Pledoarie pentru parinti
Va mai aduceti aminte cat de straniu si neadaptat va simteati la varsta adolescentei?
Daca da, atunci nu cred ca veti intampina dificultati in intelegerea adolescentilor, fie ca este vorba despre propriii copii, fie despre cei ai prietenilor sau ai vecinilor. Tot ce trebuie sa faceti este sa intrati in pielea adolescentilor prin rememorarea acestei perioade minunate din viata dumneavoastra.
Adolescenta, varsta celor mai mari riscuri!
Oamenii de stiinta sustin ca perioada adolescentei este cea in care ne asumam cele mai multe riscuri. Situatiile iminente ale acestei etape din viata fiecaruia dintre noi prezinta cel mai mare grad de risc. Se pare ca lipsa de experienta este factorul principal care conduce la aceste situatii de risc. Deciziile pripite, lipsa de maturitate, instabilitatea emotionala, valul de senzatii si trairi datorate furtunii hormonale specifice adolescentilor sunt doar cateva dintre aspectele care favorizeaza producerea unor adevarate drame.
De aceea, pentru a evita situatiile riscante, este recomandat ca adultii din preajma adolescentilor sa isi faca timp si sa se deschida spre a comunica sincer si autentic cu acestia despre framantarile si problemele lor.
Puteti vorbi despre transformarile fizice si psihice prin care acestia trec, despre trairile lor emotionale sau despre aspecte ce tin de viata sexuala.
Comunicarea, cheia psihologica a unor bune relatii parinti-adolescenti
Este important de mentionat faptul ca perioada adolescentei este o perioada in care, de cele mai multe ori, adolescentii se ascund de parinti tocmai datorita faptului ca se simt neintelesi.
Flexibilitatea in comunicare este cheia psihologica prin care vei avea acces la lumea lor interioara si, implicit, prin care le vei fi aproape in cazul in care vor avea nevoie de un sfat sau de un sprijin emotional solid.
A fi alaturi de copilul adolescent este o oportunitate minunata pe care v-o ofera viata, aceea de a retrai o parte din copilaria dumneavoastra, dar si o mare provocare.
Astfel ca este necesar sa claditi impreuna cu acesta o relatie parinte-copil adolescent bazata pe afectiune, incredere si respect reciproc. Insa, consistenta si consecventa in atitudinea dumneavoastra sunt factorii care mentin stabilitatea si trainicia acestei relatii.
Una dintre cele mai mari greseli pe care le poate face un parinte fata de copilul sau adolescent este aceea de a se indeparta sau de a lua distanta intr-o perioada in care el are cea mai mare nevoie de parintele sau.
A sta si a astepta in mod pasiv o imbunatatire a relatiei in conditiile in care adolescentul deja si-a pierdut increderea in dumneavoastra este o mare pierdere de timp.
Este important sa intelegeti ca respectul si increderea sunt lucruri care nu se impun sau care vin de la sine, ci lucruri care trebuie castigate prin propria atitudine. Iar acest lucru inseamna investitie de timp si energie, mai ales daca le-ati pierdut candva.
Asadar, fiti dispus sa discutati mereu cu copilul dumneavoastra adolescent in ciuda problemelor sau responsabilitatilor care va ocupa o mare parte din timp. Daca veti oferi si o nota de umor discutiilor, veti observa cum adolescentul va deveni si mai deschis fata de dumneavoastra.
Parintii, bunicii, profesorii, stalpii de sustinere ai adolescentilor
Adolescentii se afla in fata unei mari provocari, si anume descoperirea unei lumi atat de complexe si complicate uneori.
Spre deosebire de adulti, instrumentele de care dispun la aceasta varsta sunt limitate, ceea ce le ingreuneaza misiunea. Tocmai de aceea este necesar sa aiba alaturi adulti precum parintii, bunicii, profesorii etc., care sa-i incurajeze si care sa le ofere sprijinul de care au nevoie.
Haideti sa le uram impreuna: “Drum bun spre implinirea viselor!”
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic– formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei