Pot rămâne însărcinată dacă…?
Există, în popor, o multitudine de situații în care femeia poate rămâne gravidă, însă nu toate se dovedesc a fi adevărate. Dar care este mecanismul prin care apare sarcina? Sarcina apare ca urmare a unui contact sexual neprotejat sau cu o metodă de contracepție utilizată incorect, între 2 persoane de sex opus, prin care are loc fecundarea celulei femine (ovocitul) de celula masculină (spermatozoidul). Fecundarea are loc la nivelul trompei uterine (în organismul femeii), ca apoi sarcina să migreze și să ajungă la nivelul cavității uterine, în uter, unde se dezvoltă sarcina normal implantată.
Pentru că ştim ca îţi doreşti tot ce este mai bun şi vrei să fii mereu la curent cu informaţii practice despre sănătate, Farmaciştii Catena îţi recomandă cardul Safe for You care îţi oferă posibilitatea de a achiziţiona produse pentru contracepţie şi pentru uz feminin cu până la 25% REDUCERE. Cardul se eliberează pe loc la Catena, după completarea unui simplu formular, iar tu beneficiezi de reduceri, promoţii şi campanii de informare create de către specialiştii Catena, cu gândul la sănătatea ta.
Care sunt situațiile în care oamenii au incertitudini în ceea ce privește riscul de apariție a unei sarcini nedorite?
- Sexul oral – în cazul practicării sexului oral, nu există niciun risc de a rămâne gravidă, chiar și în cazul ejaculării, pentru că sperma partenerului nu ajunge la nivelul tractului genital feminin.
- Sexul anal – în cazul practicării sexului anal, nu există riscul de a rămâne gravidă, chiar și în cazul ejaculării. În cazul în care cuplul practică contactul sexual anal, nu se recomandă, în cazul aceluiași contact, și penetrarea vaginală, pentru că există riscul contactării unei infecții, din sfera bacteriilor prezente în mod normal, fiziologic, la nivelul anusului. În cazul acestei dorințe, se recomandă toaleta locală înaintea penetrării vaginale.
- Utilizarea prezervativului, însă acesta se rupe – Da, femeia poate rămâne gravidă și se recomandă folosirea unei metode contraceptive de urgență, de tipul pilulei de a doua zi. Este recomandat ca la sfârșitul oricărui contact sexual, prezervativul să fie verificat.
- Practicarea sexului în perioada menstruală – șansele de a rămâne gravidă sunt aproape nule, însă contactul sexual în perioada menstruală predispune femeia la infecții genitale.
- În momentul dezvirginării? Da, în cazul în care ai menstruații (regulate sau nu), chiar și în urma primului contact sexual neprotejat, poți rămâne gravidă.
- Dacă folosesc metoda retragerii? Metoda retragerii – ejacularea în afara vaginului nu este o metodă de contracepție eficientă – în timpul contactului sexual pot exista ejaculări minime, spontane, cu cantitate mică de spermă, insesizabilă pentru parteneri, care pot conduce la sarcină, nu uita că este nevoie de unsingur spermatozoid pentru fecundație.
- Dacă iau contraceptive orale și am uitat să iau pilula? Da, există șanse să râmâi însărcinată. Dacă ai contact sexual în acea perioadă, este recomandat să folosești și altă metodă de contracepție (de exemplu prezervativul).
- Dacă alăptez? După naștere, se recomandă 6 săpătămâni de repaus fizic și sexual, apoi femeia își pot relua viața sexuală. După cele 6 săptămâni, se recomandă efectuarea consultului “ieșire din lehuzie”, pentru a vorbi cu ginecologul despre metodele contraceptive, pentru că, deși alăptarea oferă un anumit grad de contracepție, acesta nu este unul pe care se pot baza și este necesară o metodă de contraceptive adaptată nevoilor și potrivită pacientei.
- Dacă penetrarea a fost doar cu degetele? Nu există șanse să râmâi gravidă în această situație.
- Dacă am contact sexual și sunt la menopauză? Menopauza apară ca urmare a epuizării rezervei foliculilor ovarieni, adică nu mai există ovocite care să fie expulzate în fiecare lună, astfel menstruațiile se opresc. Acesta este una dintre avantajele menopauzei – poți avea contact sexual neprotejat, fără a-ți face griji de apariția unei sarcini.
- Dacă am contact sexual și urmez un tratament cu Chimioterapie / Radioterapie? De obicei, în cadrul curelor de Chimioterapie / Radioterapie se recomandă abstinența sexuală sau folosirea unei metode contraceptive eficiente, având în vedere trauma prin care organismul femeii trece; deși există riscul afectării ovarelor în cazul acestor tratamente, există șanse de a rămâne gravidă, însă fătul este expus unor riscuri.
- Dacă partenerul meu are vasectomie? Vasectomia este procedura prin care are loc sterilizarea, reversibilă de cele mai multe ori, masculină și constă în sigilarea canalelor prin care este ejaculată sperma.Vasectomia este o metodă sigură de contracepție, cu rată de succes de până la 99%.
- Dacă am trompele uterine legate? Ligatura tubară sau legarea trompelor este o metodă de sterlizare feminină, de cele mai multe ori permanentă, pentru că reversibilitatea metodei este laborioasă și cu șanse mici de reușită – în momentul luării acestei decizii, femeia trebuie să fie sigură că nu îți mai dorește copii pe viitor.
Metodele de contracepție sunt metode sigure de a preveni apariția unei sarcini nedorite, în cazul utilizării corecte. Vorbește cu medicul tău ginecolog despre metoda de contracepție potrivită ție.
Sunt aici să te ajut, dar lucrăm în echipă!