Polimenoreea – cauze si tratament
Polimenoreea se defineste ca o perioada anormala a ciclului menstrual (mai mic de 28 de zile) cuprinsa intre 17 si 20 de zile, cu prezenta unei cantitati de sange menstrual ce poate fi normala, abundenta sau mai mare de 5-6 zile. In urma studiilor aprofundate s-a constat faptul ca din punct de vedere fiziopatologic exista o scadere a duratei timpului ce defineste faza proliferativa sau faza secretorie a endometrului. Aceste situatii fiziopatologice sunt deseori insotite si de lipsa ovulatiei ceea ce implica de la sine si prezenta sterilitatii.
Aceste situatii pot fi o consecinta a patologiei endocrinologice sau o consecinta a patologiei anatomice a apartului genito urinar/ reproducator feminin
Cauze de polimenoree:
• stres fizic si emotional;
• insuficienta luteala sau productie insuficienta de progesteron a a doua jumatate a ciclului menstrual;
• formatiuni chistice ovariene;
• endometrioza pelvina ( endometrioza ovariana);
• infectii genitale ;
• formatiuni tumorale ovariene;
• disfunctii la nivel hipofizoovarian.
Tratamentul polimenoreei
Tratamentul ca prim pas in managementul acestei patologii medicale vizeaza ca prim scop, oprirea hemoragiei sub stricta monitorizare a constantelor vitale (valorile hemoglobinei, a calciului, a sodiului, pulsoximetria, frecventa si ritmul cardiac, valorile glicemiei ,etc). In cazul in care polimenoreea a afectat echilibrul hidrioelectrolic, se impune ca si a doua etapa a managemetului medical, echilibrarea pacientei din punct de vedere hidroelectrolitic. Daca din punct de vedere functional se constata o patologie, un dezechilibru hormonal, se recomanda consultul pacientei de catre medicul endocrinolog. S-a constat ca daca se administreaza estrogen sau progesteron ( in functie de indicatiile terapeutice) dupa a 4-a zi de la menstruatie sau cu 4 zile inainte de menstruatie, se obtine o epitelizare rapida a zonei sangerande. In cazul in care medicul ginecolog constata absenta contraindicatiilor medicale in cazul administrarii medicamentelor hormonale de substituti , se pot utiliza si substante active estroprogestative.
Pentru oprirea sangerarii medicul specialist poate folosi ca principale metode, metoda terapiei medicamentoase sau metode chirurgicale (se utilizeaza atunci cand terapia medicamentoasa esueaza).
Aceste tehnici pot utiliza:
– clasa de medicamente uterotonice;
– clasa medicamentelor cu actiune antifibrinolitica;
– clasa medicamentelor cu actiune hemostatica;
– tehnici chirurgicale ce au drept scop hemostazia – histerectomia / ablatia chirurgicala etc.
(aceste tehnici pot ajuta si la vizualizarea si inspectarea starii functionale a endometrului).
Daca se constata din punct de vedere medical de catre medicul giencolog, absenta ovulatiei si dorinta manifesta a cuplului de a avea copii, atunci se vor utiliza tratamente ce au rol inductor al ovulatiei ( se administreaza cu prudenta in vederea evitarii hiperstimularii si doar dupa ce se exclude posibilitatea dezvoltarii unor efecte adverse la medicamentele inductoare a ovulatiei).
Citeste si Ce reprezinta ciclul menstrual normal?
Text: Dr. Hetea Andreea – Obstetrica Ginecologie