Planificarea familiala, masura de protectie inteligenta
Despre planificarea familiala
Planificarea familiala este o strategie formata din sute de metode prin care se doreste a se evita o sarcina nedorita. Altfel spus, persoanele care apeleaza la serviciile de planificare familiala doresc sa aiba o viata sexuala frecventa fara ca acest lucru sa implice fecundarea ovulului femeii de catre spermatozoizii barbatului.
Inca de la originile civilizatiei noastre, oamenii au cautat sa gaseasca moduri prin care sa evite intalnirea dintre spermatozoizi si ovul. Din nefericire pentru unii, aceste mici creaturi jucause au tendinta de a inainta catre ovulul aflat in stare de asteptare, depasind cu indarjire orice obstacol destinat sa le opreasca traiectoria. Acest lucru se intampla demult. Acum, lucrurile s-au mai schimbat.
Planificarea familiala a devenit o strategie puternica, ce contine un adevarat arsenal de aparare impotriva neobositei armate de spermatozoizi.
Sarcina nedorita, umbra placerii sexuale
Ideea de sarcina in conditiile in care tu nu iti doresti un copil poate perturba serios placerea resimtita in mod firesc in timpul actului sexual. Asa se face ca multe dintre cupluri incep sa se confrunte cu un apetit sexual redus. Iar randurile celor nesatisfacuti sexual se ingroasa considerabil.
Probabilitatea conceptiei unui copil pentru cei care se tem de aceasta majora responsabilitate strica distractia din dormitor. Fie ca vorbim despre cupluri oficializate sau nu, teama de o sarcina nedorita se afla printre principalele temeri ale persoanelor active sexual.
Copulatia, un joc sexual de-a prinselea
Sa ne imaginam copulatia ca fiind un joc sexual de-a prinselea. Barbatul lanseaza la fiecare ejaculare in medie o suta de milioane de spermatozoizi care au ca unica si exclusiva misiune in scurta lor existenta prinderea acelui ovul in repaus.
Insa ovulul se poate apara printr-o serie de metode contraceptive precum anticonceptionalele, diafragma, steriletul, prezervativul etc.
Asadar, uneori ovulul se afla in avantaj in fata spermatozoizilor care au un anumit timp in care ar trebui sa-si faca treaba.
In medie, un spermatozoid traieste doar 72 de ore, desi unii spermatozoizi pot trai mai mult decat atat. Pe de alta pare, un ovul rezista lunar 24 de ore. Daca spermatozoidul nu ataca obiectivul in acest timp, orice sansa de fecundare este inexistenta.
Femeia poate ramane insarcinata doar intr-o zi a lunii!?
Nu este asa. Dovada vie o reprezinta numarul mare de persoane care au crezut asta si care acum leagana de zor bebelusi. De fapt, o femeie poate fi fertilizata cel putin sapte zile in fiecare luna si poate chiar mai mult.
Daca ejacularea in interiorul vaginului are loc inainte de ovulatie, sa spunem cu o saptamana, atunci acesti spermatozoizi pot supravietui pe undeva intre cervix si trompele uterine. La ovulatie, cel mai probabil unul dintre acesti spermatozoizi poate intalni ovulul. Si asa poate aparea o sarcina nedorita.
De aceea, persoanele care nu vor sa se confrunte cu o sarcina nedorita ar trebui sa foloseasca una dintre clasicele metode contraceptive. Cei care nu le cunosc pot apela oricand la cabinetele specializate in planificare familiala pentru a primi informatiile necasare unei alegeri corecte. Astfel, se vor scuti de o mare surpriza neplacuta!
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic experientialist sub supervizare – Formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei