Piramida alimentara pentru copii
Cei mici sunt in continua crestere, motiv pentru care dieta lor este deosebit de importanta. Nutritia lor trebuie sa fie cat mai echilibrata si sa cuprinda toate grupele alimentare. Acomodarea si invatarea diferitelor texturi, gusturi si mirosuri incep odata cu diversificarea, asa ca este bine sa il lasati pe cel mic sa experimenteze cu cat mai multe alimente posibil, dintre cele permise pentru varsta si in cantitati corecte. Din pacate, in ultima perioada, alimentele semipreparate, de tip fast-food sau cu continut neadecvat de nutrienti, sunt din ce in ce mai intalnite in dietele celor mici, ducand la cresterea incidentei unor boli precum obezitatea, diabetul si alergiile alimentare. Chiar si atunci cand respectati recomandarile generale, este foarte important sa nu uitati de dimensiunea corecta a portiilor si de numarul de mese sau gustari.
Cele sase grupe alimentare mari, esentiale in dieta copiilor:
- Produsele lactate
Laptele matern este alimentul ideal si cel care indeplineste toate cerintele nutritionale ale copilului de la nastere pana la varsta de 6 luni. Ulterior, este necesara introducerea alimentelor complementare pentru a tine pasul cu nevoile de crestere si dezvoltare ale copilului. Pana la varsta de 12 luni, daca laptele matern nu mai este disponibil, cei mici trebuie sa primesca o forumula de lapte de continuare, alaturi de lactate, precum branza calcica pentru copii si iaurtul pentru copii. Scopul este de a evita administrarea laptelui de vaca mai devreme de varsta de 1 an, acesta fiind alergen pentru copii pana la aceasta varsta. Dupa varsta de 1 an, chiar 1 an si 6 luni, copiii pot incepe sa primeasca lapte de vaca si derivatele sale, in cantitati corecte pentru varsta. Pentru copiii cu varsta intre 2 si 3 ani, necesarul este de 500 ml lapte/zi sau de aproximativ 120 g de iaurt/branza proaspata/branza sau cascaval maturat. Copiii cu varsta intre 4 si 8 ani au nevoie de aproximativ 650 ml lapte/zi sau 150 g de iaurt/branza sau cascaval, iar cei cu varste intre 9 si 13 ani trebuie sa primeasca aproximativ 750 ml lapte/zi sau 170 g de iaurt/branza sau cascaval. Trebui evitat consumul in exces de produse lactate cu continut crescut de grasimi precum untul, smantana. Importanta lactatelor in dieta copiilor este data de continutul de proteine si calciu.
- Fructele
Se introduc in dieta copiilor la inceputul diversificarii, in jurul varstei de 5-6 luni, initial sub forma de piureuri, apoi bucatele de la mic la mare. Sunt deosebit de importante in dieta, pentru continutul lor de vitamine, minerale, fibre si fitonutrienti. Pe langa fructele proaspete, sunt recomandate si sucurile de fructe cu continut 100% de fruct sau fructele uscate (fara zahar) din cereale sau din gustarile pentru copii. Pentru grupa de varsta 2-3 ani sunt necesare aproximativ 70 g fructe sau 250 ml suc pe zi. Intre 4 si 13 ani, 500 de ml de suc sau 100 g de fructe sunt suficiente.
- Legumele
Este ideal ca legumele sa constituie aproximativ 25% din totalul de alimente zilnice. Au aceleasi propietati nutritive ca si fructele, iar consumul de legume trebuie incurajat la fiecare masa, chiar si ca gustare. Incercati sa introduceti in dieta celui mic cat mai multe tipuri de legume, gatite in moduri diferite, si nu uitati de posibilitatea utilizarii condimentelor pentru a face legumele mai usor de mancat. Puteti alege intre piureuri, sucuri, legume crude sau gatite. Intre 2 si 8 ani este nevoie de 60-80 g de legume pe zi, apoi, intre 8 si 13 ani, de 120-150 g legume pe zi.
- Cerealele
Sunt o alta grupa alimentara foarte importanta. Cele integrale sunt mereu de preferat, in detrimentrul celor procesate care pot contine mai mult zahar, sare sau grasimi. Este bine sa alegeti inclusiv derivate precum paste, paine, orez, cereale gata pentru mancat tot din cereale integrale. Continutul lor de fibre este net superior. Pentru copiii intre 2 si 3 ani sunt necesare 85 g de cereale pe zi, pentru cei cu varsta intre 4 si 8 ani, de 140 g pe zi, iar pentru cei cu varsta intre 8 si 13 ani, de aproximativ 140 g pentru fete si 160 g pe zi pentru baieti.
Reprezinta o sursa vitala de proteine, acizi grasi esentiali, fier. Se recomanda carnea slaba, pestele slab si preponderent de apa dulce, ouale provenite de la pasari care nu au primit hormoni de crestere. Cu toate acestea, carnea, ouale, leguminoasele precum fasolea, nucile nu trebuie sa depaseasca 50-60 g pe zi pentru copiii cu varsta intre 2 si 3 ani, 100-120 g pentru cei cu varsta intre 4 si 8 ani, 140-150 g pe zi pentru cei intre 8 si 13 ani.
- Lichidele
Sunt parte constituenta a dietei oricarui copil, viata fiind imposibila fara ele. Lichidul ideal este apa, iar necesarul zilnic de lichide creste cu varsta si cu greutatea copilului.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Alexandra Barzan, medic pediatru