Plasturele contraceptiv: ce este și cum funcționează?
În cele ce urmează, vorbim despre una dintre metodele de contracepție a început să devină din ce în ce mai populară în rândul tinerelor în ultimii ani. Se poate scăpa de griji folosind un plasture contraceptiv. Dacă este folosit cum trebuie, este eficient în proporție de 99%. Dar cum niciun om nu este perfect J , se poate comite destul de ușor o greșeală. Așa că, potrivit unor calcule, metoda de contracepție ar fi eficientă în proporție de 91%. Asta înseamnă că aproximativ 9 din 100 de utilizatoare de plasture contraceptiv rămân însărcinate în fiecare an. Însă cu puțină atenție, totul poate fi mult mai sigur.
Ca și pastila, un plasture contraceptiv conține hormonii estrogen și progesteron. Însă plasturele furnizează o doză mai mare de estrogen. Când vine vorba de creșterea în greutate, există o mulțime de cercetări cu privire la hormonii ce se regăsesc în plasture contraceptiv și studii care arată că acești nu provoacă, de regulă, pierderea sau creșterea în greutate.
Ce este plasturele contraceptiv?
Toată lumea s-ar putea întreba cum arată un plasture contraceptiv și cum funcționează. Este un plasture de dimensiuni reduse, circa 4 cm/4 cm, de regulă, de culoarea pielii. Eliberează o doză zilnică de hormoni – estrogen și progestativ – în corp, prin piele, în fluxul sangvin pentru a preveni sarcina.
Conținând aceiași hormoni ca și o pastilă, acest plasture contraceptiv funcționează în același mod, împiedicând ovulația.
De asemenea, îngroașă mucusul cervical, ceea ce face mai dificilă mișcarea spermatozoizilor prin colul uterin și subțiază mucoasa uterului, astfel încât un ovul fertilizat este mai puțin probabil să se poată implanta.
Cum se utilizează plasturele contraceptiv?
Pentru cele ce se gândesc să încerce această metodă, trebuie să afle cum se utilizează un plasture contraceptiv. Primul plasture trebuie purtat timp de 7 zile. În ziua 8, se va schimba plasturele cu unul nou. Se va proceda astfel timp de 3 săptămâni, apoi va urma o săptămână fără plasture contraceptiv.
Iar în timpul săptămânii fără plasture ar urma o sângerare de întrerupere, ca o menstruație, deși acest lucru s-ar putea să nu se întâmple întotdeauna.
După cele 7 zile fără plasture, se va aplica un nou plasture contraceptiv, revenind la obiceiul de a-l schimba săptămânal până la perioada fără.
Este bine de știut că se poate utiliza plasture contraceptiv, chiar dacă încă se mai manifestă sângerări.
Se va lipi direct pe piele, în majoritatea zonelor corpului, atâta timp cât pielea este curată, uscată și fără pilozitate. Nu se va aplica plasture contraceptiv pe piele inflamată sau iritată sau în zone în care se poate freca de haine.
Este o idee bună să i se schimbe poziția fiecărui plasture nou pentru a reduce șansele de iritare a pielii.
Dacă se va utiliza plasturele în prima zi a menstruației și până în a cincea zi a menstruației inclusiv, veți fi protejată de sarcină imediat.
Dacă se va utiliza în orice altă zi, trebuie să utilizați o formă suplimentară de contracepție, cum ar fi prezervativele, în primele 7 zile.
Se poate discuta în prealabil cu un medic de familie sau cu o asistentă despre momentul în care plasturele va începe să funcționeze și dacă trebuie să utilizați contracepție suplimentară între timp.
Cât de sigur este plasturele contraceptiv?
Atât timp cât este utilizat corect, un plasture contraceptiv va fi eficient în proporție de peste 99% în prevenirea sarcinii.
În cazul în care plasturele a fost dezlipit mai mult de 24 de ore, indicat ar fi să se înceapă o nouă perioadă de patru săptămâni și, de asemenea, să se folosească o altă metodă contraceptivă suplimentară pentru o săptămână. Dacă din întâmplare, nu s-a schimbat plasturele la o săptămână, se va schimba în momentul în care ți-ai amintit și se va proceda în mod normal în continuare.
Avantajele utilizării unui plasture contraceptiv
Printre cele mai mari avantaje ale folosirii de plasture contraceptiv, se pot aminti:
- este foarte ușor de folosit
- se va schimba o dată pe săptămână
- hormonii din plasture nu sunt absorbiți de stomac
- poate face ca menstruația să fie mai regulată, mai ușoară și mai puțin dureroasă
- poate ajuta cu ameliorarea simptomelor premenstruale
- poate reduce riscul de cancer ovarian, uterin și intestinal
Riscurile utilizării unui plasture contraceptive
Există un risc foarte mic de apariție a unor reacții adverse grave atunci când utilizați un contraceptiv hormonal, cum este acest plasture contraceptiv.
Pentru majoritatea femeilor, beneficiile plasturelui depășesc riscurile posibile, dar este bine să fie discutate cu un specialist și toate riscurile, printre care:
- Riscul unor reacții ale pielii unde a fost aplicat plasturele: mâncărime, uscăciune, durere, umflare sau erupție cutanată
- Riscul de cheaguri de sânge
Un număr foarte mic de persoane care utilizează plasture contraceptiv pot dezvolta un cheag de sânge într-o venă sau o arteră. Nu utilizați plasturele dacă ați mai avut un cheag de sânge. Riscul este mai mare dacă:
- Este primul an de utilizare a plasturelui
- Persoana este fumătoare
- Persoana este supraponderală
- Persoana în cauză are în familie rude ce au suferit atac de cord, accident vascular cerebral sau un cheag de sânge înainte de 45 de ani
- Riscul de cancer
Anumite cercetări au sugerat că persoanele care folosesc plasture contraceptiv au un risc mic de a fi diagnosticate cu cancer de sân în comparație cu cele care nu o folosesc. Însă acest risc se reduce cu timpul după stoparea folosirii plasturelui.
Cercetările sugerează, de asemenea, că există o mică creștere a riscului de a dezvolta cancer de col uterin cu utilizarea pe termen lung a contracepției hormonale cu estrogen și progestativ.
În momentul în care o persoană se hotărăște să foloseacă un plasture contraceptiv ca să prevină o sarcină, este esențial să facă o vizită la medicul ginecolog. Iar după o serie de analize, cu ajutorul cărora i se va stabili starea de sănătate, rezultatele vor stabili daca este sau nu indicat să apelezi la plasture contraceptiv.