Personalitatea narcisica. Cum o recunoastem? Cum o abordam?
Persoanele cu tulburare de personalitate narcisica se recunosc dupa urmatoarele caracteristici psihice: sunt egocentrice, laudaroase, arogante, cer atentie in mod constant, se considera superioare, sunt exploatative in relatiile interpersonale, sunt usor de ranit sau nu arata asta, devin manioase cand se simt criticate sau umilite, lipsite de empatie, mila sau intelegere pentru altii.
Alte trasaturi comune ale tulburarii de personalitate narcisica cuprind urmatoarele: preocuparea cu fantezii care pun accentul pe succesul nelimitat, putere, inteligenta, frumusete sau iubire; convingerea ca este “special” si unic si poate fi inteles doar de catre alte persoane speciale; speranta ca altii vor merge in mod automat, impreuna cu ceea ce el sau ea vrea; incapacitatea de a recunoaste sentimentele, nevoile si punctele de vedere ale altora; credinta ca altii sunt invidiosi pe el sau ea; hipersensibilitate la insulte (real sau imaginar), critica sau infrangere, eventual reactioneaza cu furie; comportament arogant si/sau atitudine.
Narcisistul simte si traieste emotiile determinate de vinovatie, tristete, pasiune, disperare la cote de intensitate maxima; este solitar, opulent si cu un sentiment de stima de sine foarte scazut. Cel mai mare neajuns de care sufera un narcisist este puternicul sentiment de inadecvare si incapacitatea lui de a empatiza cu emotiile, nevoile celorlalti, de a reactiona adecvat la ele. Irvin Yalom defineste narcisismul ca pe un esec al empatiei. Neputinta lui de a se deschide emotional si de a-i vedea pe ceilalti nu doar ca „obiecte utile” in dobandirea sentimentului interior de stima de sine, ci si ca fiinte, este mostenirea pe care parintii sai i-au lasat-o atunci cand el insusi a fost perceput ca „util”.
Narcisismul poate ajunge la forme patologice, insa intr-o masura mai mare sau mai mica face parte din lumea interioara a fiecaruia dintre noi. Stima de sine gresit inteleasa, cand nu se bazeaza pe realizari si caracteristici reale, ci doar imaginare, poate usor decadea in porniri narcisiace.
Relatia cu un narcisist
Relatia cu un narcisist presupune un grad mare de rabdare din partea celuilalt pentru a tolera egocentrismul si cerintele sale insistente de a fi admirat. Confruntarea cu realitatea si lipsa rabdarii din partea celuilalt pot conduce la acte de manie si intoleranta a narcisistului care este incapabil sa invete ce inseamna empatia sau stima de sine reala. Cele mai multe relatii cu o persoana narcisica pot seca de energie partenerul, care in scurt timp se va gandi cum sa iasa dintr-o relatie distructiva decat sa lupte cu „morile de vant”.
Unii cercetatori cred ca tulburarea de personalitate narcisica poate fi mai susceptibila de a se dezvolta atunci cand copiii experimenteaza stiluri parentale care sunt axate pe un excesiv rasfat, sau atunci cand parintii determina copiii sa fie talentati sau speciali, in scopul de a mentine credintele proprii despre stima de sine. La celalalt capat al spectrului, tulburarea narcisica s-ar putea dezvolta ca urmare a neglijentei, abuzului sau traumelor provocate de parinti si/sau alte figuri de autoritate in timpul copilariei. Intre aceste doua poluri poate fi vorba de o educatie exigenta si de parinti vesnic nemultumiti de progresele copilului, acesta invatand ca toata viata trebuie sa alerge dupa perfectiune pentru a-si multumi parintii, iar in contact cu nereusitele va fi vesnic nemultumit de sine.
Tulburarea poate fi diagnosticata atunci cand implica trasaturi stabile care se dezvolta in timp. Psihoterapia ajuta persoanele narcisice sa invete sa se raporteze la ceilalti intr-un mod pozitiv si care sa-i aduca satisfactii si ii poate oferi persoanei o perspectiva mai clara asupra problemelor lui sau ale ei si atitudini in speranta ca acest lucru va schimba comportamentul.
Persoanele cu tulburare de personalitate narcisica pot abuza de medicamente si/sau alcool ca o modalitate de a face fata simptomelor. Ele pot avea probleme in relatiile de munca si in relatiile sociale pentru ca au o tendinta exagerata de a da indicatii altora sau a se considera pe o pozitie dominatoare, se concentreaza pe propria cariera si devin impulsivi si nerabdatori sa evolueze. In relatiile personale, intime, ajung sa insele, sa minta, sa exagereze, ajungand sa intretina relatii sexuale de scurta durata. Nu suporta sa fie criticati sau sa li se aduca reprosuri. Egocentrismul si preocuparea de sine excesiva fac sa uite complet de nevoile celui de alaturi sau sa-l inteleaga.
In relatia cu o personalitate de tip narcisic este nevoie de rabdare si de intelegerea urmatoarelor aspecte:
– nu este indicat a-l critica deoarece prin critica el isi simte subminata increderea in sine si va incerca intotdeauna sa se apere, raspunzand cu agresivitate si manie.
– daca se va simti amenintat sau daca percepe autoritatea dura va recurge la riposte agresive sau la catalogari negative.
– daca i se va arata in permanenta intelegere si va fi flatat, va considera ca este ceva ce ii apartine de drept si va astepta mereu flatarea, pentru ca el se considera un om minunat, special, iar cand comportamentul lui se schimba negativ, nu-i pasa deoarece isi inchipuie ca „fara el nu se poate”.
– se simte confortabil in propria piele, asa ca nu va accepta sa fie schimbat si nu va recunoaste nevoia de ajutor decat atunci cand el isi doreste sau o va considera ca fiind necesara.
– o astfel de personalitate are pretentia de a-i fi respectate tabieturile, are nevoie de un spatiu intim foarte larg, de confort.
– desprinderea dintr-o relatie cu o astfel de persoana va fi dificila deoarece se va opune sistematic crezand ca „ai ceva cu el” si va folosi strategiile sale de manipulare pentru a capata complimentare si pentru a-si recastiga pozitia, dar nu pentru ca este interesat de sentimentele partenerului;
– narcisistul se asteapta la atentie, privilegii, fara a se simti obligat la reciprocitate; are o foarte buna parere despre el insusi si crede ca toata lumea ar trebui sa-i impartaseasca punctul de vedere.
– sentimentul de a fi deasupra oamenilor il determina sa caute compania unor persoane importante, dupa parerea lui, singurele demne de a-i fi apropiate.
– relatia cu un narcisist necesita un consum extraordinar de mare de energie si de munca, intrucat are nevoie constanta de suport si de apreciere; niciodata nimic nu este suficient pentru ei si vor cauta validarea in toate modurile posibile.
Text: Ionela-Janina Sabou
Psiholog cu libera practica in psihoterapie cognitiv-comportamentala