Placenta praevia − cauze, simptome si complicatii in sarcina
Placenta praevia este o placenta anormal inserata, fiind localizata partial sau in totalitate la nivelul segmentului inferior. Poate determina un sindrom redutabil prin hemoragii care apar in trimestrul trei de sarcina sau in travaliu, punand in pericol atat viata mamei, cat si a fatului.
Incidenta placentei praevia in lume este de 0,3-1% din nasteri, in functie de factorii de risc si de rasa. In realitate, diagnosticul clinic si/sau anatomic post-partum pune in evidenta mai multe cazuri de placenta jos inserata.
Factorii favorizanti:
- multiparitate (80%);
- avorturi si chiuretaje anterioare;
- varsta materna avansata;
- malformatii uterine;
- cicatrici uterine;
- fibroame;
- endometrite;
- sarcini gemelare cu placente intinse;
- izoimunizare Rh;
- mame diabetice cu placenta mare;
- anomalii placentare (placenta difuza, zonaria, reflexe, multilobata).
Sangerarea care apare in primul trimestru de sarcina este produsa de placenta jos inserata care se manifesta rar si este confundata cu sangerarea care apare in avort. In a doua jumatate a sarcinii, cel mai important simptom este sangerarea brusca, in absenta contractiilor uterine dureroase, cu sange rosu coagulabil, survenita noaptea spre dimineata. Sangerarea poate sa apara mai devreme, inca din trimestrul doi de sarcina, dar, de obicei, se declanseaza in ultimele doua-trei luni de sarcina si/sau in travaliu. Cand sangerarea este abundenta, se asociaza cu socul hipovolemic, caracterizat prin: tahicardie, hipotensiune arteriala, tegumente si mucoase reci, astenie fizica si transpiratii.
Examenul obstetrical reda, de cele mai multe ori, prezentatii anormale cu deficiente de acomodatie. La examenele paraclinice se constata o anemie moderata care este tolerata de gravida. In travaliu, pe langa simptomele din sarcina, prezenta dilatatiei permite palparea tesutului placentar, placenta praevia centrala cu membrane rugoase, placenta marginala sau laterala. Hemoragia este importanta si poate sa apara la o gravida care a mai sangerat in ultimul trimestru de sarcina sau, din contra, sa fie prima data cand se manifesta.
Cand vorbim de perioada de delivrenta, placenta poate provoca o sangerare fudroianta determinata de dezlipirea partiala de pe uter, de resturi cotiledonare sau placenta accreta.
Complicatii materne:
- anemie;
- soc;
- insuficienta renala acuta;
- moarte maternala;
- complicatii particulare: placenta accreta, abruptio placentae, hemoragii post-partum, atat dupa nasterea vaginala, cat si dupa operatia cezariana din cauza atoniei uterine, a sangerarii patului placentar, a emboliei amniotice sau rupturii uterine.
Complicatii fetale:
- prematuritate;
- moarte intrauterina;
- anemie fetala;
- sindrom de detresa respiratorie;
- restrictie de crestere.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Hetea Andreea, Obstetrica-Ginecologie