Persoana iubita este anxioasa? Risti sa devii si tu!
Persoana iubita isi face griji tot timpul pentru o mie de lucruri, evenimente si persoane din viata sa? De la familie, stare de sanatate la profesie, o paleta de aspecte din viata este supusa temerilor pe o perioada de cel putin sase luni. Si toate acestea se intampla in conditiile in care grijile sale nu au nicio baza reala. Se mai poate intampla uneori ca preocuparile sale sa nu aiba neaparat un obiect anume, insa acest lucru nu diminueaza nivelul tensiunii si al ingrijorarii. Si iata cum partenerul sau partenera de cuplu ajunge sa se simta extrem de obosit/a, coplesit/a de durere si suferinta, fara a avea insa o motivatie reala. Cel mai dramatic este ca atunci cand aceasta sau acesta are o relatie constanta cu anxietatea, se instaleaza tulburarea de anxietate generalizata. Aceasta tulburare aduce cu sine credinta ca, in ciuda eforturilor sale, un anume dezastru sau o anume catastrofa este inevitabil/a. In concluziile sale, ceva rau tot se va intampla!
Acuzele somatice nu sunt de neglijat!
Ea/ea se plange permanent de dureri de cap, tot felul de acuze somatice, suferinta fara un motiv anume, tensiune corporala si dificultati de relaxare, de concentrare, schimbari rapide de dispozitie, toleranta scazuta la frustrare, imposibilitatea de adormire si de mentinere a somnului, transpiratii, senzatii de nod in gat sau de greata?
Iata o serie de simptome suparatoare care, practic, ii dau celuilalt viata peste cap, dar si tie in acelasi timp.Vestea buna este ca exista tratament de specialitate in abordarea fenomenului de anxietate. Tratamentul anxietatii este chimic, farmacologic si psihoterapeutic. In acest mod, combinarea mai multor tipuri de terapii reprezinta drumul catre vindecarea anxietatii.
Anxietatea, dotata cu magnet
Semnalul de atentie in ceea ce priveste anxietatea il reprezinta transmiterea contagioasa a acesteia celor din jurul persoanei afectate. Astfel ca, in functie de materialul genetic al fiecaruia influentat de contextul educational, social si cultural, cei din jur s-ar putea trezi pe cap cu un astfel de accesoriu, in speta cu anxietatea. Cu alte cuvinte, daca partenera sau partenerul de cuplu este anxioasa/anxios, atunci ai mari sanse sa devii la fel si tu.
Abordand si altfel lucrurile, conflictul cu o persoana anxioasa si negarea sau minimalizarea trairilor acesteia conduc la amplificarea simptomelor anxiosului de aceasta data. Exista si o “ pilula salvatoare”! Aceasta consta in suportul emotional, asigurarea persoanei de sprijin in gestionarea si in rezolvarea problemelor, a dificultatilor potentiale, in cazul in care acestea se vor ivi pe viitor.
Asadar, te invit la deschidere, implicare si disponibilitate fata de persoana iubita, mai mult sau mai putin anxioasa.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic experientialist – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei