Permis si interzis gravidei la medicul dentist
In timpul sarcinii organismul matern trece printr-o serie de modificari fiziologice tranzitorii. Pacienta gravida are nevoie de monitorizare medicala si asistenta medicala preventiva pentru a preveni sau trata complicatiile ce pot aparea odata cu schimbari dramatice ce au loc in organismul matern.
Conduita si tratarea problemelor stomatologice la pacientele gravide necesita o atentie sporita. In anumite situatii medicii stomatologi pot decide temporizarea anumitor interventii sau proceduri stomatologice in functie de varsta de gestatie. De asemenea este posibil sa aduca modificari protocoalelor si prescriptiilor medicamentoase in functie de riscul la care este expus fatul. In majoritatea cazurilor, primul trimestru de sarcina este grevat de disgravidia de prim trimestru. Pacientele se pot confrunta cu greturi si varsaturi, de obicei matinale, incepand din saptamana a 5-a de sarcina. In acest context programarea controalelor stomatologice matinale ar trebui evitata la gravidele care se confrunta cu varsaturi repetate.
Permis si interzis gravidei la medicul dentist
Pe de alta parte in ultima parte a sarcinii gravidele se pot confrunta cu hipotensiunea de decubit si sindromul de vena cava in momentul in care sunt asezate la orizontala. Pozitia pe scaunul stomatologic ar trebui sa fie intr-un usor decubit lateral stang pentru a preveni aparitia acestui sindrom.
Modificarile la nivelul cavitatii bucale frecvent intalnite in timpul sarcinii includ gingivita de sarcina, hiperplazia gingivala, granulomul piogenic precum si modificari ale secretiei salivare.
Nivelele crescute de estrogen intalnite in timpul sarcinii cresc permeabilitatea capilara, predispunand la aparitia gingivitei si a hiperplaziei gingivale. Daca exista o patologie gingivala anterioara sarcinii aceasta poate fi agravata de nivelele crescute de estrogeni.
O igiena orala corespunzatoare poate preveni sau reduce severitatea modificarilor inflamatorii mediate hormonal de la nivelul cavitatii orale. Angiogeneza crescuta promovata de secretia hormonala in exces caracteristica sarcinii poate duce la aparitia granuloamelor piogenice (tumori). Acestea apar cu precadere in primele 2 trimestre de sarcina si pot regresa dupa nastere. De asemenea, in ultimele trimestre de sarcina se poate constata o mobilitate crescuta a dintilor, care insa se remite dupa nastere.
Igiena orala corecta previne aparitia majoritatii problemelor bucale in timpul sarcinii si nu numai.
De multe ori rutina zilnica are de suferit din cauza faptului ca periajul poate deveni usor dureros aceasta ducand la renuntarea efectuarii lui periodic. Combinat cu nivelele crescute de estrogen salivar si proliferarea bacteriana, lipsa igienei orale corespunzatoare poate duce la aparitia cariilor si chiar la pierderea dentitiei. Pacientele cunoscute cu patologie dentara sunt sfatuite sa rezolve pe cat posibil preconceptual problemele existente.
In timpul primului trimestrul este recomandat sa se evite orice proceduri si tratamente ce pot interfera cu procesul de embriogeneza. De asemenea expunerea radiologica este de evitat in aceasta perioada.
In functie de doza de radiatii folosita, expunere si varsta de gestatie poate aparea afectare embrionara/fetala (risc crescut de avort spontan , risc teratogen, microcefalie, retard mental). Desi expunerea radiologica in cadrul radiografiilor dentare este neglijabila, este bine de evitat daca nu este absolut necesara. Daca este absolut necesar, radiografiile dentare vor fi facute tintit, cu protectie radiologica pelvina. Se vor evita radiografiile panoramice.
In primele 10 zile de embriogeneza produsul de conceptie este cel mai susceptibil sa fie afectat de epunerea la radiatii. De cele mai multe ori pacientele inca nu stiu ca sunt gravide si de aceea recomandarea generala pentru toate pacientele aflate la varsta fertila este de a purta sort pelvin in timpul efectuarii radiografiilor dentare.
De asemenea in primul trimestru riscul de avort spontan este crescut, iar daca acest eveniment coincide cu o interventie stomatologica, chiar daca nu a fost provocat de aceasta, va genera o situatie conflictuala atat pentru pacient cat si pentru medic. De aceea este bine de evitat pe cat posibil sa se faca orice interventii/manevre medicale in acesta perioada, daca acest lucru poate fi evitat si gravitatea situatiei nu o impune.
Trecand in al doilea trimestru organogeneza s-a definitivat, organele incepand sa se matureze. Rezerva privind expunerea radiologica trebuie mentinuta chiar daca impactul asupra fatului nu mai este la fel de mare. Radiografiile selective vor fi efectuate doar daca sunt absolut necesare si pe cat posibil cu sort pelvin de protectie radiologica. De asemenea, in timpul sarcinii, tratamentele medicamentoass trebuie prescrise cu precautie.
Anumite medicamente sunt asociate cu un risc crescut de avort spontan, malformatii sau greutate mica la nastere. Prin urmare, este necesară prudenta atunci cand medicamente sunt prescrise pentru o femeie gravida. Cele mai multe dintre medicamente se excreta in laptele matern, expunand astfel nou-nascutului la medicamente. Toxicitate neonatala depinde de proprietatile chimice, doza, frecventa, durata expunerii la medicamente.
Nu in ultimul rand trebuie sa existe o comunicare intre medicul stomatolog si medicul obstetrician cu privire la tratamentele si procedurile necesare si permise in timpul sarcinii.
Gravidele trebuiesc consiliate si incurajate sa mearga la controalele stomatologice periodice. Rezolvarea patologiei dentare preexistente se face ideal preconceptual, existand situatii in care anumite tratamente sau interventii nu se pot efectua datorita riscului pentru sarcina, preferandu-se temporizarea lor dupa nastere, desi acest lucru poate insemna inclusiv pierderea dentitiei.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie