, sentimentele de abandon, toate au nevoie de un stâlp puternic de rezistență, iar acela este părintele.
Pentru a-l ajuta e nevoie să petrecem cât mai mult timp cu el (ambii părinți, cât și separat), să îi ascultăm gândurile și să îi validăm trăirile, să îi vorbim despre schimbările pe care și noi le experimentăm, astfel încât să înțeleagă că pentru toți e o perioadă grea.
De asemenea, e nevoie să discutăm cu toți oamenii din viața lui, astfel încât toată lumea să dea dovadă de mai multă înțelegere, empatie și blândețe.
Unde cerem ajutor când ne simțim copleșiți?
Când relația cu cel mic se degradează văzând cu ochii, iar lui nu îi este bine, ajutorul unui psihoterapeut este recomandat cu tărie. Un psihoterapeut îi poate ajuta pe părinți prin a le oferi unelte de coping, pe copil pentru a exprima frustrările și suferința într-un mediu sigur, controlat și în final, pe părinți și copil pentru a înțelege că încă formează o familie, chiar daca au suferit diferite modificări.
De asemenea ajutorul psihologului școlar este recomandat pentru că îi poate ajuta și pe părinți și pe cadrele didactice să gestioneze corect situațiile dificile ce pot aparea odata cu divorțul. De asemenea, psihologul școlar îl poate lua pe cel mic în evidență, astfel să gestioneze rapid unele manifestări ale lui.
Cum comunicăm eficient cu fostul partener?
Indiferent de cât de rănit a fost orgoliul, de câtă antipatie există acum intre voi sau cât de mult disprețuiți să vorbiți unui cu celălalt, interesul copilului este pricipala voastră preocupare. Dacă nici măcar nu puteți să vă ascultați, încercați să comunicați în scris, la obiect, doar aspectele ce il privesc pe copil, independent de certurile voastre.
Scrie negru pe alb că singurul subiect pe care îl mai discutați este cel legat de copil, iar dacă partenerul refuză orice metodă de comunicare, nu mai forța lucrurile. Spune adevărul copilului, dar fără a-l denigra pe părintele lui, nici prin a-i ascunde aspecte din relaționarea voastra.
Oricare ar fi situația, copilul trebuie să știe că este iubit, dorit și acceptat chiar daca celelalt părinte nu face niciun efort în direcția asta.
Citeşte şi Cum sunt de fapt intalnirile pentru un barbat divortat recent?