Portbebe-ul in sanatatea copilului – bun sau nu ?
Utilizarea portbebe-ului a fost intampinata cu mult entuziasm la inceput la noi in tara, ca peste tot in lume, datorita caracterului sau practic, ca mai apoi sa apara ingrijorari fata de sanatatea coloanei vertebrale si a soldurilor bebelusului. Efectele purtarii celui mic intr-un portbebe se reflecta asupra copilului, dar si asupra persoanei care poarta copilul. Pentru ca exista o gama variata, cu diverse stiluri de prindere pentru copil, este, poate, greu de ales un anume tip de portbebe sau de a lua hotararea de a pune bebelusul intr-un portbebe sau nu.
Avantaje in utilizarea unui portbebe
Avantaje in utilizarea unui portbebe exista atat pentru bebelus, cat si pentru cel care il poarta. Pentru cel care poarta bebelusul, un portbebe ajuta la pastrarea energiei prin faptul ca mainile raman libere mereu, iar copilul este asezat intr-o postura neutra si comoda. Pe langa asta, apropierea de bebelus ajuta la consolidarea relatiei cu acesta.
Pentru cel mic, leganatul dat de mers este linistitor. In plus, il ajuta sa fie mai putin agitat in timpul zilei si chiar si in timpul noptii. Exista studii realizate pe grupe de bebelusi din afara tarii care mentioneaza ca, dupa aproximativ 3 ore de purtare zilnica in portbebe, este mai putin probabil ca micutii sa planga. Pozitia stransa a corpului in portbebe este relaxanta pentru bebelus, asemanatoare infasatului, pozitie care aminteste de cea din viata intrauterina. Apropierea este mereu benefica pentru bebelus − el se invata cu mirosul si vocea celui care il poarta.
Din punct de vedere al problemelor ortopedice (oase si articulatii), Institutul International de Studiu pentru Displazia de Sold mentioneaza ca, atat timp cat pozitia copilului este una corecta in portbebe, efectele negative asupra coloanei vetebrale si articulatiei soldului sunt absente.
In primele luni de viata, articulatiile nou-nascutului si sugarului mic se afla intr-un proces de relaxare de la pozitia initiala de la nastere, in care membrele inferioare sunt flectate (stranse, gamba pe coapsa si coapsa pe abdomen), catre o pozitie care tinde spre extensie (catre o pozitie intinsa). In cazul bebelusilor nascuti prematur sau in cazul celor care se nasc din prezentatie pelviana (ies cu picioarele), aceasta relaxare a articulatiilor membrelor inferioare se petrece in si mai mult timp. Important este ca aceasta modificare in pozitia soldului si a genunchiului sa se intample treptat si natural, fara ca micutul sa fie pus „fortat” intr-o pozitie necorespunzatoare cu varsta. In cazul articulatiei soldului, fiecare bebelus este testat la nastere, in cadrul examenului clinic, pentru existenta luxatiei congenitale de sold si, mai apoi, la 5-6 saptamani de viata retestat printr-o ecografie de sold. Statistica spune ca unu din sase nou-nascuti are un anume grad de luxatie de sold, care se va corecta pe masura ce bebelusul creste.
Pozitia corecta intr-un portbebe
Pentru toti nou-nascutii sau sugarii mici (< 6 luni), pozitia corecta intr-un portbebe este cu picioarele stranse ca o broscuta pe langa corpul celui care il poarta, cu genunchii la un nivel putin elevat peste cel al feselor (pozitie de genuflexiune), fiind complet nerecomandata pozitia in care picioarele celui mic atarna liber in afara portbebe-ului, pentru ca tinde sa traga capul femurului in afara articulatiei soldului si predispune la luxatie. Tot din aceste considerente, si infasatul nou-nascutului nu este recomandat sa fie facut strans si cu picioarele perfect intinse.
In cazul coloanei vertebrale, pentru a preveni alunecarea vetrebrelor catre anterior in raport cu vetebra de dedesubt (spondilolisteza), pozitia corecta intr-un portbebe este cea in care coloana vetrabrala este dreapta, nu curba. Trebuie acordata mai multa atentie in cazul portbebe-urilor tip esarfa care nu au acelasi grad de rigiditate ca acelea tip rucsac, in care copilul poate aluneca mai usor intr-o pozitie care poate parea comoda pentru cel mic, dar care nu este sigura pentru sanatatea coloanei vertebrale.
Atentie trebuie acordata si scoicii sau scaunului de masina. In acest caz, pozitia soldurilor si a membrelor inferioare nu trebuie sa fie una stransa pe langa corp. Picioarele trebuie sa stea in pozitie lejera, semirasfranta in raport cu bazinul.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Alexandra Barzan, medic pediatru