Partenera ta de cuplu are o personalitate anxioasa? Cum sa te comporti cu ea
In primul rand, vorbim despre o persoana care isi face griji mult prea intense si frecvente atat pentru sine cat si pentru cei apropiati. Acest fapt presupune adesea o tensiune fizica excesiva. In al doilea rand, vorbim despre o persoana care este permanent atenta la riscuri in ideea de a controla orice tip de situatie, chiar si pe acelea care prezinta un risc minimal sau redus. Iti imaginati probabil, ce avantaje dar si ce dezavantaje implica faptul de a avea o personalitate anxioasa. Pe de o parte, prudenta si tendinta de a controla situatia, pe de alta parte, tensiune exagerata si suferinta.
Cum sa te comporti cu o partenera de cuplu anxioasa
1. Inspira-i incredere!
Pentru o persoana cu o personalitate anxioasa, lumea este un loc primejdios si incarcat de riscuri la orice pas. Daca-i dai impresia ca nu tu ii vei pricinui o grija in plus, partenera de cuplu iti va vorbi mai putin despre nelinistea sa, ceea ce ve conduce la imbunatatirea relatiei voastre de cuplu. In masura in care te vei ingriji de detalii, ii vei crea aceasta impresie de siguranta: vino la ora stabilita, raspunde fara intarziere mesajelor sale, arata-te prevazator.
2. Ajut-o sa relativizeze!
Vorbeste-i despre faptul ca ea nu poate controla chiar totul in viata. O poti ajuta prin a-i pune intrebari de genul: “Si ce-am putea face in cazul in care s-ar intampla ceea ce spui?” Facand-o sa se concentreze asupra consecintelor reale ale faptelor si asupra posibilelor solutii la potentialele probleme, o vei ajuta sa se detaseze si sa-si reduca anxietatea.
3. Foloseste un umor binevoitor!
Este adevarat ca persoanele anxioase sunt enervante de-a dreptul. Mai ales daca vorbim despre oameni apropiati, precum parintii, fratii sau partenerii de cuplu. In ciuda bunelor intentii de a-si face permanent griji si de a dramatiza orice situatie, aceasta atitudine devine la un moment dat exasperanta. Si atunci este extrem de tentant sa-l ironizezi pe celalalt. Insa, ai grija ca acest umor sa nu fie unul dur, ci unul binevoitor. Acest tip de umor va mai detensiona anumite situatii critice.
4. Convinge-o sa se trateze!
In zilele noastre, dispunem de o intreaga gama de procedee pentru a veni in spijinul persoanelor anxioase. Exista o serie de tehnici de relaxare. Fiecare persoana va alege acea tehnica care i se va potrivi cel mai bine, incepand de la simpla respiratie diafragmatica din yoga pana la metodele lui Schultz.
Ori de cate ori o persoana anxioasa simte tensiunea nervoasa cum creste, are posibilitatea de a interveni asupra starii sale prin a face scurte relaxari.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei