Pericolele ascunse de platformele de socializare
Oamenii sunt dornici de relationare, iar aparitia platformelor de socializare online parea ca a venit ca o metoda usoara si ieftina de comunicare. Dar este oare cea mai buna metoda de interactiune umana?
Cu zeci de aplicatii online, milioane de utilizatori din intreaga lume isi intalnesc dragostea in mediul virtual, iar asta nu este neaparat un lucru negativ. Problemele apar insa dupa un timp, iar marea provocare este reprezentata de intalnirea in exteriorul mediului online pentru ca de multe ori, pe retelele de socializare, avem grija sa prezentam cea mai buna varianta a noastra, sa imortalizam doar situatiile cele mai placute si rar oferim detalii ce par lipsite de stralucire. Realitatea, in schimb, este de multe ori, alta.
Exista efecte negative ale online-ului asupra relatiilor de cuplu?
Raspunsul variaza de la cuplu la cuplu. Chiar daca relatia a inceput online, multe cupluri reusesc sa gaseasca un echilibru astfel incat relatia sa nu se desfasoare exclusiv in mediul virtual, dar din pacate, exista cupluri care functioneaza doar online. „De ce nu mi-a dat like, tag sau nu a comentat la acea poza?” sunt preocupari ale erei digitalizate, ce rapesc din emotia unei relatii de calitate.
Pe langa preocuparea pentru like-uri, de multe ori cuplurile moderne nu prea au subiecte de discutie. Unde ai fost, cu cine te-ai vazut, ce ai mancat, sunt informatii ce le gasim cu usurinta pe profilele online ale partenerilor, iar pe langa faptul ca lasa cuplurile fara subiecte de conversatie, pot provoca chiar si reactii neplacute precum gelozia, invidia sau pot starni chiar conflicte pentru ca de multe ori, viata personala este disecata de oricine, oricand.
Alt aspect de care trebuie sa tina cont cuplurile moderne este efectul „seen”, adica atunci cand trimitem un mesaj, putem vedea daca partenerul a citit sau nu mesajul, iar timpul scurs de la citire pana la oferirea unui raspuns lasa spatiu de interpretare pentru un partener gelos sau cu o stima de sine scazuta. Faptul ca in trecut trimiteai persoanei iubite o scrisoare, nu garanta faptul ca a si primit-o, iar emotia asteptarii unui raspuns era de nedescris. Acum, in epoca vitezei, suntem pusi in fata unei situatii atipice: viteza noastra de adaptare si viteza in care apar noi update-uri ajung de multe ori in contradictie si poate crea frustrare.
Cum sa procedam astfel incat platformele de socializare sa ne imbunatateasca relatiile, nu sa le altereze:
- Limitam timpul petrecut online. Trebuie sa intelegem ca o viata traita in preponderenta virtual, este o viata trista, saraca in amintiri valoroase;
- Nu impartasim tot ce se petrece in viata noastra pe profilele de socializare. Sunt unele momente ce trebuie pur si simplu savurate, iar un selfie si o pereche de ochi atintita pe ecran poate ruina o traire intensa;
- Cand ne intalnim cu partenerul, telefoanele stau in buzunar, nu in mana. Chiar daca viata noastra este in continua miscare, trebuie sa incetinim ritmul cand interactionam cu un om si sa ne concentram asupra acestuia. Gesturile, mimica, ticurile nu sunt surprinse virtual, iar acestea imbunatatesc comunicarea si ne ajuta sa „citim” partenerul la un nivel inconstient;
- Nu interpretam cum vrem noi ce vedem online. Daca ceva vi se pare neclar sau cu sensuri multiple, mai bine intrebam direct. Tonalitatea, sarcasmul, ironiile fine devingreu de interpretat atunci cand nu suntem fata in fata.
Oricum alegem sa comunicam, oricare ar fi metoda ce ni se potriveste mai bine, o persoana matura, implinita emotional, alege sa discute, sa interactioneze si sa dezvolte relatii intr-un fel echilibrat. Tehnologia este peste tot, iar daca vrem sa tinem pasul cu era in care traim, trebuie sa invatam sa o folosim in beneficiul nostru.
Citeste si Cum sa-ti gasesti dragostea pe aplicatiile de dating
Text: Lupu Florentina, consilier psihologic