Portretul barbatilor de azi
Barbatul dezorientat in fata curentului feminist
In zilele noastre, barbatii pastreaza trasaturile traditionale ale masculinitatii cu toate ca influenta curentului feminist si-a facut simtita prezenta prin incercarea lor de a anihila masculinitatea barbatilor din temelii. Acest fapt a condus la pierderea identitatii de sine a unei intregi generatii de barbati. Asa cum stim deja, barbatii au fost educati inca din frageda copilarie sa creada in superioritatea lor data in mod natural de Divinitate. Rolul masculin a fost pentru mult timp ceva firesc pentru barbati. Aceasta superioritate vizibila ascunde de fapt multa vulnerabilitate. In situatii de stres sau de drame personale, se pare ca barbatii sunt mai predispusi la a cadea prada abuzului de substante nocive precum alcoolul, drogurile, comportandu-se ca niste oameni slabi si suferinzi. Astfel, barbatul modern este total descumpanit si lipsit de vechile sale repere, ceea ce il determina sa devina si mai vulnerabil in raport cu femeia. Se pare ca barbatul este cel care are cea mai mare nevoie de ajutor.
Portretul barbatului rezistent in fata curentului feminist
Tabloul unui astfel de barbat cu puternice trasaturi traditionale masculine este urmatorul: abilitati de lider, abilitati dezvoltate in comunicare, convingere si influentare, incredere in sine, se remarca usor intr-un grup fiind o persoana populara, este sociabil si reuseste foare usor sa lege prietenii, respingand totusi persoanele dominante, este bun organizator si/sau manager, este loial grupului care ii recunoaste calitatile, conduce si isi apara prietenii, iubita sau coechipierii, adora sa castige si apeleaza la orice strategie posibila pentru a reusi acest lucru, este independent, intampina dificultati in a cere „scuze” iar in postura umila nu se simte tocmai confortabil chiar si cand e constient de greselile sale.
Barbatului de astazi ii place:
1. Sa-si demonstreze eficienta si competenta prin atingerea obiectivelor propuse. O discutie fara un subiect clar nu reprezinta pentru ei o actiune orientata catre un scop anume.
2. Sa nu vorbeasca foarte mult, ei alegand mai degraba gandirea introspectiva in fata comunicarii. Acest lucru se datoreaza faptului ca acestia sunt orientati catre solutie, preferand sa se exprime doar atunci cand au gasit-o.
3. Sa nu vorbeasca despre sentimentele sale. Pentru un barbat, a vorbi despre sentimentele lui este ca si cum o femeie ar alerga cativa kilometri cu o febra musculara ingrozitoare la picioare. Acest lucru nu inseamna ca barbatii nu sunt la fel de sensibili ca femeile. Sunt, doar ca nu au un acces la fel de usor la trairile lor emotionale.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei