Pilula contraceptiva: ghid pas cu pas
Pilulele contraceptive au patruns pe piata in anul 1960 ca un mijloc de combatere a numarului ridicat de avorturi si de sarcini nedorite. Modul de administrare este oral, contin concentratii diferite de hormoni in combinatie sau nu si sunt folosite de circa un sfert dintre femeile active sexual. Inainte de a lua hotararea folosirii piluelor contraceptive, orice femeie trebuie sa aiba o discutie cu medicul ginecolog care-i poate prescrie, in urma analizelor facute, cel mai potrivit dozaj hormonal. La ora actuala, pe piata exista zeci de astfel de pilule cu rolul de a impiedica ovulatia, astfel incat ovulul nu mai ajunge in trompa uterina si apoi in uter pentru a fi fecundat.
Administrarea pilulelor contraceptive se face in functie de fazele ciclului menstrual, primul comprimat luandu-se in prima zi a menstruatiei. In urmatoarele 3 saptamani, comprimatele se administreaza la aceeasi ora, urmand ca in saptamana 4 sa se faca pauza. In acest interval se va produce menstruatia, urmand ca in saptamana 5 sa se inceapa o noua folie.
Unele produse, pentru a pastra ritmul administrarii, contin 28 de comprimate; cele destinate saptamanii 4 nu sunt decat placebo si au o culoare diferita fata de cele cu hormoni.
Daca este prima data cand incepeti administrarea pilulelor contraceptive, trebuie sa stiti ca in prima saptamana se foloseste o metoda suplimentara de contraceptie deoarece acestea nu garanteaza protectie.
Tot inaintea inceperii administrarii anticonceptionalelor orale, se face pentru ambii parteneri un set complet de analize deoarece aceasta metoda nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala (HIV/SIDA, gonoree, sifilis, herpes genital).
Folosirea anticonceptionalelor este o metoda reversibila, putandu-se avea o sarcina normala de preferat la 1 an dupa intreruperea acestora. In situatia aparitiei unei sarcini imediat dupa ce s-a oprit administrarea lor, riscul de avort spontan este crescut.
Pilulele contraceptive pot fi folosite atat ca mijloc de contraceptie, dar si in:
-dureri menstruale puternice
-durata anormala de menstruatie
-menstruatii neregulate
-cancere ovariene si endometriale
-boala inflamatorie pelvina
-ovar polichistic
-cancer rectal sau de colon
Pilulele contraceptive prezinta urmatoarele avantaje:
-usor de administrat
-accesibile la pret
-nu interfera spontaneitatea actului sexual ca prezervativul sau diafragma
Riscurile sunt mai mari pentru femeile fumatoare si constau in:
-infarct cardiac
-accident vascular cerebral
-tromboza vasculara
Administrarea anticonceptionalelor poate duce si la urmatoarele reactii adverse:
-balonare
-crampe
-senzatie de greata
-ingrasare prin marirea volumului adipocitelor
-retentie de apa cu senzatie de maini si picioare umflate
-sangerari neregulate
-tensiune si sensibilitate la nivelul sanilor
-hipertensiune care se accentueaza odata cu varsta si cu perioada lunga de administrare
-cresterea colesterolului “bun” si scaderea LDL
Atentie:
Nu se utilizeaza anticonceptionalele orale daca fumati peste 15 tigari la o varsta de peste 35 de ani, ati avut tromboza vasculara, infarct, accident vascular, cancer de san, hepatic sau uterin!
Text: Iacob Diana, Farmacist